https://lolonolo.com/2025/07/21/turk-dili-2-2024-2025-butunleme-sorulari/
Türk Dili - 2 2024 - 2025 Bütünleme Soruları
Türk Dili-2: Sözlü ve Yazılı Anlatım Teknikleri, Edebi Türler ve Dilbilgisi
Giriş
Bu makalede, Türk dilinin sözlü ve yazılı anlatım teknikleri, farklı edebi türlerin özellikleri, dilbilgisi kuralları ve akademik yazım ilkeleri 2024-2025 bütünleme sınavı soruları temel alınarak detaylı bir şekilde incelenecektir. Amaç, Türk dilini etkili ve doğru bir şekilde kullanma becerilerini geliştirmektir.
Sözlü Anlatım Teknikleri: Sohbetin Özellikleri
Kişisel birikimleri samimi bir şekilde paylaşmak amacıyla yapılan hazırlıksız konuşmalara sohbet denir.
Yazılı Anlatım Teknikleri: Açık Mektubun Amacı
Sanat, edebiyat ve düşünce insanlarının görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak için yazdıkları mektup türü açık mektuptur.
Yazılı Anlatım Teknikleri: Dilekçe Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dilekçe yazarken tarih sağ alt köşede yer almalı, beyaz çizgisiz kâğıt kullanılmalı, makam adı büyük harfle yazılmalı, ekler sol alt köşeye yazılmalı ancak "Rica ederim." ifadesi ile sonlandırılmak zorunda değildir.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Öğrenci dostu LoloNolo'ya hoş geldiniz.
0:03
AUEF Türk Dili 2.2425
0:08
bütünleme soruları. Bir kişinin
0:11
gördüklerini, duyduklarını,
0:13
öğrendiklerini, gözlemlediklerini,
0:15
kederlerini, sevinçlerini, kısacası
0:17
birikimini paylaşmak ya da herhangi bir
0:19
konuyu kesin sonuçlara bağlama amacı
0:21
gütmeden ve samimi bir şekilde yaptığı
0:23
hazırlıksız konuşmalara denir.
0:26
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere
0:29
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
0:31
A. Panel. B. Açık oturum C. Sohbet D.
0:38
Konferans. E. Tartışma. Cevap. C.
0:43
Sohbet. Metinde tanımı yapılan samimi
0:46
bir üslupla hazırlıksız ve bir sonuca
0:49
varma amacı gütmeden yapılan karşılıklı
0:51
konuşma türü sohbettir. 2. Sanat,
0:54
edebiyat ve düşünce insanlarının
0:56
düşüncelerini okuyucuyile paylaşmak, bir
0:58
görüşü açıklamak veya bir tezi savunmak
1:01
için yazdıkları mektup türü
1:02
aşağıdakilerden hangisidir? A. Resmi
1:05
mektup. B. Açık mektup. C. Hitap
1:10
mektubu. D. İş mektubu. E. Özel mektup.
1:15
Cevap B. Açık mektup. Bir kişinin veya
1:19
kurumun belirli bir konu hakkındaki
1:21
görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak
1:23
amacıyla gazete veya dergi gibi yayın
1:26
organları aracılığıyla yayınlandığı
1:27
mektup türüne açık mektup denir. 3.
1:30
Aşağıdakilerden hangisi dilekçe yazarken
1:33
dikkat edilmesi gereken özelliklerden
1:35
biri değildir? A) Tarih sağ alt köşede
1:38
yer almalıdır. B) Beyaz çizgisiz kağıt
1:42
kullanılmalıdır. C. Makam adının tamamı
1:45
veya ilk harfleri büyük harfle
1:47
yazılmalıdır. D. Ekler sol alt köşeye
1:51
yazılmalıdır. E. Rica ederim ifadesiyle
1:54
sonlandırılmalıdır.
1:56
Cevap E. Rica ederim ifadesi ile
1:59
sonlandırılmalıdır.
2:01
4. Bilimsel raporlarda belirli bir
2:03
yöntem çerçevesinde yapılan araştırmanın
2:05
verilerinin paylaşıldığı, gözlenen
2:07
sonuçların aktarıldığı bölüm
2:09
aşağıdakilerden hangisidir? A. Özet. B
2:14
yöntem. C sonuç D. Giriş E. Bulgular.
2:21
Cevap E. Bulgular. Bilimsel bir makalede
2:25
araştırmada elde edilen verilerin ve bu
2:27
verilerin analizinden ortaya çıkan
2:29
sonuçların yorumsuz bir şekilde
2:31
sunulduğu bölüm bulgular bölümüdür. 5.
2:34
İstanbul'da Boğaziçi'nde bir garip Orhan
2:37
Veliyim. Veli'nin oğluyum. Tarifsiz
2:41
kederler içindeyim.
2:42
Urumeli hisarına oturmuşum. Oturmuş da
2:45
bir türkü tutturmuşum. İstanbul'un
2:48
mermer taşları. Başıma da konuyor. Martı
2:51
kuşları gözlerimden boşanır hicran
2:54
yaşları. EM! Yukarıdaki dizelerde kaç
2:58
yerde ulama yapılabilir? A) 5 B) 4 C) 3
3:06
D) 1 E 2. Cevap C. 3 6 husreva
3:14
kullarının eyle rev hacetini ki ebed
3:17
oldu müyesser kamu dil hah sana
3:19
yukarıdaki beyitte geçen hacet
3:21
kelimesinin anlamı aşağıdakilerden
3:23
hangisidir? A) giysi b) İstek C ihtiyaç
3:31
D hayal E yiyecek Cevap C ihtiyaç.
3:37
Arapça kökenli hacet kelimesi
3:40
gereksinim, lüzum, ihtiyaç anlamına
3:42
gelir. 7. Sevinçliysen o da coşar.
3:46
Derdin olsa önce koşar. El ilemdir gelir
3:50
geçer. Bil kıymetini sen atanın.
3:53
Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki şiir
3:55
türlerinden hangisine özgü bir nitelik
3:57
vardır? A) Didaktik B) Lirik C) Epik D)
4:06
Satirik.
4:07
E. Pastoral. Cevap A. Didaktik. Şiirde
4:13
okuyucuya atanın kıymetini bil şeklinde
4:15
bir öğüt ve ders verildiği için bu şiir
4:17
öğretici nitelik taşıyan didaktik şiir
4:19
türüne örnektir. 8. Bir akademik yazma
4:23
yapacak kişinin bilim ahlakına uyması.
4:26
İki bilimsel eser yazacak kişinin
4:28
tecessüs derecesinde entelektüel meraka
4:31
sahip olması. Üç bilimsel çalışmalar
4:33
titiz araştırmaları ve uzun bir süreyi
4:36
gerektirdiğinden araştırmacı işinde
4:38
oldukça titiz ve aceleci olmalıdır. Dört
4:41
diğer bir husus da bu tür metinlerin
4:43
anlatım yönünden kusursuz olması
4:44
beklendiğinden yazarın dili çok iyi
4:46
bilmesi ve kullanması gerekmektedir. Beş
4:49
akademik yazma yapacak araştırmacının
4:52
yayın eti kurallarına hakim olması da
4:54
oldukça önemlidir. Akademik yazarlık
4:56
özelliklerinin anlatıldığı paragrafın
4:59
cümleleri numaralandırılmıştır.
5:01
Numaralı cümlelerin hangisinde bilgi
5:03
yanlışlığı yapılmıştır? A 1 B 3 C 2 D 4
5:12
E 5. Cevap B 3. Üç cümlede titiz ve
5:19
aceleci olmalıdır. ifadesi birbiriyle
5:21
çelişmektedir. Bilimsel çalışmalar
5:23
titizlik gerektirse de acelecilik
5:25
bilimsel araştırmanın doğasına aykırıdır
5:28
ve bilgi yanlışlığına yol açar. Bilimsel
5:30
çalışmalar titizlik ve uzun bir süre
5:33
gerektirir. Ancak araştırmacının aceleci
5:36
olması bu titizlikle çelişen ve hatalara
5:39
yol açabilecek olumsuz bir özelliktir.
5:41
9. Seslerin, sözlerin, vurguların, anlam
5:45
ve heyecan duraklarını kurallarına uygun
5:47
olarak söyleme biçimine denir.
5:50
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere
5:52
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
5:55
A) Vurgu. B. Diksiyon. C. Tonlama D.
6:02
Ezgi E. Boğumlama. Cevap B. Diksiyon.
6:08
Metinde tanımı verilen seslerin,
6:10
sözcüklerin ve vurguların doğru ve güzel
6:13
bir şekilde söylenmesi sanatına diksiyon
6:15
denir. @lolonolo.com.
6:18
Türk dili 2.245.
6:22
Bütünleme soruları. 10. Hayır, ben böyle
6:25
bir şey söylemem. Hayır, ben sana hiç
6:28
kırılmam. Yukarıdaki cümlelerde geçen
6:31
hayır sözcüğünün anlam farkını ifade
6:33
eden temel kavram aşağıdakilerden
6:35
hangisidir? A) Durak B) Ulama C)
6:41
Boğumlama D) Ton. E ezgev
6:48
ton. Aynı kelimenin konuşma sırasındaki
6:51
sesin yükselip alçalmasıyla öfke veya
6:53
sevgi gibi farklı duyguları ifade etmesi
6:56
tonlama ile ilgilidir. 11. Aşağıda
6:59
özgeçmiş ile ilgili verilen bilgilerden
7:01
hangisi yanlıştır? A) Referanslara yer
7:04
verilmelidir. B) Kişinin taşımak
7:07
istediği özellikleri vurgulamalıdır. C)
7:10
İş tecrübesi ile ilgili bilgilere yer
7:12
verilmelidir. D. Verilen bilgilerin net
7:16
ve doğru olması gerekir. E. Sayfa
7:19
düzenine dikkat edilmelidir. Cevap B.
7:23
Kişinin taşımak istediği özellikleri
7:25
vurgulamalıdır. Bir özgeçmiş kişinin
7:28
sahip olduğu nesnel ve doğrulanabilir
7:30
özellikleri sunmalıdır. Sahip olmak
7:32
istediği subjektif özellikleri değil.
7:34
12. Formel deneme türünün öncüsü
7:37
aşağıdakilerden hangisidir? A. James
7:40
Joyce B. Shakespeare C. Sopocokles D.
7:47
Virginia Wolf E. Francis Bajon. Cevap E.
7:52
Francis Bon. Konuların daha ciddi ve
7:55
nesnel bir dille ele alındığı formel
7:57
deneme türünün İngiliz edebiyatındaki
7:59
kurucusu ve öncüsü Francis Bacon olarak
8:02
kabul edilir. 13. Bilimsel raporlarda
8:05
makalenin yazımında yararlanılan diğer
8:07
çalışmaların listesinin sunulduğu bölüm
8:09
aşağıdakilerden hangisidir? A) Tartışma
8:13
B) Özet C) Giriş D Yöntem E. Kaynakça.
8:21
Cevap E. Kaynakça. Bir bilimsel
8:25
çalışmada faydalanılan tüm eserlerin
8:27
belirli bir formata göre listelendiği
8:29
bölüme kaynakça denir. 14. Aşağıdaki
8:32
cümlelerin hangisinde sözcüğün gereksiz
8:35
kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım
8:37
bozukluğu vardır? A) köşeyi dönünce
8:40
yıllardır görmediğim arkadaşım
8:42
birdenbire karşıma çıkıverdi. B) Bir
8:45
şehre kış geleceği zaman önce düşünceler
8:47
üşürmüş. C. Önümüzdeki karanlık sanki
8:51
bizi sürekli içine çekiyordu. D.
8:54
Gözlerimin önünde yeni bir dünya
8:56
kurulduğuna şahit oluyordum. E. Bir
8:59
zamanlar terk edilmişlerin vatanıydı.
9:01
Benim bu ahşap evim. Cevap A. Köşeyi
9:05
dönünce yıllardır görmediğim arkadaşım
9:07
birdenbire karşıma çıkıverdi. Çıkıverdi.
9:10
Fiili zaten aniden birdenbire anlamı
9:13
taşıyan bir tezlik fiilidir. Cümlede
9:15
ayrıca birdenbire kelimesinin
9:17
kullanılması gereksiz sözcük kullanımına
9:20
yol açar. 15. Romanlar olağanüstü bir
9:23
dünya tasavvurunun olağanüstü olaylar ve
9:26
kişilerle örülü bir kurmaca dünyanın
9:28
yaratıldığı işlendiği eserlerdir.
9:30
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere
9:32
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
9:35
A) Komik B) Tarihsel C) Fantastik D)
9:42
Biyografik E. Otobiyografik.
9:46
Cevap C. Fantastik. Metinde tanımı
9:50
verilen gerçek üstü olaylar, karakterler
9:52
ve dünyalar içeren roman türü fantastik
9:55
romandır. 16. Yeri, zamanı belli bir
9:59
toplantı için önceden planlanan ve
10:00
hazırlanan, belirli bir konuda birden
10:03
çok konuşmacının yaptığı konuşmalar grup
10:05
halinde yapılan konuşmalar şeklinde
10:06
tasnif edilir. Bu konuşmalar türünde
10:09
olup ve bu türe örnek olarak
10:11
verilebilir. Yukarıdaki cümlede boş
10:13
bırakılan yerlere sırasıyla
10:15
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
10:18
A. Bildirili konuşmalar, konferans,
10:21
nutuk. Bildirili konuşmalar, tartışma,
10:26
sohbet. C. Sormaya dayalı konuşmalar,
10:29
sempozyum, konferans. D. Bildirili
10:33
konuşmalar, sempozyum, kongre. E.
10:37
Sormaya dayalı konuşmalar kongre.
10:39
Konferans. Cevap D. Bildirili
10:42
konuşmalar. Sempozyum. Kongre. Birden
10:46
çok konuşmacının belirli bir konuda
10:48
dinleyicilere bilgi verdiği konuşmalar
10:50
bildirili konuşmalardır. Sempozyum ve
10:53
kongre bu konuşma türünün en tipik
10:55
örnekleridir. 17. Sosyal bir canlı olan
10:58
insanın bireysel ve toplumsal ilişki
11:00
içinde mutlaka ya da olarak konuşma
11:03
eylemiyle karşı karşıya kaldığı
11:05
görülmektedir. Yukarıdaki cümlede boş
11:08
bırakılan yerlere sırasıyla
11:10
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
11:12
A. Konuşan, dinleyen. B düşünen,
11:17
dinleyen. C konuşan, değerlendiren.
11:21
Dğerlendiren,
11:23
dinleyen. E, düşünen, konuşan. Cevap A.
11:29
Konuşan, dinleyen. İletişim eyleminin en
11:32
temel iki rolü mesajı gönderen konuşan
11:35
ve mesajı alan dinleyendir. 18. Gözler
11:39
odaklanır. Metnin geneline bakılır.
11:42
Anlama ilişkin düşünülür ve yordama
11:44
yapılır. Anlamı sınamak için tümcelere
11:47
bakılır. Daha fazla denetim için
11:50
sözcüklere bakılır. Henüz emin
11:52
olunmadıysa harfler incelenir. Yeniden
11:56
anlam yorumlarına dönülür. Yukarıda
11:58
aşamaları belirtilen okuma biçimi
12:00
aşağıdakilerden hangisidir? A) Yoğun
12:04
okuma. B) Metin kaynaklı okuma. C.
12:08
Yaygın okuma. D. Zihin kaynaklı okuma.
12:13
E. Tarayarak okuma. Cevap D. Zihin
12:17
kaynaklı okuma. Metinde anlatılan süreç
12:20
okuyucunun kendi ön bilgilerini ve
12:22
beklentilerini kullanarak metin hakkında
12:24
tahminlerde bulunduğu ve bu tahminlerini
12:26
metindeki ipuçlarıyla kontrol ettiği
12:28
yani zihinsel süreçlerin ön planda
12:30
olduğu zihin kaynaklı okuma modelini
12:32
tanımlar. 19. İyi bir yazıda yer alan
12:35
duygu ve düşüncelerin hedefine
12:37
ulaşabilmesi için bazı yönlerden
12:39
sorunsuz olması beklenir. Bundan dolayı
12:42
yazı bitirildikten sonra ilk cümleden
12:44
son cümleye kadar bazı yönlerden mutlaka
12:47
tekrar gözden geçirilmelidir. Buna göre
12:49
aşağıdakilerden hangisi yazı gözden
12:52
geçirilirken dikkat edilmesi gereken
12:54
noktalardan değildir? A) içerik B dil ve
12:59
anlatım C yazım kuralları D. Dinleyici.
13:05
E. Biçim. Cevap D. Dinleyici. Bir yazı
13:10
metni gözden geçirilirken içeriği, dil
13:12
ve anlatım özellikleri, yazım ve
13:14
noktalama kuralları ile biçimsel
13:16
özellikleri kontrol edilir. Dinleyici
13:18
ise yazılı metinler için değil, sözlü
13:21
anlatımlar için geçerli bir unsurdur.
13:23
20. I. Bir yazarın kendisinin yaşadığı
13:26
ya da tanık olduğu bazı olayları sanat
13:28
değeri taşıyan bir üslupla anlattığı
13:30
yazılardır. İki, bir sanatçının bir
13:33
sanat eserinin iyi ve kötü yanlarını
13:35
ortaya koyarak onun gerçek değerini
13:37
belirleyen hem yazara hem de okura yol
13:39
gösteren yazılardır. Yukarıdaki
13:41
numaralanmış cümlelerde tanımı yapılan
13:44
edebi türler sırasıyla aşağıdakilerden
13:46
hangisidir? A. Anı eleştiri B. Eleştiri
13:51
makale. C. Biyografi makale. D. Anı
13:57
deneme. E. Deneme eleştiri. Cevap A. Anı
14:03
eleştiri. Birinci cümlede yazarın
14:05
geçmişte yaşadığı veya tanık olduğu
14:07
olayları anlattığı anı türü
14:09
tanımlanmıştır. İkinci cümlede ise bir
14:12
eseri olumlu ve olumsuz yönleriyle
14:14
değerlendiren eleştiri türü
14:15
tanımlanmıştır. Testi yapmak için
14:18
videonun altındaki linke tıklayın. Yani
14:20
Lolonolo'ya giderek kendinizi test
14:22
edebilirsiniz. Loloonolo ücretsiz bir
14:25
öğrenme yönetim sistemidir.
#Education

