0:00
Şen dünyada toplumsal meseleler 20242025
0:04
final soruları. 1. Sharti değer ölçeği
0:08
aşağıdaki ölçeklerden hangisinin
0:10
değerlerini büyük ölçüde içermektedir?
0:12
A) ve arkadaşlarının ölçeği. B) Om
0:17
ölçeği. C) Mirel ve Garretin ölçeği. D
0:22
rokokeaç değer ölçeği. E Protestan etiği
0:25
ölçeği. Cevap D. Rokeç değer ölçeği.
0:30
Shalom Sharti kendi evrensel değerler
0:33
kuramını ve ölçeğini geliştirirken
0:35
kendisinden önceki en kapsamlı
0:37
çalışmalardan biri olan Milton
0:38
Rockach'in değer ölçeğindeki birçok
0:40
değeri kendi çalışmasına dahil etmiş ve
0:43
onu temel alarak geliştirmiştir. 2.
0:46
Küreselleşme süreci ile ilgili olarak
0:48
aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
0:51
A. Küreselleşme süreci endüstri
0:53
devriminden hemen sonra ortaya
0:55
çıkmıştır. B. Küreselleşme sürecinde
0:58
sorunlarla başa çıkacak yapılar henüz
1:02
C. Küreselleşme sürecinde geleneksel
1:05
kurumlar çözülmüş ve yeni kurumlar henüz
1:09
D. Küreselleşme süreci sadece sermaye ve
1:12
nitelikli profesyonelleri kapsamaktadır.
1:15
E. Küreselleşme sürecinde yönlendirici
1:17
kurumlarının meşruiyeti tartışmalıdır.
1:20
Cevap D. Küreselleşme süreci sadece
1:24
sermaye ve nitelikli profesyonelleri
1:25
kapsamaktadır. 3. Fredman'ın tanımladığı
1:29
altın deli gömleği aşağıdakilerden
1:31
hangisini ifade etmektedir? A.
1:33
Milliyetçi politikaların küreselleşmeye
1:36
direnç göstermesini. B. Serbest piyasa
1:39
kurallarını benimseyen ülkelerin
1:41
ekonomik başarılarını. C. Küresel
1:44
ekonomideki adaletsizlik ve eşitsizliği.
1:47
D. Çevresel düzenlemelerin ekonomik
1:50
büyümeye etkisini. E. Teknolojik
1:52
gelişmelerin ekonomik dengeleri
1:54
değiştirmesini. Cevap B. Serbest piyasa
1:58
kurallarını benimseyen ülkelerin
2:00
ekonomik başarılarını. Gazeteci Tomas
2:02
Frietman altın deli gömleği metaforunu
2:05
küresel ekonomiye entegre olmak isteyen
2:07
ülkelerin ekonomik başarıya ulaşmak için
2:10
uymak zorunda oldukları serbest piyasa
2:12
kurallarını ifade etmek için kullanır.
2:15
4. Alay Torine düşüncenin özgürleşmesi
2:18
ve hukukun kayırmacılıktan uzak herkese
2:20
aynı şekilde uygulanması, yolsuzlukların
2:23
kontrol edilmesi, kişi iktidarının
2:25
sınırlandırılması ve özel yaşamla kamu
2:28
yaşamının birbirinden ayrı tutulması
2:30
olarak ifade ettiği kavram
2:32
aşağıdakilerden hangisidir? A.
2:47
Cevap D. Modernleşme. Alin Torine'in
2:51
tanımında yer alan rasyonel düşüncenin
2:53
yükselişi, hukukun üstünlüğü, bireysel
2:55
hakların ve özel alanın tanınması gibi
2:57
unsurlar. Geleneksel toplumdan modern
3:00
topluma geçiş sürecini ifade eden
3:02
modernleşme kavramının temel
3:04
özellikleridir. 5. Genellikle ekonomik
3:07
kriz dönemlerinde aşağıdaki kavramlardan
3:09
hangisi yükselişe geçmektedir? A)
3:14
B) Kölelik C) Avrupa'nın ortak değerleri
3:21
E ulusçuluk. Cevap E. Ulusçuluk.
3:27
Ekonomik kriz dönemlerinde artan
3:28
işsizlik ve kaynakların azalması
3:31
toplumda dışa kapanma, yabancı
3:32
düşmanlığı ve kendi ulusal çıkarlarını
3:35
ön plana çıkarma eğilimlerini
3:36
güçlendirir. Bu durum ulusçuluk akımının
3:39
yükselişe geçmesine neden olur. 6ı.
3:42
Kültürel farkçılığı savunanlar dünya
3:44
kültürlerini nasıl görmektedirler?
3:47
A) Yozlaşmış kültürler olarak. B Tarihin
3:51
kayıp kültürleri olarak C bir kültür
3:55
olarak. D. Küreselleşmenin etkisiyle
3:58
kaybolan kültürler olarak. E. Çatışma
4:01
potansiyeli olan uygarlıklar olarak.
4:04
Cevap E. Çatışma potansiyeli olan
4:07
uygarlıklar olarak. Samuel Huntington
4:10
gibi kültürel farkçılığı savunan
4:11
düşünürler, küreselleşmenin tek bir batı
4:13
kültürü yaratmadığını, aksine farklı
4:16
medeniyetlerin İslam, Çin, Batı VB kendi
4:20
kültürel kimliklerine daha çok
4:21
sarıldığını ve bu durumun gelecekte
4:23
çatışma potansiyeli olan uygarlıklar
4:25
yarattığını savunurlar. 7. Doğrudan
4:28
seçimlerle iş başına gelen ve geldikleri
4:30
ülkelere göre değil siyasal görüşlerine
4:33
göre grup oluşturulan kurum
4:34
aşağıdakilerden hangisidir? A. Avrupa
4:39
B. Milletler Cemiyeti C. NATO D. Avrupa
4:45
Birliği. E. Birleşmiş Milletler. Cevap
4:49
A. Avrupa Parlamentosu. Avrupa
4:52
Birliği'nin yasama organlarından biri
4:54
olan Avrupa Parlamentosu, üyeleri
4:56
doğrudan halk tarafından seçilen ve
4:58
parlamenterlerin kendi ulusal
5:00
delegasyonlarına göre değil, Hristiyan
5:02
demokratlar, sosyalistler, liberaller
5:05
gibi siyasal görüşlerine göre gruplar
5:07
oluşturduğu uluslar bir kurumdur. 8.
5:11
Ortak Geleceğimiz adlı raporda
5:12
sürdürülebilir kalkınma hangi şekilde
5:15
tanımlanmıştır? A) Kesintiye
5:17
uğratılmamış kalkınma. B. Yalnızca
5:21
ekonomik büyüme üzerine odaklanan
5:22
kalkınma. C. Çevre ve ekonomi arasında
5:26
dengeyi sağlayan kalkınma. D. Bugünün
5:29
ihtiyaçlarını gelecek kuşakların kendi
5:31
ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından
5:34
taviz vermeksizin karşılayan kalkınma.
5:36
E. Sosyal eşitsizlikleri görmezden gelen
5:39
ancak ekonomik büyümeyi gerçekleştiren
5:41
kalkınma. Cevap D. Bugünün ihtiyaçlarını
5:45
gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını
5:47
karşılayabilme olanağından taviz
5:49
vermeksizin karşılayan kalkınma. Ortak
5:52
geleceğimiz sürdürülebilir kalkınmayı en
5:54
bilinen ve kabul gören şekliyle bugünün
5:57
ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi
5:59
ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden
6:01
ödün vermeden karşılayan kalkınma olarak
6:04
tanımlamıştır. 9. Uluslar Avrupa Birliği
6:07
konusunda kapsamlı teklifler ilk kez
6:09
kimler tarafından ortaya atılmıştır? A.
6:12
Dante ve Pierre Dubo B. Carl Marx ve
6:16
Voltaire. C İbn Haldun ve Thomas More.
6:21
D. İbn Haldun ve Carl Marx. E. Thomas
6:25
More ve Voltaire. Cevap A. Dante ve
6:28
Pierre Dub Boys Avrupa'da kalıcı barışı
6:31
sağlamak amacıyla uluslar bir birlik
6:34
kurma fikrinin ilk kapsamlı teorik
6:36
teklifleri Orta Çağın sonlarında yaşamış
6:38
olan şair Dante Alikieri ve Fransız
6:41
hukukçu Pierre Dubo tarafından ortaya
6:43
atılmıştır. 10. Beyin göçü öncelikle
6:46
hangi ülkelerin sorunu olarak
6:48
görülmektedir? A. Gelişmekte olan
6:51
ülkeler. B Asya ülkeleri. C. Gelişmiş
6:56
ülkeler. D. Avrupa Birliği ülkeleri. E.
7:01
Kuzey Amerika ülkeleri. Cevap A.
7:04
Gelişmekte olan ülkeler beyin göçü
7:08
genellikle eğitimli ve nitelikli iş
7:10
gücünün daha iyi çalışma koşulları ve
7:12
ekonomik imkanlar nedeniyle gelişmekte
7:15
olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru
7:17
hareket etmesi şeklinde gerçekleşen bir
7:19
sorundur. 11. Avrupa'da savaşların
7:22
önlenmesi için Roma'nın yeniden
7:24
canlandırılarak tek bir yönetimin
7:26
kurulmasını savunan isim aşağıdakilerden
7:28
hangisidir? A. Voltaire B. İbn Haldun C.
7:34
Carl Marx D. Pierre Dubois E. Dante.
7:40
Cevap E. Dante. Ünlü şair Dante de
7:44
Monarşia adlı eserinde İtalya ve
7:47
Avrupa'daki sürekli savaşları ve siyasi
7:49
parçalanmışlığı sona erdirmek için
7:51
Kutsal Roma İmparatorluğu'nun yeniden
7:53
canlandırılarak evrensel bir tek yönetim
7:56
kurulmasını savunmuştur. 12. Liberal
7:59
kozmopolitlerin küreselleşme konusundaki
8:01
görüşü aşağıdakilerden hangisidir? A)
8:04
Küreselleşme demokrasiyi zayıflatır. B)
8:08
Küreselleşme uluslararası kültür
8:10
çatışmalarını teşvik eder. C)
8:12
Küreselleşme insani uyumu teşvik eder.
8:16
D. Küreselleşme refah devleti
8:18
politikalarını ortadan kaldırır. E.
8:21
Küreselleşme ulus devleti güçlendirir.
8:24
Cevap C. küreselleşme insani uyumu
8:27
teşvik eder. Liberal kozmolitler,
8:30
küreselleşmenin artan etkileşim, ticaret
8:33
ve ortak değerler yoluyla ulus devlet
8:35
sınırlarını aşarak insanlar arasında bir
8:37
uyum ve dünya vatandaşlığı bilinci
8:40
yaratacağını ve teşvik edeceğini
8:42
savunurlar. 13. Aşağıdakilerden hangisi
8:45
Ronaldlehart'ın Dünya Değerler
8:47
Araştırması sonuçlarına göre
8:49
küreselleşme ile ilgili iddialarından
8:51
biri değildir? A köklü değişmelerin
8:54
olduğunu iddia etmektedir. B
8:56
küreselleşme aslında emperyalizmin
8:59
günümüzdeki tezahürüdür. C. Gelişmiş
9:02
ülkelerin artan refahla birlikte
9:04
materyalist değerlerden post materyalist
9:06
değerlere doğru yöneldiğini iddia
9:08
etmektedir. D. Ekonomik gelişme ile
9:11
yaşam tatmini arasında güçlü bir bağ
9:13
vardır. E. Ekonomik gelişme ile
9:16
insanların mutlulukları arasında güçlü
9:18
bir bağ vardır. Cevap B. Küreselleşme
9:22
aslında emperyalizmin günümüzdeki
9:24
tezahürüdür. Ronaldlehard
9:27
küreselleşmenin kültürel ve ekonomik
9:29
değişmelere yol açtığını, özellikle
9:31
refah artışıyla post materyalist
9:33
değerlerin yükseldiğini savunur. Ancak
9:35
küreselleşmeyi emperyalizmin bir
9:37
tezahürü olarak gören eleştirel görüş
9:39
onun modernleşmeci yaklaşımına ait bir
9:41
iddia değildir. 14. Hindistan hükümeti
9:45
yurt dışındaki Hintlilerden
9:46
faydalanabilmek için aşağıdaki
9:48
yöntemlerden hangisini uygulamıştır? A.
9:51
Yurt dışındaki Hintlilere ek vergiler
9:53
koyulması. B. Yurt dışında yaşayan
9:56
Hintlilere özel vergi indirimleri
9:58
uygulanması. C. Yurt dışında yaşayan
10:01
Hintlilerle fiziki toplulukların
10:04
oluşturulması. D. Yurt dışındaki
10:07
Hintlilere kurslar sunulması. E. Yurt
10:10
dışındaki Hintlilere vatandaşlık hakları
10:12
tanınması. Cevap B. Yurt dışında yaşayan
10:16
Hintlilere özel vergi indirimleri
10:18
uygulanması. 15. Daha insani bir
10:21
küreselleşme tezi aşağıdakilerden
10:23
hangisinin görüşlerine daha yakındır? A)
10:26
Thomas Le Friedman B) Michael Hart C)
10:31
Joseph A. Cityglitz D) Samuel Huntington
10:36
E. Anonyo Negri. Cevap C. Joseph A.
10:41
Citylitz. Nobel ödüllü iktisatçı Joseph
10:44
A. City Glitz küreselleşmeyi tamamen
10:46
reddetmek yerine mevcut haliyle
10:49
yarattığı eşitsizlikleri ve
10:50
adaletsizlikleri eleştirmiş ve küresel
10:53
kurumların reforme edilerek daha insani
10:55
bir küreselleşmenin mümkün olduğunu
10:56
savunmuştur. 16. Avrupa Birliği kuruluş
11:00
aşamasında aşağıdaki konulardan
11:02
hangisinde işbirliğine öncelik
11:04
verilmiştir? A. Ekonomi. B. Hukuk. C.
11:10
Din. D. Eğitim. E. Kültür. Cevap A.
11:16
Ekonomi. Avrupa Birliği'nin temeli
11:19
1951'de kurulan Avrupa Kömür ve Çelik
11:22
Topluluğuna dayanır. Kuruluş
11:24
aşamasındaki temel amaç savaşlara neden
11:26
olan kömür ve çelik gibi stratejik
11:28
ekonomik kaynaklar üzerinde ortak bir
11:30
kontrol mekanizması kurarak barışı
11:32
sağlamaktı. Bu nedenle öncelik ekonomi
11:35
alanına verilmiştir. 17. Küreselleşme
11:38
sürecinde yaratılan yeni işlerin
11:40
niteliği hakkında aşağıdakilerden
11:41
hangisi söylenebilir? A. Yalnızca
11:45
vasıfsız işçiler için uygun işlerdir. B
11:48
geçmişteki endüstri işlerinden farklı ve
11:50
süreklilikten uzaktır. C. Sendikal
11:54
örgütlenmeye daha açık yapıdadır. D.
11:57
Yalnızca yüksek vasıflı işçiler için
11:59
uygun işlerdir. E. Genellikle yerel iş
12:03
gücü piyasalarının koşullarına göre
12:06
Cevap B. Geçmişteki endüstri işlerinden
12:09
farklı ve süreklilikten uzaktır.
12:12
Küreselleşme sürecinde ortaya çıkan
12:13
esnek üretim ve enformel ekonomi
12:16
geçmişteki standart ve güvenceli
12:18
endüstri işlerinden farklı olarak
12:19
genellikle proje bazlı, geçici ve
12:22
süreklilikten uzak işlerin
12:24
yaygınlaşmasına neden olmuştur. 18.
12:27
Aşağıdakilerden hangisi küresel kültür
12:29
kavramına dair yanlıştır? A. Kalıptan
12:33
yoksundur. B. Zamana ve yere karşı
12:36
kayıtsızdır. C. Akışkandır.
12:42
E. Evrensellikten uzaktır. Cevap E.
12:47
Evrensellikten uzaktır. Küresel kültür
12:50
belirli bir yere bağlı olmayan, akışkan
12:52
ve zamansız olarak tanımlanır. Ancak
12:55
belirli bir kültürel kalıptan
12:56
kaynaklandığı ve tüm dünyaya yayıldığı
12:59
için evrensel olma iddiası taşır.
13:01
Evrensellikten uzak olduğu ifadesi
13:04
yanlıştır. 19. Küreselleşmenin
13:07
sürdürülebilir kalkınma üzerindeki
13:08
etkisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden
13:11
hangisi belirtilmektedir?
13:13
A). küreselleşme, sürdürülebilir
13:15
kalkınma üzerinde herhangi bir etkiye
13:17
sahip değildir. B. Küreselleşme
13:20
sürdürülebilir kalkınmayı tamamen
13:24
C. Küreselleşme zorluklar ve fırsatlar
13:27
sunsa da fayda ve maliyet dağılımındaki
13:29
adaletsizlik sürdürülebilir kalkınmayı
13:31
tehdit etmektedir. D. Küreselleşme
13:34
sadece gelişmiş ülkeler için fırsatlar
13:36
yaratmaktadır. E. Küreselleşme yoksulluk
13:40
sorununu tamamen çözerek sürdürülebilir
13:42
kalkınmayı kolaylaştırmaktadır.
13:45
Cevap C. Küreselleşme zorluklar ve
13:47
fırsatlar sunsa da fayda ve maliyet
13:49
dağılımındaki adaletsizlik
13:51
sürdürülebilir kalkınmayı tehdit
13:52
etmektedir. Küreselleşmenin
13:54
sürdürülebilir kalkınma üzerindeki
13:56
etkisi karmaşıktır. Bir yandan teknoloji
13:59
transferi gibi fırsatlar sunarken diğer
14:02
yandan çevresel bozulma ve artan
14:04
eşitsizlikler gibi zorluklar yaratır.
14:06
Özellikle fayda ve maliyetlerin adil
14:09
dağılmaması sürdürülebilir kalkınmanın
14:11
önündeki en büyük tehditlerden biridir.
14:14
20. Ritzer ve Dean'a göre melezleşme
14:17
aşağıdakilerden hangisinin sonucudur? A)
14:20
Otarşik ekonomik düzenin. B)
14:25
C) Üretimin ve küreselleşmenin.
14:28
D yetersiz üretimin. E yoksulluğun.
14:33
Cevap C. Üretimin ve küreselleşmenin,
14:37
melezleşme, küreselleşme sürecinde
14:39
farklı kültürlerin karşılaşması ve
14:41
birbirlerinden etkilenerek yeni ve karma
14:43
kültürel formlar ortaya çıkarmasıdır. Bu
14:46
süreç küresel üretim ve tüketim ağları
14:48
aracılığıyla hızlanır.