https://lolonolo.com/2025/07/07/hun-tarihi-2024-2025-final-sorulari/
Hun Tarihi 2024-2025 Final Soruları
Hun Tarihi: Asya ve Avrupa Hun İmparatorlukları (Final Dönemi)
Giriş
Bu makalede, Hun tarihinin hem Asya hem de Avrupa dönemlerine ait önemli olaylar ve bilgiler ele alınacaktır. 2024-2025 final sınavı soruları temel alınarak hazırlanan bu içerik, Hunların bölünmeleri, yayıldıkları coğrafyalar, önemli antlaşmaları ve devlet teşkilatları gibi konuları kapsamaktadır.
Hunların İkinci Kez Bölünmesi
Hunların ikinci kez ikiye bölünmesi, MS 48 yılında Bi'nin Huhanye Çanyu olarak başa çıkarılmasıyla gerçekleşmiştir.
Avrupa Hunlarının Yayıldığı Coğrafyalar
Avrupa Hunları, Hazar Bozkırı, Tuna Bozkırı, Macar Ovası ve Kuban-Kuma Bozkırı gibi geniş coğrafyalara yayılmışlardır. Norveç Ovası bu coğrafyalardan biri değildir.
Hunlar ve Doğu Roma Arasındaki Antlaşma (II. Balkan Seferi Sonucu)
II. Balkan seferinin sonucunda Hunlar ve Doğu Roma arasında Anatolius Antlaşması imzalanmıştır.
Show More Show Less View Video Transcript
0:02
Hun tarihi 20242025
0:06
final soruları. 1. Hunların ikinci kez
0:09
ikiye bölünmesi nasıl ve hangi tarihte
0:12
gerçekleşmiştir?
0:13
A) Kuzey Hunlarının topluca 28 yılında
0:16
batıya göçmesiyle. B) Hunların çoğunun
0:20
Doğu Türkistan'a 36 yılında inmesiyle.
0:23
C) Çin'in Hunların güney topraklarını 41
0:26
yılında işgal etmesiyle. D. B'in Hu
0:29
Çanak 48 yılında başa çıkarılmasıyla. E.
0:33
Hunların önemli bir kısmının 64 yılında
0:36
Sibirya'ya kaçmasıyla. Cevap D. Be'nin
0:40
Hu Çanyu olarak 48 yılında başa
0:42
çıkarılmasıyla Asya Hun Devleti'nde
0:45
yaşanan iç karışıklıklar sonucunda MS48
0:48
yılında Punu Çanyu'ya karşı isyan eden
0:50
Punu'nun yeğeni bin. 8 güney boyu
0:53
tarafından Huhanye Çanyu olarak başa
0:55
çıkarılmasıyla devlet güney ve kuzey
0:57
hunları olarak ikinci ve son kez kesin
0:59
olarak ikiye bölünmüştür. 2.
1:02
Aşağıdakilerden hangisi Avrupa
1:04
Hunlarının yayıldıkları coğrafyalardan
1:06
biri değildir? A. Hazar bozkırı. B Tuna
1:11
bozkırı C. Norveç ovası D. Macar ovası
1:17
E. Kuban. Kuma bozkırı. Cevap C. Norveç
1:21
ovası. Avrupa Hunları, Hazar Denizi'nin
1:24
kuzeyinden başlayarak Kuban, Kuma
1:26
bozkırları, Tuna Havzası ve Macar ovası
1:29
gibi geniş bir coğrafyaya
1:30
yayılmışlardır. Norveç ovası ise
1:33
İskandinavya'da yer alır ve Hunların
1:35
yayıldığı coğrafyalardan biri değildir.
1:38
3.
1:39
Balkan seferinin sonucunda Hunlar ve
1:41
Doğu Roma arasında aşağıdaki hangi
1:44
antlaşma imzalanmıştır?
1:46
A. Kaçar B. Barabinsk C. Anatolius D.
1:53
Konstantinopolis
1:55
E. Sofya. Cevap C. Anatolius. Attila'nın
2:00
Doğu Roma üzerine düzenlediği 2. Balkan
2:03
seferinin sonucunda Doğu Roma ağır bir
2:06
yenilgiye uğramış ve MS447 yılında ağır
2:09
şartlar içeren Anatolius Antlaşmasıı
2:11
imzalamak zorunda kalmıştır. 4. Asya
2:14
Hunlarında devlet teşkilatında
2:16
soldakiler hangi tarafta otururlardı? A)
2:19
Kuzey B) Doğu C) Güney D) Güney Batı E
2:27
Batı. Cevap B. Doğu. Eski Türk Devlet
2:32
Teşkilatında ve Hunlarda Doğu yönü
2:34
kutsal kabul edilir ve daha üstün
2:36
sayılırdı. Bu nedenle sol bilge beyler
2:39
gibi yüksek rütbeliler yani soldakiler
2:41
hükümdarın oturduğu yerin doğusunda yer
2:43
alırlardı. 5. Attila devlet içinde
2:46
boyların gücünü kırmak için
2:48
aşağıdakilerden hangisini yapmıştır? A.
2:51
çok sayıda boyu Asya'ya geri gönderdi.
2:54
B). Hun dilinin devlet işlerinde
2:56
kullanılmasını mecbur etti. C. Kendisine
3:00
sadakatle hizmet eden yabancı halklardan
3:02
bir tabaka oluşturdu. D. Tüm boy
3:05
beylerini idam ettirdi. E. Memleketteki
3:08
tüm yabancı unsurları zorlo hunlaştırdı.
3:11
Cevap C. Kendisine sadakatle hizmet eden
3:15
yabancı halklardan bir tabaka oluşturdu.
3:18
Attila geleneksel Hun boy beylerinin
3:20
gücünü dengelemek ve merkezi otoritesini
3:22
güçlendirmek için fethettiği
3:24
topraklardaki GOT Alan gibi yabancı
3:27
halklardan kendisine sadık komutanlar ve
3:29
yöneticilerden oluşan yeni bir idari
3:31
tabaka oluşturmuştur. 6. Hun Çanyus'u
3:35
kendisine teslim olan Çinli General Li
3:36
Guuangli'ye ilk olarak ne yapmıştır? A)
3:40
Tutukladı. B. Çin'e geri gönderdi. C.
3:44
Ellerini kestirdi. D. Öldürdü. E. İyi
3:49
karşılayıp değer verdi. Cevap E. İyi
3:53
karşılayıp değer verdi. Çin kaynaklarına
3:56
göre Hunçanyusu Hulugu kendisine teslim
3:58
olan Çinli Generalli Guangli'yi iyi
4:00
karşılamış, ona değer vermiş ve hatta
4:03
kızıyla evlendirerek onu önemli bir
4:05
konuma getirmiştir. 7. Aşağıdakilerden
4:08
hangisi Asya Hunlarında bir unvan
4:10
değildir? A) Yüzbaşı B) Binbaşı C)
4:16
Hareması D) Küçükbey E) Onbaşı. Cevap C.
4:23
Hareması. Asya Hun Ordusu 10luk sisteme
4:27
göre teşkilatlanmıştır ve on başı,
4:29
yüzbaşı, bin başı gibi askeri rütbeler
4:32
kullanılmıştır. Küçük Bey gibi idari
4:34
unvanlar da mevcuttur. Hareması ise Hun
4:38
devlet teşkilatında yer alan bir unvan
4:40
değildir. 8. Çinliler Hunların sürekli
4:43
saraya gelip konuk olmalarını neden
4:45
istemiyorlardı?
4:46
A) Hunların Çin başkentine yerleşme
4:49
ihtimali vardı. B) Hunların sarayda
4:52
misafir edilemeyecek kadar aşağı bir
4:54
kültüre sahip olduklarını
4:55
savunuyorlardı. C. Hunların suikastla
4:59
imparatoru öldürebileceklerinden
5:00
korkuyorlardı.
5:02
D. Hunların şamanlarla başkentte
5:04
büyücülük yaptıklarını görüyorlardı. E
5:08
Hunları ağırlamanın hazineyi boşaltmak
5:10
anlamına geldiğini düşünüyorlardı. Cevap
5:13
E. Hunları ağırlamanın hazineyi
5:15
boşaltmak anlamına geldiğini
5:17
düşünüyorlardı. Hun heyetlerinin Çin
5:19
sarayına yaptıkları ziyaretler Çin için
5:22
büyük bir mali yük oluşturuyordu.
5:24
Heyetlere verilen hediyeler, ağırlama
5:26
masrafları ve iaşeleri Çin hazinesini
5:28
zorladığı için Çinliler bu ziyaretlerin
5:30
sık olmasını istemiyorlardı.
5:33
9. Aşağıdakilerden hangisi Çinlilerin
5:36
sığınmacılarla ilgili bildirdikleri
5:37
hükümlerden biri değildir? A) Çin'de
5:40
kaçıp Hunlara sığınanlar kabul
5:42
edilmeyecek. B) Tibetlilerden Hunlara
5:45
kaçanlar kabul edilmeyecek. C)
5:48
Vuhuanlardan Hunlara sığınanlar kabul
5:50
edilmeyecek. D. Doğu Türkistan'dan Çin
5:54
mührü ve kuşağı taşıyıp hunlara
5:56
sığınanlar kabul edilmeyecek. E
5:58
vusunlardan kaçıp hunlara sığınanlar
6:01
kabul edilmeyecek.
6:02
Cevap B. Tibetlilerden Hunlara kaçanlar
6:05
kabul edilmeyecek. Çin ile Hunlar
6:08
arasında yapılan antlaşmalarda özellikle
6:10
Çin'in müttefiki veya kontrolü altında
6:13
olan vuhuanlar, Vusunlar ve Doğu
6:15
Türkistan halklarından Hunlara
6:17
sığınanların geri verilmesi gibi
6:19
hükümler yer alıyordu. Tibetliler ise bu
6:21
dönemde doğrudan bu antlaşmaların konusu
6:24
olan bir sığınmacı grubu değildi. 10.
6:27
Aşağıdakilerden hangisi Çin
6:29
kaynaklarında hunlar için kullanılan
6:31
adlardan biri değildir? A. Donku, B.
6:35
Şiongnu, C. Şianyun D Hunyu E.
6:41
Şanrongları
6:43
cevap A. Donu, Şiongnu, Xiyanyun, Hunyu
6:48
ve Darongları gibi isimler Çin
6:50
kaynaklarında farklı dönemlerde Hunlar
6:52
veya ataları için kullanılan
6:53
adlandırmalardır.
6:55
Donu ise Hunların doğusunda yaşayan ve
6:57
genellikle rakip oldukları farklı bir
7:00
konfederasyonun adıdır. 11. Cigi Çanyu.
7:03
Hu Çanyu'nun merkezini ne zaman ele
7:06
geçirmiştir? A Mö 41 B M71
7:12
C M 60 D M 54 E Mö 50 Cevap D M54
7:22
Hunların ilk kez ikiye bölündüğü iç
7:24
savaş sırasında Batı Hunlarının lideri
7:26
Cigi Canyu kardeşi ve Doğu Hunlarının
7:29
lideri olan Huhanye Çanyu'ya karşı
7:31
üstünlük kurarak Mö 54 yılında onun
7:33
merkezini ele geçirmiştir. 12. Hunlar
7:36
ile Çinliler arasındaki büyük çölün adı
7:39
aşağıdakilerden hangisidir? A) Taklahan
7:43
B) Laos C) Kara Kurum D) Gobi. E) Hangay
7:51
Cevap D. Gobi. Hunların yaşadığı
7:54
Moğolistan platosu ile Çin Seddi
7:56
arasında doğal bir sınır oluşturan büyük
7:58
çöl Gobi çölüdür. 13. Attila Hunları
8:02
Doğu Roma'yı tamamen bastırdıktan sonra
8:04
ilk olarak aşağıdaki hangi devletin
8:06
üzerine gittiler? A) Alamanya B)
8:10
Saksonya C) Sasani. D Akhun E) Batı
8:17
Roma. Cevap E. Batı Roma. Attila Doğu
8:22
Roma İmparatorluğu'nu yaptığı seferlerle
8:24
vergiye bağlayıp etkisiz hale
8:26
getirdikten sonra asıl hedefi olan ve
8:28
zenginliklerini ele geçirmek istediği
8:31
Batı Roma İmparatorluğu üzerine
8:32
yönelmiştir. 14. Aşağıdakilerden hangisi
8:36
Hunların toparlanma çabaları esnasında
8:39
Çin içinde yaşanan karışıklıkların
8:40
sebeplerinden biridir? A) Türk
8:43
boylarının Çin'in merkez bölgelerinde
8:45
garnizonlar kurması. B. Güney Çi'de
8:48
yaşanan büyük sel felaketi. C. Çin'de
8:52
salgın hastalıkların baş göstermesi. D.
8:55
Çin başkentinde dönen çeşitli
8:57
entrikalar. E. Çinlilerin bu da dinine
9:00
girmesi. Cevap D. Çin başkentinde dönen
9:04
çeşitli entrikalar. Hunların zayıflayıp
9:07
toparlanmaya çalıştığı bazı dönemlerde
9:09
Çin'de de imparatorun ailesi, saray
9:11
görevlileri ve generaller arasında
9:13
yaşanan güç mücadeleleri ve başkentte
9:15
dönen çeşitli entrikalar. Çin'in Hunlar
9:18
üzerindeki baskısını azaltmış ve
9:20
Hunların toparlanmasına zaman
9:22
tanımıştır. 15. Milattan önceki son
9:25
yıllarda Çin'in Hunlardan barış yoluyla
9:27
istediği toprağın özelliği
9:29
aşağıdakilerden hangisidir? A) Kore'ye
9:32
yakın olması. B. Ok imalinde kullanılan
9:36
nadir ağaçların bulunması. C. Çin
9:39
başkentinin sınırında olması. D.
9:42
Göllerle kaplı olması. E. Altın
9:45
madenleri bulunması. Cevap B. Ok
9:49
imalinde kullanılan nadir ağaçların
9:51
bulunması. 16. Modudan sonra hunların
9:54
başına geçen kişinin adı ve unvanı
9:56
aşağıdakilerden hangisidir? A. Yiciliu
10:00
Hunkan B. İlhan Amalga C. Ven Alugu D.
10:08
Çanyu Chunwey. E Jiu Laoşang. Cevap E.
10:14
Jiu Laoşang. Büyük Hun hükümdarı modudan
10:18
sonra yerine oğlu Juu geçmiş ve Laoşang
10:20
unvanını almıştır. 17. Hun devletinin
10:24
milattan sonra birliğini sağlamasından
10:26
sonra kendisini modu ile kıyaslayan
10:28
çanyu aşağıdakilerden hangisidir? A.
10:31
Yuanyu B. Haşing Çanyu C. Mukan Çanyu D.
10:38
İstemi Çanyu E. Çing çanyu. Cevap A.
10:43
Yuçanyu MS 1. Yüzyılda Hun devletinin
10:48
birliğini yeniden sağlayan ve büyük
10:50
başarılara imza atan Yüçanyu'un bu
10:52
başarılarından dolayı kendisini devletin
10:55
kurucusu büyük hükümdar modu ile
10:57
kıyasladığı kaynaklarda
10:58
belirtilmektedir.
11:00
18. Modu başa geçtikten sonra ikinci
11:03
seferini aşağıdakilerden hangisi üzerine
11:05
yapmıştır? A. Romalılar, B Yüveciler, C
11:11
Tibetliler, D Çinliler, E. Tangutlar.
11:17
Cevap B. Yüeciler. Modu. Tahta geçtikten
11:21
sonra ilk olarak doğudaki donkuları
11:23
yenilgiye uğratmış. Ardından ikinci
11:26
büyük seferini babasının kendisini rehin
11:28
olarak gönderdiği ve Hunların batıdaki
11:31
en büyük rakibi olan yücere karşı
11:33
yapmıştır. 19. Aşağıdakilerden hangisi
11:36
Avrupa Hunlarının kökeni ile ilgili öne
11:38
sürülen görüşlerden biri değildir? A)
11:41
Süryani Tungus B) Türk C Moğul D)
11:48
Germen. E Türk Moğol. Cevap A. Süryani
11:54
Tungus. 20. Aşağıdakilerden hangisi
11:58
Attila'nın Hunların başına geçme hakkına
12:00
sahip oğullarından biriydi? A) Dengizik.
12:04
B. Hürmüs. C. Kürşat. D. Tuğrul E.
12:11
Mukan. Cevap A. Dengizik. Attila'nın
12:16
ölümünden sonra Hun İmparatorluğu'nun
12:18
başına geçme hakkına sahip olan ve taht
12:20
mücadelesine giren üç temel oğlu ilek
12:22
dengizik ve irnektir. verilen şıklar
12:25
arasında sadece dengizi Attila'nın
12:28
oğludur.
#Education

