https://lolonolo.com/2025/06/04/gelisimsel-psikopatoloji-2024-2025-final-sorulari/
Gelişimsel Psikopatoloji 2024 - 2025 Final Soruları
Gelişimsel Psikopatoloji: Temel Bozukluklar, Tanı ve Yaklaşımlar
Gelişimsel psikopatoloji, çocukluk ve ergenlik dönemindeki psikolojik bozuklukları, normal gelişim süreçleri bağlamında inceleyen bir alandır. Bu makalede, çeşitli gelişimsel psikopatoloji konuları, tanısal özellikler ve müdahale yaklaşımları ele alınacaktır.
Nörogelişimsel Bozukluklar
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Aile Yaklaşımları
DEHB olan çocukların ailelerine yönelik psikoeğitim, ebeveyn-çocuk ilişkisini geliştirmeyi, ebeveynlerin problem çözme ve baş etme becerilerini artırmayı, doğru ve etkili ödül-ceza yöntemlerini kullanmayı öğretmeyi ve ebeveynlerin tutarlı ve disiplinli yaklaşımlarını desteklemeyi amaçlar. Ebeveynlerin katı ve kaba tutumlarını artırmak gibi bir hedef kesinlikle bulunmaz.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ve Erken Belirtiler
Dört yaşındaki bir çocukta göz teması kurmaması, seslenildiğinde bakmaması, birkaç kelime dışında anlamlı bir konuşmasının olmaması, akranlarının oyunlarına ilgi duymaması ve sık sık kendi etrafında dönmesi veya eşyaları döndürmesi gibi belirtiler OSB açısından riskli olduğunu düşündürerek çocuk psikiyatrisine yönlendirmeyi gerektirebilir. Ancak, isteklerini parmakla işaret ederek göstermesi, bu yaş için genellikle normal gelişimsel bir iletişim becerisidir ve tek başına OSB riski olarak değerlendirilmez.
Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) ve Okul Öncesi Dönem Bulguları
Özgül öğrenme bozukluğunun okul öncesi (erken) dönemdeki bulguları arasında dikkatin çabuk dağılması, sözlü yönergeleri dinleme ve izlemede zorluk, sakarlık, denge güçlüğü, lego ve yapboz yapmada zorlanma, renk, sayı ve geometrik şekilleri öğrenmekte ve ayırt etmekte güçlük ile kelime ve cümle düzeyinde konuşmanın gecikmesi ve sözcük dağarcığının yaşa uygun olmaması sayılabilir. Okumada ve okuduğunu anlamada zorluk ise genellikle okul döneminde daha belirgin hale gelen bir bulgudur.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Öğrenci dostu Lolon'ya hoş geldiniz.
0:03
Gelişimsel psikopatoloji 2024 ile 2025
0:07
arasında final soruları. 1. Uykunun ilk
0:10
üçte birlik döneminde ortaya çıkan yoğun
0:12
korku, çığlık atma ve ağlama ile kendini
0:15
gösteren bilinç bulanıklığı ve
0:17
ajitasyonun eşlik ettiği bir
0:19
bozukluktur. Çocuklarda sıklıkla 412
0:23
yaşları arasında görülür. Yukarıda
0:25
tanımlanan uyku bozukluğu
0:26
aşağıdakilerden hangisidir? A. Uyku
0:29
terörü. B. Narkolepsi. C. Uyurgezerlik.
0:33
D. Rem uykusu. Davranış bozuklu. E.
0:37
Kabus bozukluğu. Cevap A. Uyku terörü.
0:40
A. Verilen tanım. Özellikle uykunun ilk
0:43
üçte birlik döneminde ortaya çıkan yoğun
0:45
korku, çığlık atma ve ajitasyon ile
0:48
seyreden uyku terör bozukluğunu ifade
0:51
etmektedir. 2. Depresyonun etolojisinde
0:54
aşağıdakilerden hangisi direkt olarak
0:57
yer almaz? A. Psikanalitik kurama göre
1:00
yaşanan ruhsal çatışma. B. Kronik bir
1:03
hastalığa sahip olmak. C. Nörokimyasal
1:06
ve nöroendokrim farklılıklar. D.
1:09
Çocukluk çağında tecrübe edilen olumsuz
1:11
yaşantılar. E. Negatif bilişsel yapı.
1:15
Cevap. A. Psik analitik kurama göre
1:17
yaşanan ruhsal çatışma. A. Depresyonun
1:20
etolojisinde kronik hastalıklar.
1:23
Nörokimyasal ve nöroendokrin
1:25
farklılıklar. Çocukluk çağı olumsuz
1:28
yaşantıları ve negatif bilişsel yapılar
1:30
rol oynarken psikanalitik kurama göre
1:33
yaşanan ruhsal çatışma direkt olarak
1:35
etolojide yer almaz. 3. 6 Şubat 2023
1:39
tarihinde ülkemizde gerçekleşen yıkıcı
1:42
deprem yaşamış 6 yaşında bir kız çocuğu
1:45
ailesi tarafından danışmana getiriliyor.
1:48
Aile daha önce gittikleri bir çocuk
1:50
psikiyatrisi uzmanı tarafından
1:52
çocuklarına travma sonrası stres
1:54
bozukluğu tanısı konulduğunu dile
1:56
getiriyor. Buna göre aşağıdakilerden
1:58
hangisi bu çocuk ve aile için yapılması
2:01
uygun olan girişimlerden biri değildir?
2:04
A. Deprem yaşadıkları şehre bir daha
2:06
dönmemelerini söylemek. B. Sağlıklı uyku
2:09
önerilerinde bulunmak. C. Günlük yaşam
2:12
rutinlerini deprem öncesi duruma
2:14
getirmeye çalışmak. D. Çocukla deprem ve
2:17
sonrasında yaşadıkları hakkında
2:19
konuşmak. E. Çocukla oyun oynamak.
2:22
Cevap. A. Deprem yaşadıkları şehre bir
2:25
daha dönmemelerini söylemek. Travma
2:28
sonrası stres bozukluğu yaşayan bir
2:30
çocuk ve ailesi için depremden sonra
2:32
tekrar yaşanılan şehre dönmemelerini
2:35
söylemek uygun bir girişim değildir.
2:37
Sağlıklı uyku önerilerinde bulunmak,
2:39
günlük yaşam rutinlerini eski haline
2:41
getirmeye çalışmak, çocukla deprem ve
2:44
sonrasında yaşadıkları hakkında konuşmak
2:46
ve çocukla oyun oynamak ise destekleyici
2:49
ve uygun girişimlerdir. 4. Küçük
2:52
çocuklarda sıklıkla görülen normal
2:54
ritüelistik davranışlarla ilgili
2:56
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A)
2:59
Obsesif kompuls bozukluk ile ayrıca
3:02
tanısı önemlidir. B) Engellendiklerinde
3:05
çocukta belirgin bir olumsuz duygulanıma
3:07
sebep olmazlar. C. Çocuğun günlük ve
3:10
sosyal becerilerini arttırmaya hizmet
3:12
ederler. D. İleride görülebilecek
3:15
obsesif kompulsif bozukluğun
3:17
habercisidir. E. 2 ile 3 arasında yaş
3:20
civarında başlayıp 6 ile 8 arasında
3:23
yaşlarına doğru azalma eğilimi
3:25
gösterirler. Cevap D. ileride
3:28
görülebilecek obsesif kompulsif
3:30
bozukluğun habercisidir. A küçük
3:32
çocuklarda görülen normal ritüelistik
3:34
davranışlar ileride görülebilecek
3:37
obsesif kompuls bozukluğun habercisi
3:39
değildir. Bu davranışlar genellikle 2
3:42
ile 3 arasında yaş civarında başlayıp 6
3:45
ile 8 arasında yaşlarına doğru azalma
3:47
eğilimi gösterirler. Engellendiklerinde
3:50
belirgin bir olumsuz duygulanıma neden
3:53
olmazlar ve çocuğun günlük sosyal
3:55
becerilerini artırmaya hizmet ederler.
3:57
5. Davranın bozukluğu olan çocuk ve
4:00
ergenlerin tedavi ve yönetimi ile ilgili
4:03
aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A.
4:06
Aile temelli iletişim ve problem çözme
4:09
eğitimi verilebilir. B. İlaç tedavileri
4:12
belli ölçüde faydalı olabilir. C.
4:15
Davranım bozukluğu olan vakaların
4:17
yönetimi genellikle karmaşık ve zordur.
4:20
D. Çoğu zaman çocuk ve ergen merkezli
4:22
tedavi yeterli olmaktadır. E. Sorunlu
4:25
davranışlarda etkisi olan çevrenin hedef
4:28
alındığı multisistemik terapi ile daha
4:30
etkin sonuç elde edilebilmektedir. Cevap
4:34
D. Çoğu zaman çocuk ve ergen merkezli
4:36
tedavi yeterli olmaktadır. A davranın
4:39
bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin
4:41
tedavisinde genellikle sadece çocuk ve
4:44
ergen merkezli tedavi yeterli
4:46
olmamaktadır. Aile temelli iletişim ve
4:48
problem çözme eğitimi, ilaç tedavileri
4:51
ve multisistemik terapi gibi daha
4:53
kapsamlı yaklaşımlar, daha etkin
4:55
sonuçlar verebilmektedir. Davranın
4:58
bozukluğu vakalarının yönetimi
4:59
genellikle karmaşık ve zordur. 6.
5:02
Aşağıdakilerden hangisi anoreksiyan
5:05
nervoza hastalarında görülen bedensel
5:07
belirtilerden biri değildir? A) Saç
5:10
dökülmesi. B) Elektrolit dengesizliği.
5:14
C) Adet Gecikmesi. D metabolizma hızında
5:17
artış. E Kemik gelişimde gecikme. Cevap
5:21
D. Metabolizma hızında artış. A Anoreksi
5:25
nervoza hastalarında genellikle
5:27
metabolizma hızında düşüş görülür. Artış
5:30
değil. Saç dökülmesi, elektrolit
5:32
dengesizliği, adet gecikmesi ve kemik
5:35
gelişimde gecikme ise bu bozuklukta
5:37
görülen bedensel belirtiler arasındadır.
5:40
7. Niteliksel olarak otizm spektrum
5:43
bozukluğuna benzetilen otizmden farklı
5:46
olarak sınırlı ilgi alanları ve
5:48
tekrarlayıcı davranışların duyusal
5:50
hassasiyet ve aynılık tasrarın olmaması
5:53
ile karakterize iletişim bozukluğu
5:55
aşağıdakilerden hangisidir? A.
5:57
Artikülasyon bozukluğu. B. Fonolojik dil
6:00
bozukluğu. C. Özgül dil bozukluğu. D.
6:04
Toplumsal iletişim bozukluğu. E.
6:07
Muttiizm. Cevap. D. Toplumsal iletişim
6:10
bozukluğu. A. Verilen tanım. Niteliksel
6:13
olarak otizm spektrum bozukluğuna
6:15
benzeyen ancak sınırlı ilgi alanları ve
6:18
tekrarlayıcı davranışların duyusal
6:20
hassasiyet ve ayrınlık tasrarın olmadığı
6:23
toplumsal iletişim bozukluğunu ifade
6:25
etmektedir. 8 ile 1 arasında muhtemel
6:29
sonuçları küçümseme. 2. Tehlike
6:31
olasılığını abartma 3. Baş etme
6:34
becerilerini yetersiz algılama 4. Yardım
6:38
alma ihtimalini küçümseme.
6:40
Yukarıdakilerden hangi veri anksiyetinin
6:42
bilişsel modeline uymaktadır? A 1 ve 3,
6:46
B) 1 3 ve 4 C 2 3 ve 4 D 3 ve 4 E 1 2 ve
6:54
3. Cevap C 2 3 ve 4. A anksiyetinin
6:59
bilişsel modelinde bireyler genellikle
7:02
tehlike olasılığını abartma, baş etme
7:04
becerilerini yetersiz algılama ve yardım
7:07
alma ihtimalini küçümseme gibi bilişsel
7:09
çarpıtmalar yaşarlar. Muhtemel sonuçları
7:12
küçümseme bu modele uymaz. Aksine
7:15
sonuçları abartma daha yaygındır. 9.
7:18
Aşağıdakilerden hangisi dikkat eksikliği
7:21
hiperaktivite bozukluğu tanısı olan bir
7:23
çocuğun ailesine yönelik verilecek psiko
7:26
eğitimin amaç veya içeriklerinden biri
7:28
değildir? A) Ebeveyn. Çocuk ilişkisini
7:31
geliştirmek. B Ebeveynlerin katı ve kaba
7:34
tutumlarını artırmak. C) Ebeveynlerin
7:37
problem çözme ve baş etme becerilerini
7:39
arttırmak. D. Doğru ve etkili ödül. Ceza
7:43
yöntemlerini kullanmayı öğrenmek. E.
7:46
Ebeveynlerin tutarlı ve disiplinli
7:48
yaklaşımlarını artırmak. Cevap. B.
7:51
Ebeveynlerin katı ve kaba tutumlarını
7:53
artırmak. A. Dikkat eksikliği.
7:55
Hiperaktivite bozukluğu olan bir çocuğun
7:57
ailesine yönelik psikoeğitimde
7:59
ebeveynlerin katı ve kaba tutumlarını
8:02
artırmak amaçlanmaz. Aksine ebevey çocuk
8:05
ilişkisini geliştirmek, problem çözme ve
8:08
baş etme becerilerini arttırmak. Doğru
8:11
ödül, ceza yöntemlerini öğretmek ve
8:13
tutarlı disiplinli yaklaşımları teşvik
8:15
etmek hedeflenir. 10. Temel özelliği
8:18
başkalarının temel haklarının yaşa uygun
8:21
toplumsal norm ve kuralların sürekli ve
8:24
tekrarlayıcı bir biçimde ihlal edilmesi
8:26
bunlara karşı saldırgan davranışların
8:28
sergilenmesidir. Yukarıdaki cümlede boş
8:31
bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
8:34
getirilmelidir? A) Dikkat eksikliği.
8:36
Hiperaktivite bozukluğun. B. Karşı olma,
8:39
karşı gelme bozukluğun. C. Davran
8:42
bozukluğun. D. Leptomaninin. E. Yıkıcı
8:46
duygu durum düzenleyememe bozukluğun.
8:48
Cevap C. Davran bozukluğun. A verilen
8:51
tanım. Başkalarının temel haklarının ve
8:54
toplumsal normların sürekli ve
8:56
tekrarlayıcı bir şekilde ihlal
8:57
edilmesiyle karakterize edilen davranın
9:00
bozukluğunun temel özelliğidir. 11.
9:03
Aşağıdakilerden hangisinin özgül öğrenme
9:05
bozukluğu olan bir çocukta okul öncesi
9:08
dönemdeki bulgulardan biri olması
9:10
beklenmez? A) Okumada ve okuduğunu
9:12
anlamada zorluk. B dikkatin çabuk
9:15
dağılması. Sözlü yönergeleri dinleme ve
9:18
izlemede zorluk. C sakarlık denge güçlü
9:22
lego ve yapmada zorlanma. D renk sayı ve
9:26
geometrik şekilleri öğrenmekte ve ayırt
9:29
etmekte. Güçlük eh kelime ve cümle
9:32
düzeyinde konuşmanın gecikmesi ve sözcük
9:34
dağırcığının yaşa uygun olmaması. Cevap
9:37
A. Okumada ve okuduğunu anlamada zorluk.
9:41
A okumada ve okuduğunu anlamada zorluk
9:43
genellikle okul döneminde ortaya çıkan
9:46
özgül öğrenme bozukluğunun belirtisidir.
9:48
Okul öncesi dönemde dikkatin dağılması,
9:51
sakarlık, renk sayı şekil öğrenmede,
9:54
güçlük ve konuşmada gecikme gibi
9:56
bulgular daha yaygın olarak görülebilir.
9:58
12. 1. Majör depresif bozukluk. 2. Akut
10:03
stres bozukluğu. 3. Travma sonrası stres
10:06
bozukluğu. 4. Yaygın anksiyete
10:08
bozukluğu. Yukarıdaki psikiyatrik
10:10
bozuklukların hangilerinde belirtilerin
10:13
travmatik bir olay sonrası başlaması
10:15
şarttır? A) 3 ve 4. B
10:21
2 3 ve 4. E 1 2 ve 3. Cevap C. 2 ve 3.
10:27
Aakut stres bozukluğu ve travma sonrası
10:30
stres bozukluğu tanısı için belirtilerin
10:32
travmatik bir olay sonrası başlaması
10:34
şarttır. Majör depresif bozukluk ve
10:37
yaygın anksiyete bozukluğu ise travmatik
10:39
bir olayla ilişkili olabileceği gibi
10:42
başka nedenlerle de ortaya çıkabilir.
10:44
13. Küçük çocuklarda en sık görülen
10:47
anksiyete bozukluğu aşağıdakilerden
10:49
hangisidir? A. Yaygın anksiyete
10:52
bozukluğu. B. Panik bozukluğu. C.
10:55
Selektif mutteizm. D. Agorofobit. E.
10:58
Ayrılık anksiyetesi bozukluğu. Cevap E.
11:01
Ayrılık anksiyetesi bozukluğu. A. Küçük
11:04
çocuklarda en sık görülen anksiyete
11:06
bozukluğu ayrılık anksiyetesi
11:08
bozukluğudur. 14. 4 yaşındaki Ahmet
11:12
yaşıtlarından farklı olduğu gerekçesiyle
11:14
ailesi tarafından danışmana getiriliyor.
11:17
Aşağıdaki belirtilerden hangisi ya
11:19
Ahmet'in otizm spektrum bozukluğu
11:21
açısından riskli olduğunu düşünerek
11:23
çocuk psikiyatrisine yönlendirmek için
11:26
bir sebep olamaz? A) Göz teması
11:28
kurmaması ve seslenildiğinde bakmaması.
11:31
B) İsteklerini parmakla işaret ederek
11:34
göstermesi. C) Birkaç kelime dışında
11:37
anlamlı bir konuşmasının olmaması. D.
11:40
Akranlarının oyunlarına katılmaya ilgi
11:42
duymaması. E. Sık sık kendi etrafında
11:45
veya eşyaları döndürmesi. Cevap
11:48
B. İsteklerini parmakla işaret ederek
11:50
göstermesi. A. isteklerini parmakla
11:53
işaret ederek göstermesi genellikle
11:56
normal gelişimi sürecindeki bir iletişim
11:58
becerisidir ve otizm spektrum bozukluğu
12:01
açısından riskli bir belirti değildir.
12:03
Göz teması kurmama, anlamlı konuşmanın
12:06
olmaması, akran oyunlarına ilgi duymama
12:09
ve tekrarlayıcı davranışlar ise ozm
12:11
spektrum bozukluğu riskini düşündüren
12:13
önemli belirtilerdir. 15. Tiklerin
12:16
sıklıkla çocukluk çağında başlama ve pik
12:19
yapma yaş dönemi aşağıdakilerden
12:21
hangisinde doğru olarak verilmiştir? A)
12:24
13 14 yaşında başlar. 15 16 yaşında pik
12:28
yapar. B 4 ile 6 arasında yaşında
12:32
başlar. 10 12 yaşında pik yapar. C 2 ile
12:36
3 arasında yaşında başlar. 4 ile 6
12:39
arasında yaşında pik yapar. D 10 12
12:43
yaşında başlar. 13 14 yaşında pik yapar.
12:47
E 1 ile 2 arasında yaşında başlar. 2 ile
12:50
3 arasında yaşında pik yapar. Cevap B. 4
12:54
ile 6 arasında yaşında başlar. 10. 12
12:58
yaşında pik yapar. Atikler genellikle
13:01
çocukluk çağında 4 ile 6 arasında
13:03
yaşları arasında başlar ve 10 12 yaşları
13:06
civarında pik yapar. 16 ile 1 arasında
13:10
hasta ve ailesini depresyon nedenleri ve
13:12
sonuçları konusunda bilgilendirmek. 2.
13:15
Hastanın kendisi ve çevresi hakkındaki
13:18
çarpık düşüncelerini düzeltmek. 3.
13:21
Hastanın bir daha depresif bozukluk
13:23
yaşamasını %100 engellemek.
13:25
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri
13:28
depresyon tedavisinde kullanılan terapi
13:30
yöntemlerinin hedefleri arasında yer
13:32
alır? A 1 ve 3 B yalnız 1 C 1 ve 2 D 2
13:38
ve 3 E yalnız 3. Cevap C 1 ve 2. A
13:44
depresyon tedavisinde kullanılan terapi
13:46
yöntemlerinin hedefleri arasında hasta
13:48
ve ailesini depresyon nedenleri ve
13:51
sonuçları konusunda bilgilendirmek ile
13:53
hastanın kendisi ve çevresi hakkındaki
13:55
çarpık düşüncelerini düzeltmek yer alır.
13:58
bir daha depresif bozukluk yaşamasını
14:00
%100 engellemek gibi kesin bir garanti
14:03
vermek mümkün değildir. 17.
14:05
Aşağıdakilerden hangisi deseme? 5te
14:08
obsesif kompuls ve ilişkili bozukluklar
14:11
başlığı altında yer alan bozukluklardan
14:14
biri değildir. A) Devi olma bozukluğu. B
14:17
Saç yi olma bozukluğu. C istifleme
14:20
bozukluğu. D beden algısı bozukluğu. E
14:24
pika cevap E. Pika. Adiseme beşte
14:28
obsesiful ve ilişkili bozukluklar
14:31
başlığı altında deri yoğulma bozukluğu,
14:34
saç yoğulma bozukluğu, istifleme
14:36
bozukluğu ve beden algısı bozukluğu yer
14:38
alırken pika beslenme ve yeme
14:40
bozuklukları kategorisindedir. 18.
14:43
Zihinsel yetersizliğin görülme sıklığı
14:46
ve en sık görülen nal tipi
14:48
aşağıdakilerden hangisidir? A) %1 ile 3
14:51
arasında orta düzeyde zihinsel
14:54
yetersizlik. B %1 ile 3 arasında ağır
14:58
düzeyde zihinsel yetersizlik. C %0.5 ile
15:02
1 arasında orta düzeyde zihinsel
15:05
yetersizlik. D %0.5
15:08
10 hafif düzeyde zihinsel yetersizlik E.
15:12
%1 ile 3 arasında hafif düzeyde zihinsel
15:16
yetersizlik. Cevap E. %1 ile 3 arasında
15:20
hafif düzeyde zihinsel yetersizlik. A
15:23
zihinsel yetersizliğin görülme sıklığı
15:25
genellikle %1 ile 3 arasında olup en sık
15:28
görülen alt tipi hafif düzeyde zihinsel
15:31
yetersizliktir. 19. Yeni doğan bebekler
15:34
günün yaklaşık saatini uyuyarak
15:36
geçirirler. Nokta. Bebeklik döneminde
15:38
fizyolojik bir ihtiyaç olan gündüz
15:40
uykuları yaşından sonraki dönemde büyük
15:43
oranda ortadan kalkar. Yukarıdaki
15:45
cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla
15:48
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
15:51
A. 16 ile 2 arasında. B 16 ile 4
15:55
arasında C 12 ile 6 arasında D 20 ile 2
15:59
arasında E 12 ile 5 arasında Cevap B 16
16:04
ile 4 arasında Yeni doğan bebekler günün
16:07
yaklaşık 16 saatini uyuyarak geçirirler
16:10
bebeklik döneminde fizyolojik bir
16:12
ihtiyaç olan gündüz uykuları 4 yaşından
16:15
sonraki dönemde büyük oranda ortadan
16:17
kalkar. 20. Enirezis yaşından büyük
16:20
çocukların istemli ya da istem dışı
16:23
gündüzde veya gece yatağı ya da
16:25
giysilere yineleyen biçimde idrar
16:27
kaçırması olarak tanımlanır. Yukarıdaki
16:29
cümlede boş bırakılan yere
16:31
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
16:34
A 3 B 6 C 8 D 7 E 5 Cevap E 5. Ayen
16:42
Ürazis 5 yaşından büyük çocukların
16:44
istemli ya da istem dışı gündüzde veya
16:47
gece yatağı ya da giysilere yineleyen
16:49
biçimde idrar kaçırması olarak
16:51
tanımlanır. Testi yapmak için videonun
16:54
altındaki linke tıklayın. Yani Lolon
16:56
Lolo'ya giderek kendinizi test
16:57
edebilirsiniz. Lolon ücretsiz bir
17:00
öğrenme yönetim sistemidir.
#Education

