https://lolonolo.com/2025/07/08/dunyada-sosyal-hizmet-uygulamalari-2024-uc-ders-sinav-sorulari/
Dünyada Sosyal Hizmet Uygulamaları 2024 Üç Ders Sınav Soruları
Dünyada Sosyal Hizmet Uygulamaları: Temel Modeller ve Ülke Örnekleri
Giriş
Bu makalede, dünyadaki sosyal hizmet uygulamalarının temel modelleri ve farklı ülkelerdeki örnekleri ele alınacaktır. 2024 yılı üç ders sınavı soruları temel alınarak hazırlanan bu içerik, sosyal hizmetin küresel ölçekteki çeşitliliğini ve farklı yaklaşımlarını kapsamaktadır.
Latin Amerika'da Sosyal Yardım Uygulamaları - Brezilya Örneği
Brezilya'daki Bolsa Familia uygulaması, toplumun en yoksul gruplarının temel haklara erişimini artırmaya olanak sağlayan bir sosyal yardım programıdır.
Orta Doğu'da Sosyal Hizmetin Gelişimi
Orta Doğu'da sosyal hizmetin gelişimi sürecinde dinin tarihsel bir rolü bulunmaktadır ve uygulamalar ülkelerin siyasi mekanizmalarından etkilenmektedir.
Brezilya'da Çocuk ve Ailelere Yönelik Sosyal Hizmetler
Brezilya'da çocuk ve ailelere yönelik sosyal hizmet yaygın olarak "sosyal yardım" şeklinde tanımlanmakta olup, aile desteği odaklı çocuk bakımı ve koruması politikaları bulunmaktadır.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Dünyada Sosyal Hizmet Uygulamaları 20243
0:03
ders sınav soruları 1. Toplumunun en
0:06
yoksul gruplarının temel haklara
0:08
erişiminin artmasına olanak sağlayan
0:09
Bolsa. Familya uygulaması hangi Latin
0:12
Amerika ülkesine aittir? A) Şili B)
0:17
Meksika C) Küba D) Arjantin E) Brezilya
0:24
Cevap E. Brezilya, Bolsa Familya, yoksul
0:29
ailelere çocuklarını okula göndermeleri
0:31
ve düzenli sağlık kontrollerini
0:33
yaptırmaları koşuluyla nakit para
0:35
yardımı sağlayan Brezilya'ya ait dünyaca
0:38
ünlü bir şartlı sosyal yardım
0:39
programıdır. 2. Ortadoğu'da sosyal
0:43
hizmetin gelişimi ile ilgili olarak
0:44
aşağıda verilen ifadelerden hangisi
0:46
doğrudur? A) Sosyal hizmet mesleği daha
0:50
çok özel kurumlarda çalışanların
0:52
gayretleriyle gelişmiştir. B. Sosyal
0:55
yardım ve koruma sisteminde Akdeniz
0:57
ülkeleri örnek alınmıştır. C. Sosyal
1:00
politikaların uygulanması sürecinde
1:02
dinin tarihsel bir rolü vardır. D. Dünya
1:06
Savaşı'ndan sonra sosyal hizmete
1:08
gereksinim artmıştır. E. Bölgenin bir
1:11
akreditasyon kuruluşu bulunmaktadır.
1:14
Cevap C. Sosyal politikaların
1:17
uygulanması sürecinde dinin tarihsel bir
1:19
rolü vardır. Ortadoğu ülkelerinde
1:22
tarihsel olarak sosyal yardım ve sosyal
1:24
hizmet anlayışının şekillenmesinde
1:26
zekit, sadaka ve vakıf gibi İslami
1:29
değerler ve dinin toplumsal dayanışmayı
1:31
teşvik eden rolü önemli bir yer
1:33
tutmuştur. 3. Brezilya'da çocuk ve
1:36
ailelere yönelik verilen hizmetlere
1:38
ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi
1:40
yanlıştır? A. Sosyal hizmet yaygın
1:43
olarak sosyal yardım şeklinde
1:44
tanımlanmaktadır.
1:46
B. Aile desteği odaklı çocuk bakımı ve
1:49
korumasında etkileyici politikalar
1:51
bulunmaktadır. C. Sosyal hizmet
1:54
uzmanları genellikle vaka yönetimi
1:56
yaklaşımını kullanmaktadırlar.
1:59
D. Çocuklarla sosyal hizmet aynı zamanda
2:02
ailelerle sosyal hizmet kapsamındadır.
2:05
E. 200 yıldan fazla bir süredir çocuklar
2:07
için kurum bakımı modelleri
2:09
kullanılmaktadır. Cevap E. 200 yıldan
2:13
fazla bir süredir çocuklar için kurum
2:15
bakımı modelleri kullanılmaktadır.
2:17
Brezilya'da çocuklara yönelik hizmetler
2:20
özellikle son yıllarda kurum bakımından
2:22
ziyade aile desteği odaklı politikalara
2:24
yönelmiştir. 200 yıldan fazla süredir
2:27
kurum bakımı modellerinin kullanıldığı
2:28
ifadesi bu yeni yaklaşımı ve ülkenin
2:31
sosyal hizmet tarihini doğru
2:33
yansıtmaktadır.
2:34
4. Temel kurum bilgisi. 2. Veri kaynak
2:38
bilgisi. 3. Birleşmiş Milletler'in rolü
2:41
bilgisi. 4. Antropoloji bilgisi.
2:45
Yukarıdaki ifadelerden hangisi
2:47
uluslararası alanda çalışan sosyal
2:49
hizmet uzmanının mutlaka sahip olması
2:51
gereken özellik veya özelliklerdir?
2:54
A ı, 2 4 B I 3 C 2 4 D 3 4 E ı 2 3 Cevap
3:09
E 2 3 Uluslararası alanda çalışan bir
3:14
sosyal hizmet uzmanının çalıştığı
3:16
uluslararası temel kurumları güvenilir
3:19
veri kaynaklarını ve Birleşmiş Milletler
3:21
gibi kuruluşların küresel politika
3:23
Ardaki rolünü bilmesi temel bir
3:25
gerekliliktir. 5. Amerika Birleşik
3:28
Devletleri'nde uygulanan Medic Sağlık
3:30
Sigorta Programından yararlanabilme ile
3:32
ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi
3:34
doğrudur? A) Sosyal Güvenlik sistemine
3:37
en az 10 yıl ödeme yapmış olmak. B)
3:40
Sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmak.
3:43
C) Yıllık gelir düzeyi belli bir rakamın
3:46
altında olmak. D) bekar olmak. E 65 ve
3:51
üzeri yaşında olmak. Cevap C. Yıllık
3:55
gelir düzeyi belli bir rakamın altında
3:57
olmak. Medicut, Amerika Birleşik
3:59
Devletleri'nde düşük gelirli bireylere
4:02
ve ailelere yönelik bir kamu sağlık
4:04
sigortası programıdır. Programdan
4:06
yararlanabilmek için temel şart bireyin
4:08
veya ailenin gelir düzeyinin federal
4:11
yoksulluk sınırının altında olmasıdır.
4:13
6.
4:14
Bölgede dinin tarihsel bir rolü vardır.
4:17
İki, uygulamalar her ülkenin siyasi
4:20
mekanizmalarından etkilenmektedir.
4:22
3. Özel sektör sosyal hizmet uzmanları
4:25
için başlıca çalışma alanıdır.
4:27
Ortadoğu'da sosyal hizmetin gelişimi ve
4:30
mevcut durumu ile ilgili yukarıda
4:31
verilen ifadelerden hangisi ya da
4:34
hangileri doğrudur? A. Ayv 2. B 2 ve 3.
4:40
C. Yalnızlığı D. Yalnız 2. E. Av 3.
4:46
Cevap A. AV 2. Ortadoğu'da sosyal
4:51
hizmetlerin şekillenmesinde dinin
4:52
tarihsel bir rolü vardır ve uygulamalar
4:55
ülkelerin farklı siyasi yapılarından ve
4:57
rejimlerinden doğrudan etkilenmektedir.
5:00
Özel sektör ise başlıca çalışma alanı
5:02
değildir. 7. Aşağıdaki ifadelerden
5:06
hangisi Amerika Birleşik
5:07
Devletleri'ndeki sağlık hizmetlerine
5:09
ilişkin doğru bir bilgidir? A) Kamu
5:12
düzenlemesi en az düzeydedir. B) 4
5:16
sağlık planı bulunmaktadır. C) Sağlık
5:19
istasyonları ile sağlık merkezleri
5:21
gözetiminde sunulur. D Subsidiyarite
5:24
ilkesine dayalıdır. E Sağlık Bakanlığı
5:28
Sosyal Sigortalar ile üniversiteler
5:30
sorumludur. Cevap A. Kamu düzenlemesi en
5:34
az düzeydedir. Diğer birçok gelişmiş
5:36
ülkenin aksine Amerika Birleşik
5:38
Devletleri'ndeki sağlık sistemi büyük
5:40
ölçüde özel sigorta şirketleri ve özel
5:43
sağlık kuruluşları tarafından yürütülür.
5:45
Devletin rolü ve kamu düzenlemeleri
5:48
diğer ülkelere göre en az düzeydedir. 8.
5:51
Aşağıdakilerden hangisi sosyal demokrat
5:54
devlet modelini benimseyen bir ülke
5:56
değildir? A. Hollanda B. Almanya C.
6:01
İsveç D. Finlandiya E. Danimarka. Cevap
6:08
B. Almanya. İsveç, Finlandiya, Danimarka
6:12
ve Hollanda. Evrensel sosyal haklara
6:14
dayalı kapsamlı refah hizmetleri sunan
6:16
sosyal demokrat devlet modelinin tipik
6:18
örnekleridir. Almanya ise sosyal sigorta
6:21
primlerine dayalı muhafazakar
6:23
korporatist refah modeline daha
6:25
yakındır. 9. 108 yıl boyunca İngiltere
6:29
sömürgesi olup İngiliz refah sisteminden
6:31
güçlü bir şekilde etkilenen ve sosyal
6:33
hizmet eğitimi ve uygulamasını İngiliz
6:36
ilke ve değerlerine dayanarak uygulayan
6:37
ülke aşağıdakilerden hangisidir? A. Gana
6:43
B. Nijer C. Fil dişi sahili D. Senegal
6:49
E. Togo. Cevap A. Gana. Uzun yıllar
6:54
İngiliz sömürgesi altında kalan Gana'nın
6:56
sosyal refah sistemi, sosyal hizmet
6:58
eğitimi ve mesleki uygulamaları büyük
7:01
ölçüde İngiliz modeli temel alınarak
7:03
şekillendirilmiştir.
7:04
10. Latin Amerika'da uygulanan yeniden
7:07
kavramsallaştırma modeli kapsamında
7:09
sosyal hizmet uzmanının amacı
7:11
aşağıdakilerden hangisidir? A)
7:13
Bütünleştirme.
7:15
B) Popüler eğitim C düzenleme D
7:20
sanayileştirme
7:22
E. Güçlendirme.
7:24
Cevap B. Popüler eğitim. Latin
7:28
Amerika'da ortaya çıkan yeniden
7:29
kavramsallaştırma hareketi, geleneksel
7:31
sosyal hizmet yaklaşımlarını eleştirmiş
7:34
ve sosyal hizmet uzmanın rolünü ezilen
7:36
grupları bilinçlendiren, onları
7:38
örgütleyen ve sosyal değişimi teşvik
7:40
eden bir popüler eğitimci olarak yeniden
7:43
tanımlamıştır. 11. Aşağıdakilerden
7:46
hangisi uluslararası sosyal hizmet
7:48
kavramına ilişkin doğru bir bilgidir?
7:51
A). Uluslararası sosyal hizmet
7:53
çalışmaları son 10 yılda başlamıştır. B.
7:57
Uluslararası sosyal hizmet
7:58
çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin
8:01
desteği bulunmamaktadır.
8:03
C. Uluslararası sosyal hizmet ülke
8:06
sınırlarında uygulanmaktadır.
8:08
D. Uluslararası sosyal hizmet
8:10
uygulamaları ülkelerin siyasi yapılarına
8:12
göre değişmektedir. E. Ekolojik
8:15
sorunların artmasıyla sosyal hizmet
8:18
uluslararasılaşmıştır.
8:20
Cevap D. Uluslararası sosyal hizmet
8:23
uygulamaları ülkelerin siyasi yapılarına
8:25
göre değişmektedir. Uluslararası sosyal
8:28
hizmet farklı ülke ve kültürlerde
8:30
uygulandığı için evrensel ilkelerinin
8:32
yanı sıra her ülkenin kendine özgü
8:34
siyasi, sosyal ve kültürel yapısına göre
8:37
farklılıklar gösterir ve bu yapılardan
8:40
etkilenir. 12. 1899 yılında bir meslek
8:44
olarak sosyal hizmet ilk defa nerede
8:46
ortaya çıkmıştır? A. Sydney B. Londra C.
8:53
Amsterdam D. Virginia E. Berlin. Cevap
8:59
C. Amsterdam. Sosyal hizmetin
9:02
profesyonel bir meslek olarak akademik
9:04
düzeyde eğitiminin verildiği ilkokul
9:06
1899 yılında Hollanda'nın Amsterdam
9:09
kentinde kurulmuştur. 13 ile ilk sosyal
9:13
sigorta yasası uygulanmıştır.
9:16
Bu model merkezi Avrupa modeli,
9:18
muhafazakar model ya da başarı odaklı
9:20
model olarak da bilinir. Yukarıdaki
9:23
cümlede verilen boşluğa aşağıdakilerden
9:25
hangisi gelmelidir? A. Bismark modeli.
9:29
B. İskandinav modeli. C. Demokratik
9:33
model D. Yardımlaşma modeli. E.
9:38
Beveridge modeli. Cevap A. Bismark
9:41
modeli. 19. yüzyılda Alman yaşan sölyesi
9:45
Ottofon Bismark tarafından geliştirilen
9:47
ve çalışanların prim ödemelerine dayalı
9:49
zorunlu sosyal sigortaları temel alan
9:51
refah modeli Bismark modeli olarak
9:53
bilinir. 14. Kapitalizm ve sosyalizm
9:56
arasında bir orta yol benimseyen merkezi
9:59
devlet geleneğine sahip. Cinsiyet
10:01
eşitliğinin önemli oranda sağlandığı ve
10:04
1995 yılında Avrupa Birliği'ne katılan
10:07
ülke aşağıdakilerden hangisidir? A)
10:10
Hollanda B) Almanya C) Avusturya D)
10:16
İsveç E) Belçika Cevap D) İsveç. Metinde
10:23
özellikleri sayılan, karma ekonomi
10:25
modelini benimseyen, güçlü bir merkezi
10:27
devlete ve yüksek cinsiyet eşitliği
10:29
oranlarına sahip olan 1995 de AB'ye
10:32
katılan ülke tipik bir İskandinav refah
10:34
devleti olan İsveç'tir. 15. Sosyalist
10:37
düzen bağlamında yaratılarak istihdam
10:39
politikasının merkezini oluşturan DJE
10:41
hangi ülkeye ait bir çalışma birimidir?
10:44
A. Vietnam B. Endonezya C. Çin D. Kore.
10:53
Singapur. Cevap C. Çin. Dani. Maoist
10:58
dönemde Çin'de bireylerin sadece
11:00
çalıştığı değil aynı zamanda barınma,
11:02
sağlık, eğitim gibi tüm sosyal
11:04
ihtiyaçlarının da karşılandığı
11:07
devlete ait çalışma birimlerine verilen
11:09
isimdir. 16. Amerika Birleşik
11:12
Devletleri'nde yapılan araştırmalar,
11:14
incelemeler, yayınlar sonucunda
11:16
1900'lerin başlarında en etkili işleyen
11:18
sistem aşağıdakilerden hangisine aittir?
11:21
A) Engelli bürosu. B) Yaşlı bürosu. C)
11:26
Kadın Bürosu. D Çocuk bürosu, E. İşçi
11:31
bürosu. Cevap D. Çocuk bürosu. 20.
11:36
yüzyılın başlarında Amerika Birleşik
11:38
Devletleri'nde çocuk işçiliği, çocuk
11:40
sağlığı ve çocuk refahı gibi konularla
11:42
ilgilenmek, araştırmalar yapmak ve
11:45
politikalar geliştirmek amacıyla federal
11:47
düzeyde kurulan çocuk bürosu döneminin
11:49
en etkili sosyal hizmet sistemlerinden
11:51
biri olmuştur. 17. Avustralya'da
11:54
çalışabilecek durumda olup entelektüel
11:56
yetersizliği olan engellilere bir
11:58
kerelik yapılan ödeme faaliyeti
12:00
aşağıdakilerden hangisidir? A. Engelli
12:03
istihdamı ve danışmanlık sistemi. B.
12:06
Bısat ücret değerlendirme planı. C.
12:10
Otizmli çocuklara yardım birimi. D.
12:13
Ulusal Engellileri Savunma Programı. E.
12:16
Aile Ruh Sağlığı Destekleme Hizmetleri.
12:19
Cevap B. Bısat ücret değerlendirme
12:23
planı. Bısat ücret değerlendirme planı.
12:26
Avustralya'da geçmişte engelli
12:27
çalışanlara düşük ücret ödenmesini
12:29
telafi etmek amacıyla belirli koşulları
12:32
sağlayan entelektüel yetersizliği olan
12:34
engellilere yapılan bir kerelik toplu
12:36
ödeme programıdır. 18. Avustralya Kadın
12:40
Güvenliği Ulusal Araştırma Kuruluşunun
12:42
kısa adı aşağıdakilerden hangisidir? A.
12:45
Kosas B. Anros C. Wo. D. Aqua. E. Vroh.
12:54
Cevap B. Unrose. Avustralya'da kadınlara
12:58
ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek
13:00
amacıyla araştırmalar yapan ve kanıta
13:02
dayalı politikalar geliştiren Ulusal
13:04
Araştırma kuruluşunun kısa adı
13:05
Unrost'tur. Australia's National
13:08
Research Organization for Womens
13:10
Saffeti. 19.
13:13
Kafkasya bölgesinde yer alır. İki sosyal
13:16
refah sistemleri diğer Orta Asya
13:18
ülkelerinden daha eski geçmişe sahiptir.
13:21
3. Sosyal hizmet 2000'li yıllarda
13:23
kurulmuştur. Rusya ile ilgili yukarıdaki
13:26
bilgilerden hangisi ya da hangileri
13:28
doğrudur? A) Yalnız 3. B) IV 3 C Yalnız
13:35
2. Dnı
13:38
E. Ayv 2. Cevap E. AV 2 20. Afrika
13:45
ülkelerinde sıklıkla görülen sosyal
13:47
sorunlarla ilgili olarak aşağıdaki
13:48
ifadelerden hangisi yanlıştır? A)
13:52
Adolesan gebelikler B) İşsizlik C)
13:57
Yoksulluk D) Trafik E. Salgın
14:01
hastalıklar. Cevap D. Trafik. Afrika
14:06
ülkelerinin birçoğunda yoksulluk,
14:08
işsizlik, salgın hastalıklar ve adolesan
14:10
gebelikler yaygın ve önemli sosyal
14:12
sorunlardır. Trafik ise diğerlerine
14:15
kıyasla bu ülkelerin temel ve en
14:17
öncelikli sosyal sorunu olarak kabul
14:19
edilmez.
#Education

