Auzef Bilişim Sistemleri Analiz ve Tasarımı 2024-2025 Final Soruları
Jul 13, 2025
https://lolonolo.com/2025/07/06/bilisim-sistemleri-analiz-ve-tasarimi-2024-2025-final-sorulari/
Bilişim Sistemleri Analiz ve Tasarımı 2024-2025 Final Soruları
Bilişim Sistemleri Analiz ve Tasarımı: Temel Kavramlar ve Metodolojiler
Giriş
Bu makalede, bilişim sistemleri analiz ve tasarımının temel kavramları, kullanılan metodolojiler ve süreçler ele alınacaktır. 2024-2025 final sınavı soruları temel alınarak hazırlanan bu içerik, sistem geliştirme yaşam döngüsü boyunca dikkat edilmesi gereken önemli bilgileri kapsamaktadır.
Proje Beyanları ve İçeriği
Proje beyanları projenin kapsamını, tahmini bütçesini, beklenen çıktılarını ve son kullanıcılarını içerirken, proje gereksinimleri daha detaylı analiz aşamasında belirlenir.
Veritabanı Anahtarları - Tekil Anahtar
Tek bir boş değere müsaade eden tamamen benzersiz değerler içeren anahtar türü tekil anahtardır.
Ağ Topolojileri - Hiyerarşik Topoloji
Ağaç yapısındaki temel ağ topolojisi hiyerarşik topolojidir.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Şşim Sistemleri Analiz ve Tasarımı
0:02
20242025
0:04
final soruları. 1. Proje beyanlarında
0:07
aşağıdaki soruların hangisinin cevabı
0:09
yer almaz? A) Projenin kapsamı nedir? B)
0:14
Tahmini bütçe nedir? C) Projenin
0:17
beklenen çıktıları nedir? D. Son
0:21
kullanıcılar kimlerdir? E. Proje
0:24
gereksinimleri nelerdir? Cevap E. Proje
0:28
gereksinimleri nelerdir?
0:30
2. Tek bir boş değere müsaade eden
0:32
tamamen benzersiz değerler içeren
0:34
anahtar türü aşağıdakilerden hangisidir?
0:37
A) Yabancı B) Süper C) Birincil D) Tekil
0:45
E) Aday Cevap D) Tekil. 3. Ağ
0:50
çapısındaki temel A topolojisi
0:52
aşağıdakilerden hangisidir? A veri yolu.
0:57
B yıldız C örgü D halka E hiyerarşik.
1:05
Cevap E. Hiyarşik. Ağaç topolojisi
1:09
birden fazla yıldız topolojisinin
1:11
merkezi bir düğüme bağlanmasıyla oluşan
1:13
ve hiyerarşik bir yapı gösteren A
1:15
topolojisidir.
1:17
4. Kütüphaneden alınan bir kitabın
1:19
çıkarken öğrenci tarafından kendi
1:21
üzerine alındığı bilişim sistemi
1:23
aşağıdaki sistemlerden hangisine
1:24
örnektir? A) Bilgi Çalışanı sistemi. B)
1:29
Yönetim Bilişim sistemi C. Hareket
1:32
işleme sistemi. D. Karar destek sistemi.
1:37
E. Üst yönetici destek sistemi. Cevap C.
1:42
Hareket işleme sistemi. Bir kitabın
1:44
ödünç alınması gibi günlük rutin ve
1:46
tekrarlayan işlemleri kaydeden ve
1:48
işleyen sistemler hareket işleme sistemi
1:51
olarak adlandırılır. 5. Bağlam diyagramı
1:54
ile alakalı aşağıdakilerden hangisi
1:56
yanlıştır? A. Bağlam diyagramında harici
1:59
varlıklar arasındaki akışa izin verilir.
2:02
B. Sistem ile harici varlıklar
2:05
arasındaki veri akışını gösterir. C.
2:08
Sadece bir süreç içerir. D. Her bir
2:11
yazılım projesinden tek bir defa
2:13
çizilir. E. Kullanılan süreç son ürün
2:17
olan yazılım ile adlandırılır. Cevap A.
2:21
Bağlam diyagramında harici varlıklar
2:23
arasındaki akışa izin verilir. Bağlam
2:25
diyagramı bir sistemin bütününü tek bir
2:27
süreç olarak gösterir ve bu sistemin dış
2:30
varlıklarla olan veri alışverişini
2:32
özetler. Bu diyagramda dış varlıklar
2:35
arasındaki doğrudan veri akışı
2:36
gösterilmez. Tüm akışlar sistem
2:38
üzerinden gerçekleşir. 6. İlişkisel veri
2:42
tabanında bulunan bir tabloda 2,3 ve 4
2:46
sütunların işçi ve 5 6 7 sütunların ise
2:50
iş bilgilerini içerdiği görülmektedir.
2:52
Bu tablonun iki farklı tablo olarak
2:54
tasarlanmasını zorlayan normalizasyon
2:57
formu aşağıdakilerden hangisidir? A 2 NF
3:01
B 4 NF C 10F D ÖF E 3N NF Cevap A 2NF 7.
3:14
Bir siparişi geç veya zamanında teslim
3:16
edilebilir. Müşteri zamanında veya geç
3:19
onay verebilir veya hiç onay vermez. Bu
3:22
koşulları karşılamak için oluşturulan
3:24
karar tablosu için aşağıdakilerden
3:27
hangisi doğrudur? A. En fazla 6 adet
3:30
kural olabilir. B. En az 5 kural vardır.
3:35
C. Sütun sayısı en az 7 olmalıdır. D. En
3:40
fazla iki kural oluşturulabilir.
3:42
E. 5 sütundan oluşur. Cevap A. En fazla
3:47
6 adet kural olabilir. Karar
3:49
tablosundaki kural sayısı koşulların
3:52
alabileceği değerlerin sayısının
3:53
çarpımıyla bulunur. İlk koşul iki farklı
3:56
değer, ikinci koşul ise 3 farklı değer
3:59
alabilir. Toplam kural sayısı 2 3 6'dır.
4:04
8. Aşağıdakilerden hangisi çevik
4:07
metotlar için yanlıştır? A)
4:09
Dokümantasyonu düşürür. B. Paydaşlar ile
4:13
iletişimi artırır. C. Müşteri katılımını
4:16
yükseltir. D. Değişim yönetimi ile
4:19
kapsam kaymasına neden olur. E. Ürünün
4:23
kabul görme ihtimalini artırır. Cevap D.
4:27
Değişim yönetimi ile kapsam kaymasına
4:29
neden olur. Çevik metotlar müşteri
4:32
katılımını ve paydaşlarla iletişimi
4:33
artırarak değişime daha esnek bir
4:35
şekilde uyum sağlar. değişimi kontrolsüz
4:38
bir kapsam kayması olarak görmek yerine
4:41
onu yönetilebilir ve projenin değerini
4:43
artıran bir süreç olarak ele alır. 9.
4:46
Bir sosyal ağ tasarımı yapılıyor ise
4:48
terör, kadına şiddet ve ırkçılık gibi
4:51
unsurlarla ilgili paylaşımların sistem
4:52
tarafından kısıtlanması aşağıdaki
4:54
gereksinimlerden hangisine ait bir
4:56
örnektir? A yasal B etik C çevresel D
5:04
güvenirlik E. Kullanılabilirlik.
5:08
Cevap B. Etik. Bir sistemin terör,
5:12
şiddet ve ırkçılık gibi topluma zarar
5:14
veren içerikleri kısıtlaması yasal bir
5:16
zorunluluk olmasının ötesinde toplumun
5:19
genel ahlaki değerlerine ve ilkelerine
5:21
uygun davranma sorumluluğu olan etik bir
5:23
gereksinimdir. 10. Bir yazılım dilinde
5:27
aşağıdaki özelliklerden hangisinin
5:29
olması beklenmez? A)
5:31
Genelleştirilebilirlik.
5:33
B) Bağımsızlık
5:35
C) Okunabilirlik
5:38
D) Çevrilebilirlik.
5:40
E Yalınlık Cevap B. Bağımsızlık.
5:46
11. Bir sistemin periyodik bakımlar
5:48
dışında sürekli çalışabilir halde olması
5:50
aşağıdaki hangi mimari gereksinimler ile
5:53
açıklanabilir? A. Kapasite. B. Esneklik
5:58
C. Güvenirlik D. Erişim kontrolü. E.
6:03
Hız. Cevap C. Güvenirlik. Bir sistemin
6:08
planlı kesintiler dışında beklenen süre
6:11
boyunca hatasız ve kesintisiz bir
6:13
şekilde çalışmaya devam etme yeteneği
6:15
güvenilirlik olarak tanımlanan mimari
6:17
bir gereksinimdir. 12. Aşağıdakilerden
6:20
hangisi proje planlama ve kontrol riski
6:23
değildir?
6:24
A. Sürenin yanlış belirlenmesi. B.
6:27
Bütçenin yanlış modellenmesi. C. Eksik
6:31
veya yanlış gereksinimlerin
6:33
oluşturulması. D. Planlama
6:35
faaliyetlerine yeteri kadar önem
6:37
verilmemesi. E. Çıktı tahminlerinin
6:40
gerçekçi olmaması. Cevap. C. Eksik veya
6:44
yanlış gereksinimlerin oluşturulması.
6:47
Süre, bütçe ve çıktı tahminlerinin
6:49
yanlış yapılması ile planlamaya yeterli
6:51
önemin verilmemesi doğrudan planlama ve
6:53
kontrol sürecinin kendi içindeki
6:55
risklerdir. Eksik veya yanlış
6:57
gereksinimler ise planlama sürecini
6:59
etkileyen ancak kökeni daha çok analiz
7:02
ve müşteri iletişimi aşamalarında olan
7:04
bir ürün riskidir. 13. Sürücü güncelleme
7:07
faaliyeti aşağıdaki bakım türlerinden
7:10
hangisi içerisinde değerlendirilir?
7:12
A. Düzeltici. B iyileştirici.
7:16
C. Uyarlayıcı D. Denetleyici E.
7:22
Önleyici. Cevap A. Düzeltici. 14.
7:27
Aşağıdakilerden hangisi üç tıklama
7:29
kuralını en iyi anlatan tanımlamadır? A.
7:32
Sistem en fazla 3 fare tıklamasına
7:35
müsaade etmelidir. B. Sistem 3. Fare
7:39
tıklamasında ana sayfaya dönmelidir. C.
7:43
Sistem 3 tıklama ile arayüzleri
7:45
kapatmaya müsaade etmelidir. D. Sistemi
7:48
çok kısa süre içerisinde üç tıklama
7:50
yapılmasına müsaade etmemelidir. E.
7:53
Sistemde herhangi bir ekrana en fazla üç
7:56
tıkla ulaşılmalıdır. Cevap E. Sistemde
8:00
herhangi bir ekrana en fazla üç tıkla
8:02
ulaşılmalıdır. Kullanıcı arayüzü
8:04
tasarımında bir kullanılabilirlik ilkesi
8:06
olan üç tıklama kuralı. Bir kullanıcının
8:09
aradığı bilgiye veya fonksiyona sistemin
8:12
herhangi bir yerinden en fazla üç fare
8:14
tıklamasıyla ulaşabilmesi gerektiğini
8:16
savunur. 15. Aşağıdaki çıktı türlerinden
8:20
hangisi interaktiftir? A) infografik. B.
8:25
Sunumlar. C. Podcast D. Gösterge paneli.
8:30
E. Basılı materyal. Cevap D. Gösterge
8:35
paneli. Diğer seçenekler genellikle
8:38
statik çıktılardır. Ancak gösterge
8:41
paneli kullanıcıların verileri
8:42
filtrelemesine, farklı açılardan
8:44
bakmasına ve detaylara inmesine olanak
8:46
tanıyan dinamik ve etkileşimli bir çıktı
8:49
türüdür. 16. Etnografi süreci ile ilgili
8:52
aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A)
8:56
Gözlem yapılırken önemsiz faaliyetlere
8:58
odaklanılması gerekir. B) Gözlem
9:01
özellikle iş anındaki bireylerle
9:03
etkileşimli olarak yapılmalıdır. C)
9:06
Gözlem yapılırken ön plana
9:08
çıkılmamalıdır.
9:09
D) Gözlem yapılacak kişilere gözlem
9:12
yapıldığı hissettirilmelidir.
9:14
E. Gözlem yapılırken mümkün olduğu kadar
9:17
not almaktan kaçınılmalıdır. Cevap C.
9:21
Gözlem yapılırken ön plana
9:22
çıkılmamalıdır. Etnografik gözlemin
9:25
amacı insanların doğal ortamlarındaki
9:27
davranışlarını olduğu gibi anlamaktır.
9:30
Bu nedenle gözlemcinin ortamı
9:32
etkilememek ve insanların doğal
9:34
davranmasını sağlamak için mümkün
9:36
olduğunca geri planda kalması ve ön
9:38
plana çıkmaması gerekir. 17. Ebeveyn
9:41
diyagramı çizimleri için aşağıdakilerden
9:44
hangisi yanlıştır? A) Harici varlıklar
9:47
diyagram içerisinde tekrar edilebilir.
9:50
B) Bağlam diyagramındaki akışlar ile
9:53
dengeli olarak çizilir. C) Diyagramda
9:56
temel fonksiyonlar süreç olarak verilir.
9:59
D. Süreçler birden fazla girdi alıp
10:02
birden fazla çıktı üretebilir. E. Veri
10:05
depolarına diyagram içerisinde yer
10:07
verilmez. Cevap E. veri depolarına
10:10
diyagram içerisinde yer verilmez.
10:13
Ebeveyn diyagramı yani DFD seviye 1
10:16
bağlam diyagramındaki tek sürecin alt
10:18
süreçlerini gösterir. Bu seviyede
10:20
sistemin ana veri depoları gösterilmeye
10:22
başlanır. Veri depolarının hiç
10:25
gösterilmediği diyagram seviye 0 olan
10:27
bağlam diyagramıdır. 18. Bir iş
10:30
kırılımında en üst seviye
10:32
aşağıdakilerden hangisidir? A.
10:35
Güncelleme. B. Aktivite. C. Aşama. D.
10:41
Proje. E. İş paketi. Cevap D. Proje. İş
10:47
kırılım yapısı hiyerarşik bir yapıdır.
10:50
Bu hiyerarşinin en tepesinde yani en üst
10:53
seviyede yapılacak tüm işlerin bütünü
10:55
olan projenin kendisi yer alır. 19. Eğer
10:59
bir sistemde kullanıcı gereksinimleri
11:01
net değilse aşağıdaki hangi sistem
11:03
geliştirme metodolojisini kullanmak
11:05
uygun olmaz? A) Aşamalı geliştirme. B)
11:09
Şelale modeli. C) Evrimsel prototipleme
11:14
D. Spiral model E. Çevik modeller. Cevap
11:20
B. Şelale modeli. Şelale modeli bir
11:23
sonraki aşamaya geçmeden önce her
11:25
aşamanın tam olarak tamamlanmasını
11:27
gerektiren katı ve ardışık bir modeldir.
11:30
Bu nedenle projenin en başında kullanıcı
11:33
gereksinimlerinin net ve eksiksiz olarak
11:35
belirlenmediği durumlar için uygun
11:37
değildir. 20. Aşağıdakilerden hangisi
11:40
mantık modellemede kullanılan görsel
11:42
araçtır? A) Karar tabloları. B. Karar
11:47
ağaçları. C. Yapısal dil. D. Çok
11:52
kriterli karar verme. E. Doğal dil
11:55
işleme. Cevap B. Karar ağaçları. Mantık
11:59
modellemede karmaşık karar kurallarını
12:02
ve koşullarını görselleştirmek için
12:03
kullanılan iki temel araç vardır. Karar
12:06
tabloları ve karar ağaçları.
12:09
Karar ağaçları, kararları ve olası
12:11
sonuçlarını dallan bir ağaç yapısıyla
12:13
gösteren görsel bir araçtır.
#Education

