https://lolonolo.com/2025/07/06/bilgisayar-aglari-2024-2025-final-sorulari/
Bilgisayar Ağları 2024-2025 Final Soruları
Bilgisayar Ağları: Temel Kavramlar ve Protokoller
Giriş
Bu makalede, bilgisayar ağlarının temel kavramları, katmanlı mimarisi, kullanılan protokoller ve ağ topolojileri ele alınacaktır. 2024-2025 final sınavı soruları temel alınarak hazırlanan bu içerik, bilgisayar ağları alanındaki önemli bilgileri kapsamaktadır.
Katmanlı Mimari ve Başlık Bilgisi
Katmanlı mimari yapısı içerisinde verilerin yanına protokollerin gerektirdiği kontrol bilgileri eklenir. Bu bilgilere başlık (header) adı verilir.
FTP Protokolü ve Kullanım Amacı
FTP (File Transfer Protocol), bilgisayar ağlarında dosya aktarımı yapmak amacıyla kullanılır.
Devre Anahtarlamalı Ağlarda Veri Aktarımı
Devre anahtarlamalı ağlarda veri aktarımı üç fazda gerçekleşir: bağlantı kurulması, veri aktarımı ve bağlantının sona erdirilmesi.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Bilgisayar ağları 20242025
0:03
final soruları. 1. Katmanlı mimari
0:06
yapısı içerisinde verilerin yanına
0:09
protokollerin gerektirdiği bilgiler
0:10
eklenir. Bu bilgilerin adı
0:12
aşağıdakilerden hangisidir? A) Ek B) Yük
0:18
C) Veri D) Başlık E. Sağlama. Cevap D.
0:26
Başlık. Katmanlı mimarilerde bir üst
0:29
katmandan gelen veriye her katmanın
0:31
kendi protokolü tarafından çalışması
0:33
için gereken kontrol bilgileri eklenir.
0:36
Bu eklenen bilgiye başlık denir. 2. FTP
0:40
protokolünün kullanım amacı
0:41
aşağıdakilerden hangisidir? A) Alan
0:44
adlarına karşılık gelen IP adreslerinin
0:47
bulunması. B) Uçtan uca bağlantı
0:50
açılması. C) Dosya aktarımı. D. Web
0:55
sayfalarının görüntülenmesi.
0:57
E posta aktarımı. Cevap C. Dosya
1:02
aktarımı. FTP bir bilgisayar ağında
1:05
bulunan iki bilgisayar arasında dosya
1:07
aktarımı yapmak için kullanılan standart
1:09
bir protokoldür. 3. Devre anahtarlamalı
1:13
ağlarda veri aktarımı gerçekleştirme faz
1:15
adedi aşağıdakilerden hangisidir? A 2 B
1:20
4 C 3 D 5 E 1. Cevap C 3. Devre
1:30
anahtarlamalı ağlarda veri aktarımı 3
1:32
temel fazla gerçekleşir. Birinci
1:35
bağlantı kurulması. İkinci veri
1:38
aktarımı. 3. Bağlantının sona
1:41
erdirilmesi. 4. Aşağıdakilerden hangisi
1:45
internet mühendisliği görev grubuna ait
1:47
kısaltmadır? A) ÖGG B) EGF C) ÖT D
1:56
E ÖETF. Cevap E. ÖETF. İnternet
2:01
standartlarını geliştiren ve belirleyen
2:03
en önemli kuruluşlardan biri olan
2:05
internet mühendisliği görev grubunun
2:07
uluslararası kısaltması'dir.
2:10
5. Bir segment içerisinde R bitinin 1
2:13
olması ne anlama gelmektedir? A) ilgili
2:16
verinin veri parçasının son verisi
2:18
olduğu anlamına gelmektedir. B. İlgili
2:22
verinin veri alındığına dair onay
2:24
amacıyla gönderildiği anlamına
2:25
gelmektedir. C. ilgili verinin A'da
2:29
öncelikli olarak taşınması istendiği
2:31
anlamına gelmektedir. D. İlgili verinin
2:35
üç el sıkışma amacıyla
2:36
gönderildiği anlamına gelmektedir. E.
2:39
İlgili verinin mevcut bağlantıyı
2:41
sonlandırarak yeni bir bağlantı
2:43
başlatmak amacıyla gönderildiği anlamına
2:45
gelmektedir. Cevap E. ilgili verinin
2:49
mevcut bağlantıyı sonlandırarak yeni bir
2:51
bağlantı başlatmak amacıyla gönderildiği
2:53
anlamına gelmektedir. TCP başlığında yer
2:56
alan R bitinin 1 olması mevcut
2:58
bağlantıda bir sorun olduğunu ve bu
3:00
bağlantının derhal sonlandırılması
3:02
gerektiğini bildirir. Bu bağlantıyı
3:05
sıfırlama talebidir. 6. Aşağıdakilerden
3:09
hangisi Ethernet yapısı içerisinde yer
3:11
alan ortam erişim kontrolü protokolüdür?
3:14
A. Cadıma B jetonlu halka C. TDMA D FDMA
3:22
E. CSMA CD. Cevap E. CSMA CD. Klasik
3:28
Ethernet ağlarında aynı iletişim hattını
3:30
kullanan cihazların birbirleriyle
3:32
çakışmadan veri göndermesini sağlayan
3:34
ortam erişim kontrol protokolü CSMA
3:36
CD'dir. Carrier Sense Multiple Access
3:38
with Colisine Detection. Taşıyıcı
3:41
dinlemeli çoklu erişim çarpışma tespiti.
3:44
7. A topolojisi aşağıdakilerden
3:47
hangisini ifade eder? A) A içerisinde
3:50
bulunan bilgisayarların ve cihazların
3:52
sayısını. B) A içerisinde bulunan
3:55
bilgisayarların işletim sistemini. C) A
3:59
içerisinde bulunan bilgisayarların ve
4:01
cihazların bağlanma biçimini. D A
4:04
içerisinde bulunan cihazların kablo
4:06
türlerini. E. A içerisinde bulunan
4:09
bilgisayarların ve cihazların
4:11
konfigürasyonunu.
4:13
Cevap C. A içerisinde bulunan
4:15
bilgisayarların ve cihazların bağlanma
4:18
biçimini. A topolojisi bir bilgisayar
4:21
ağını oluşturan cihazların
4:22
bilgisayarlar, anahtarlar,
4:25
yönlendiriciler VB fiziksel veya
4:27
mantıksal olarak birbirlerine nasıl
4:29
bağlandığını ve yerleştiğini ifade eder.
4:32
8. Aşağıdakilerden hangisi OS referans
4:36
modeli A katmanında çalışan
4:37
protokollerden biridir? A. TCP B. Deniz
4:43
C. MEAC D. ICMP E. FTP. Cevap D. ICMP.
4:52
OSI modelinin A katmanında A'daki
4:55
cihazlar arasında hata mesajları ve
4:58
operasyonel bilgiler göndermek için
5:00
kullanılan temel protokollerden biri
5:02
ICMP'dir.
5:03
TCP taşıma, DNS ve FTP uygulama. Mac ise
5:07
veri bağı katmanında çalışır. 9. Aknovet
5:11
gement number olarak bilinen
5:12
bilgilendirme numarası alanı
5:14
aşağıdakilerden hangisi için
5:15
kullanılmaktadır?
5:17
A) göndericinin veri içeriğini
5:19
değiştirmesine onay verildiğini
5:21
bildirmek için kullanılmaktadır.
5:23
B. Göndericinin ilettiği verinin alıcı
5:26
tarafından elde edildiği bilgisinin
5:27
taşınması için kullanılmaktadır.
5:30
C. Göndericinin veriyi iletmesini
5:32
durdurmak için kullanılmaktadır.
5:35
D. Göndericinin veri iletimini
5:37
geciktirmesi amacıyla kullanılmaktadır.
5:40
E. Göndericinin gönderdiği veri
5:42
sayısının azaltılmasının onaylandığını
5:44
bildirmek için kullanılmaktadır.
5:46
Cevap B. Göndericinin ilettiği verinin
5:50
alıcı tarafından elde edildiği
5:51
bilgisinin taşınması için
5:52
kullanılmaktadır. TCP gibi güvenilir
5:55
protokollerde Aknovetgement Number alanı
5:59
alıcının bir veri segmentini başarılı
6:01
bir şekilde aldığını göndericiye
6:02
bildirmek ve bir sonraki beklediği
6:04
segmentin sıra numarasını iletmek için
6:07
kullanılır. 10. Aşağıdakilerden hangisi
6:10
verinin uçtan uca taşınması için
6:12
kullanılan protokol ikilisidir? A FTP
6:17
B SMTP HTTP C MAC SMTP D SMTP FTP E TCP
6:29
UDP Cevap E TCP UDP İnternet protokol
6:35
takımında verinin gönderici uygulamadan
6:37
alıcı uygulamaya yani uçtan uca
6:39
taşınmasını sağlayan iki temel taşıma
6:41
katmanı protokolü TCP ve UDP'dir.
6:44
11. Bir yönlendirici içerisinde
6:47
aşağıdakilerden hangisi yer alır? A)
6:50
Giriş bağlantı noktası. B) Göbek C fiber
6:55
optik kablo. D geçit yolu. E
7:00
Tekrarlayıcı. Cevap A. Giriş bağlantı
7:04
noktası. Bir yönlendiricinin temel
7:07
bileşenleri arasında paketlerin geldiği
7:09
giriş bağlantı noktaları, paketlerin
7:11
gönderildiği çıkış bağlantı noktaları,
7:14
bir anahtarlama düzeneği ve bir
7:15
yönlendirme işlemcisi bulunur. 12.
7:19
İnternet altyapısını yansıtan
7:20
anahtarlama türü aşağıdakilerden
7:22
hangisidir? A) Parça anahtarlama B)
7:27
Sabit anahtarlama C. Örgü anahtarlama D.
7:32
Paket anahtarlama. E. Devre anahtarlama.
7:36
Cevap D. Paket anahtarlama. İnternet
7:41
verileri küçük parçalara bölerek ve her
7:43
bir paketi A üzerinde bağımsız olarak
7:45
hedefe yönlendirerek çalışır. Bu yönteme
7:48
paket anahtarlama denir. 13. Gürültü ile
7:52
ilgili aşağıda verilenlerden hangisi
7:54
doğrudur? A. Gürültü iletilmek istenilen
7:57
herhangi bir verinin içerisine karışan,
7:59
iletilmek istenilen veri içerisinde
8:01
olması istenmeyen her tür etkidir. B).
8:05
Gürültü yalnızca dijital sinyalin
8:07
içerisine karışan, iletilmek istenen
8:09
verinin en az 10 ms gecikmesine sebep
8:11
olan her tür etkidir. C. Gürültü
8:15
yalnızca dijital sinyalin içerisine
8:17
karışan, iletilmek istenen verinin en az
8:19
20 ms gecikmesine sebep olan her tür
8:22
etkidir. D. Gürültü iletilmek istenilen
8:25
herhangi bir verinin içine karışan,
8:27
iletilmek istenen verinin en az 10 ms
8:29
gecikmesine sebep olan her tür etkidir.
8:32
E. Gürültü iletilmek istenilen herhangi
8:35
bir verinin içine karışan iletilmek
8:37
istenen verinin en az 20 ms gecikmesine
8:39
sebep olan her tür etkidir. Cevap A.
8:43
Gürültü iletilmek istenilen herhangi bir
8:45
verinin içerisine karışan, iletilmek
8:47
istenilen veri içerisinde olması
8:49
istenmeyen her tür etkidir. İletişim
8:52
sistemlerinde gürültü, iletilmek istenen
8:54
asıl sinyale karışan ve sinyalin
8:56
bozulmasına neden olan her türlü
8:58
istenmeyen sinyal veya etki olarak
9:00
tanımlanır. 14. 1. Geniş alan A, 2.
9:05
Şehirsel alan A, 3. Yerel alan A, 4.
9:09
Kampüs alan A, 5. Kişisel alan A.
9:13
Yukarıdaki A türlerinin kapsadıkları
9:15
alanlar büyükten küçüğe sıralandığında
9:18
sıralama nasıl olmalıdır? A 1 2 4 3
9:24
B 1 2 4 5 3 C 2 1 4 3 5 D 1 2 3 4 5 E 2
9:40
1 3 4 5 Cevap A 1 2 4 3 5 Kapsadıkları
9:48
coğrafi alana göre A türleri büyükten
9:50
küçüğe doğru şu şekilde sıralanır. Geniş
9:53
alan A, şehirsel alan A, kampüs alan A,
9:57
yerel alan A ve kişisel alan A. 15.
10:00
Katmanlı mimari yapı içerisinde veri
10:02
aşağıdaki katmanların hangisinde çerçeve
10:04
olarak anılmaktadır? A) Sunum katmanı.
10:08
B) Fiziksel katman C) Veri bağ katmanı
10:13
D. Oturum katmanı E. Taşıma katmanı.
10:18
Cevap C. Veri bağ katmanı. Oı katmanlı
10:22
mimarisinde veri her katmanda farklı bir
10:25
isim alır. Verinin A katmanından gelen
10:28
pakete başlık ve kuyruk bilgileri
10:30
eklenerek oluşturulan haline veri bağ
10:32
katmanında çerçeve denir. 16. Aşağıda
10:36
yer alan şıklardan hangisinde bulunan
10:38
cihaz yalnızca verinin fiziksel olarak
10:40
aktarımı ile ilgilenir? A yönlendirici.
10:44
B göbek C geçit yolu. D anahtar E.
10:51
Köprü. Cevap B. Göbek. Göbek OS
10:56
modelinin birinci katmanında çalışan
10:59
basit bir ağ cihazıdır. Kendisine gelen
11:02
sinyali güçlendirerek diğer tüm portlara
11:04
aynen gönderir ve sadece verinin
11:07
fiziksel aktarımı ile ilgilenir.
11:09
Adresleme veya yönlendirme yapmaz. 17.
11:12
Jetonlu halka ne tür bir ortam erişim
11:14
kontrolü protokolüdür? A) Sonişim
11:18
protokolü. B) Sıra beklemeli protokol.
11:22
C) Kanal bölümleme protokolü. D rastgele
11:26
erişim protokolü. E ilk erişim
11:30
protokolü. Cevap B. Sıra beklemeli
11:33
protokol. Jetonlu halka ağlarında ağ
11:36
üzerinde sürekli dolaşan özel bir sinyal
11:39
bulunur. Bir cihaz ancak bu jetonu
11:42
yakaladığında veri gönderme hakkına
11:44
sahip olur. Bu yöntem cihazların sırayla
11:47
konuşmasını sağladığı için bir sıra
11:49
beklemeli protokoldür. 18. Aşağıda yer
11:53
alan protokollerden hangisi taşıma
11:55
katmanında çalışmaktadır? A. TCP B. SMTP
12:01
C. ICMP
12:03
D. İP E. DNS. Cevap A. TCP. OS ve TCP
12:12
modellerinde taşıma katmanının temel
12:14
görevi uçtan uca güvenilir veya
12:16
güvenilir olmayan veri iletimini
12:18
sağlamaktır. Bu katmanda çalışan en
12:21
temel protokol TCP'dir.
12:23
19. Aşağıdakilerden hangisi itme
12:26
prensibi ile çalışan uygulama katmanı
12:28
protokolüdür? A) FTP B) Telet C) HTTP D
12:37
SMTP E DNS Cevap D) SMTP E. Posta
12:44
göndermek için kullanılan SMTP
12:46
istemcinin sunucuya doğru veriyi itmesi
12:48
prensibiyile çalışır. HTTP gibi
12:51
protokoller ise genellikle istemcinin
12:53
sunucudan veri çekmesi prensibine
12:55
dayanır. 20. Bir verinin iletilmesinde
12:59
taşıma sisteminin performansı aşağıda
13:01
yer alanlardan hangisine bağlı değildir?
13:04
A) verim oranı. B. Veri genişliği. C.
13:09
Bant genişliği. D. Yayılım gecikmesi. E.
13:14
Fiziksel aktarım birimi. Cevap B. Veri
13:18
genişliği. Bir ağın performansı.
13:21
saniyede taşınabilen veri miktarı,
13:23
gerçekte taşınan veri miktarı ve verinin
13:25
kaynaktan hedefe ulaşma süresi gibi
13:27
faktörlere bağlıdır. Veri genişliği
13:30
standart bir A performansı ölçütü
13:32
değildir.
#Networking
#Data Formats & Protocols
#Software
#Education

