https://lolonolo.com/2025/07/10/antik-yunan-sosyal-tarihi-2024-2025-final-sorulari/
Auzef Antik Yunan Sosyal Tarihi 2024 - 2025 Final Soruları
Antik Yunan Sosyal Tarihi: Müzik, Takvim, Felsefe ve Toplumsal Yaşam
Giriş
Bu makalede, Antik Yunan sosyal tarihine dair çeşitli konular, MÖ 6. yüzyıldan Roma dönemine kadar olan süreçte müzik, takvim, felsefe, sanat ve toplumsal yaşam gibi farklı açılardan ele alınacaktır. 2024 - 2025 final sınavı soruları temel alınarak hazırlanan bu içerik, Antik Yunan medeniyetinin sosyal ve kültürel yapısını anlamayı amaçlamaktadır.
Antik Yunan'da Müzik ve Etik (Platon)
Platon, müziği ahlaki değerlerle ilişkilendirerek, erdemli ve erdemsiz olarak ikiye ayırmış ve ideal devlette sadece erdemli müziklerin kullanılması gerektiğini savunmuştur.
Atina ve Mezopotamya Takvimleri Arasındaki Farklar
Atina takvimindeki ay adları genellikle dini festivallerden alınırken, Mezopotamya takvimindeki ay adları tarımsal faaliyetlerle ilişkilidir. Bu durum, iki kültürün takvim oluştururken farklı önceliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Sokrates'in Bilgeliği ve Cehaletin Farkındalığı
Bilgeliğinin kendi cehaletini bilmesinden geldiğini söyleyen filozof Sokrates'tir. Bu ifade, Sokrates'in felsefi yaklaşımının temelini oluşturan sürekli sorgulama ve öğrenme arzusunu yansıtır.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Yunan Sosyal Tarihi 202425
0:03
final soruları. 1. Müzikleri erdemli ve
0:07
erdemsiz olarak ikiye ayıran filozof
0:09
aşağıdakilerden hangisidir? A) Zenon B)
0:14
Aristoteles
0:16
C Platon D) Teofrastos
0:21
E) Diogenes. Cevap C. Platon. Platon
0:27
Devlet adlı eserinde ideal devletin
0:29
vatandaşlarının ruhlarını olumlu yönde
0:32
etkileyecek erdemli müziklerle onları
0:34
yozlaştıracak erdsiz müzikler arasında
0:37
bir ayrım yapmış ve sadece erdemli
0:40
olanların kullanılması gerektiğini
0:42
savunmuştur.
0:43
2. Aşağıdakilerden hangisi Atina ve
0:46
Mezopotamya takvimleri arasındaki
0:48
farklardan biridir? A) Yunanlıların
0:52
Mısır takvimini benimsemiş olması. B.
0:55
Yunanlıların takvim olarak nehirlerin
0:57
taşma döngüsünü kullanmaları. C. Yunan
1:01
ay adlarının festivallerden Mezopotamya
1:04
adlarının tarımdan alınmış olması. D.
1:07
Yunanlıların güneş Mezopotamya'nın ay
1:10
takvimini temel alması. E.
1:12
Mezopotamya'da takvimin tanrılar
1:14
tarafından icat edildiğine inanılması.
1:17
Cevap C. Yunan ay adlarının
1:20
festivallerden, Mezopotamya adlarının
1:23
tarımdan alınmış olması. Mezopotamya
1:25
takvimindeki ay adları genellikle
1:27
tarımsal faaliyetlerle ilişkiliyken
1:30
Atina takvimindeki ay adları büyük
1:32
ölçüde o ayda kutlanan dini
1:33
festivallerden örneğin antesterion
1:37
Panatena'ya alınmıştır.
1:40
3. Bilgeliğinin kendi cehaletini
1:42
bilmesinden geldiğini söyleyen filozof
1:44
aşağıdakilerden hangisidir?
1:47
A. Kırates. B. Platon C. Timayos D.
1:54
Protagoras
1:55
E. Sokrates.
1:58
Cevap Ey. Sokrates. Platon'un
2:01
diyaloglarında aktardığına göre
2:03
Sokrates'in ünlü sözü bildiğim tek şey
2:06
hiçbir şey bilmediğimdir.
2:08
Onun bilgeliğinin temelini oluşturur. Bu
2:11
kendi cehaletinin farkında olmanın
2:14
gerçek bilgelik olduğu anlamına gelir.
2:17
4. Yunanlıların felsefe alanında yakın
2:19
doğudan farklı olarak başardıkları yön
2:22
aşağıdakilerden hangisidir?
2:24
A. Felsefi meseleleri sistematik olarak
2:27
ele almaları. B). Mantığı felsefe ile
2:30
birlikte ele almaları. C. Doğayı
2:34
açıklamaya çalışmaları.
2:36
D. Evrenin yaratılışını tek bir tanrıya
2:39
atfetmeleri.
2:40
E. Diyalektiği icat etmeleri. Cevap A.
2:45
Felsefi meseleleri sistematik olarak ele
2:48
almaları. Yakın doğu medeniyetlerinde de
2:50
evren ve doğa üzerine düşünceler bulunsa
2:53
da Yunan filozofları bu meseleleri
2:55
mitolojiden arındırarak akıl ve mantık
2:57
temelinde sorgulayıcı ve sistematik bir
3:01
şekilde ele alarak felsefeyi
3:02
kurmuşlardır.
3:04
5. İstanbul Boğazın'ın antik ismi
3:07
Bosporos'un anlamı aşağıdakilerden
3:09
hangisidir?
3:10
A. İnek geçidi. B. Dalgalı boğaz. C.
3:15
Çarpışan kayalar. D. Derin boğaz. E.
3:20
Körler geçidi. Cevap A. İnek geçidi.
3:25
Bosporos ismi Yunanca bous ve poros
3:28
kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Ve
3:31
mitolojide Zeus'un sevgilisi inun inek
3:33
formunda bu boğazı geçmesine atfen inek
3:36
geçidi anlamına gelir. 6. Hititlerin
3:39
gökyüzü krallığı miti hangi Yunan
3:41
efsanesine ilham kaynağı olmuştur? A)
3:45
Tebai karşı yediler. B) Herakles'in
3:48
işleri. C) Odissea D) Teogonya E. Ason
3:55
ve Argonautay.
3:57
Cevap D. Teogonya. Hesiodos'un Teogonya
4:01
adlı eserinde anlatılan tanrı
4:03
nesillerinin birbirleriyle olan iktidar
4:06
mücadelesi ve babanın tahttan
4:08
indirilmesi temasının Hititlerin gökyüzü
4:11
krallığı mitinden büyük ölçüde
4:13
esinlendiği kabul edilmektedir.
4:15
7. Yunan tragedyası hangi dönemde hangi
4:19
şehirle özdeşleşmiştir?
4:21
A Mö 5 yüzyıl Atina B) MÖ 4. Yüzyıl
4:29
Korintos
4:30
C. Mö 6 yüzyıl Sparta D. Mö 5. Yüzyılın
4:38
ikinci yarısı Tegea E. Mö 4. Yüzyıl
4:44
Argos Cevap A. Mö 5. Yüzyıl Atina. Ace,
4:51
Sopogles ve Yuripides gibi büyük
4:53
yazarların eserleriyle en parlak
4:55
dönemini yaşadığı Yunan tragedyası
4:58
politik ve kültürel bir merkez olan MÖ
5:00
5. Yüzyıl Atina'sı ile özdeşleşmiştir.
5:04
8. Atina'nın Bizansını kontrol etme
5:07
isteğinin asıl nedeni aşağıdakilerden
5:09
hangisidir? A) Buradaki vatandaşlarını
5:13
korumak. B) Bizanş'nun tarımsal
5:16
zenginliğinden yararlanmak.
5:19
C. Karadeniz'den gelen buğday
5:21
nakliyatını denetimi altına almak. D.
5:24
Trak kavimlerinin Yunanistan'a geçişini
5:26
engellemek.
5:28
E. Şehrin donanmasını gerektiğinde
5:30
kullanmak. Cevap C. Karadeniz'den gelen
5:35
buğday nakliyatını denetimi altına
5:36
almak. Atina kendi toprakları tarımsal
5:40
olarak yeterli olmadığı için büyük
5:42
ölçüde Karadeniz'den ithal edilen
5:44
buğdaya bağımlıydı. İstanbul Boğazı
5:47
üzerinde stratejik bir konumda olan
5:49
Bizanşını kontrol etmek, bu hayati öneme
5:51
sahip buğday ticaret yolunu güvence
5:53
altına almak anlamına geliyordu. 9.
5:57
Yunanistan'da büyük ya da doğal boyutta
5:59
heykel tıraş ne zamandan itibaren ortaya
6:01
çıkar? A) MÖ 650
6:05
B M 700 C MÖ 6 yüzyılın ikinci yarısı D.
6:13
Mö 6. Yüzyıl başı. E Mö 750
6:18
Cevap A. Mö 650.
6:22
Yunan sanatında Mısır ve Mezopotamya
6:24
etkileri ile anıtsal boyutta yani doğal
6:27
insan boyutunda veya daha büyük
6:29
heykellerin yapmaya başlandığı dönem
6:31
arkaik dönemin başlangıcı olan MÖ 650
6:34
civarıdır. 10. Mö 5. Yüzyılda Atina'da
6:39
okuryazarlığın yaygınlığına işaret eden
6:41
göstergelerden biri aşağıdakilerden
6:43
hangisidir?
6:45
A) Düz yazı türünde eserlerin
6:47
popülerleşmesi.
6:49
B Katipliğin popüler bir meslek haline
6:52
gelmesi. C. Kaynaklarda alt sınıf
6:55
kadınlarının okur yaazarlığına yapılan
6:57
atıflar olması. D. Tiyatro oyunlarında
7:01
okuma. Yazma bilmeyenlerin küçük
7:03
görülmesi. E. Duvar yazılarında artış
7:07
görülmesi. Cevap D. Tiyatro oyunlarında
7:11
okuma, yazma bilmeyenlerin küçük
7:13
görülmesi. 11. Siyah figürlü vazolar
7:17
aşağıdaki hangi ressamla başlatılır? A.
7:20
Lidos ressamı B. Gorgon ressamı C.
7:26
Berlin ressamı D. Eksekias
7:30
E. Andokides.
7:32
Cevap B. Gorgon ressamı. Atina'da siyah
7:36
figür tekniğinin tam olarak geliştiği ve
7:39
büyük boyutlu vazolara uygulandığı ilk
7:41
önemli isimlerden biri. Yaklaşık
7:43
m80'lerde eserler veren ve adını ünlü
7:47
bir dinos üzerindeki gorgon tasvirinden
7:49
alan gorgon ressamıdır. 12. Parşömen
7:53
ismine ilk kez aşağıdakilerden
7:55
hangisinde rastlanmıştır?
7:57
A. Forum romanımdaki bir fiyat listesi.
8:00
B Herodianus
8:03
C. Pergamon krallığında parşömen
8:05
fiyatına dair bir kararname. D.
8:09
Diyoklatanus'un fiyat narhı. E. Ammianus
8:13
Marsellinus.
8:14
Cevap D. Diyoklatanus'un Fiat Narhı.
8:18
Latince pergamena kelimesinden gelen
8:21
parşömen ismine. Günümüze ulaşan
8:23
kaynaklar içinde ilk kez Roma imparatoru
8:26
diokletanus'un MS301 yılında
8:28
yayımlandığı ve malların tavan
8:30
fiyatlarını belirlediği fiyatlar
8:32
fermanında rastlanmıştır.
8:35
13. Dört büyük Olimpiyat Oyununda da
8:38
birinci gelen atletere verilen unvan
8:40
aşağıdakilerden hangisidir? A. Agones,
8:44
B. Pais, C. Atlata D. Periodonikes.
8:51
E. Hoplitodromos.
8:53
Cevap D. Periodonikes.
8:57
Antik Yunan'da en prestijli dört büyük
8:59
oyun olan Olimpia, Ptia. Nemea veia
9:03
oyunlarının dördünde de zafer kazanan ve
9:06
bir devreyi tamamlayan çok başarılı
9:08
atletere Periodonikes unvanı verilirdi.
9:11
14. Tragedya'nın kendisinden çıktığı
9:14
Dionisos'a söylenen ilahilere verilen
9:16
isim aşağıdakilerden hangisidir? A)
9:20
Treygodos
9:21
B) OE C) Ditirambos
9:26
D) Mimos E) Satiros. Cevap C. Dirambos.
9:33
Antik Yunan'da şarap ve coşku tanrısı
9:35
Dionisos onuruna bir koro tarafından
9:38
söylenen ve dans edilen coşkulu
9:40
ilahilere Ditirambos denirdi.
9:42
Tragedyanın da bu ditirambos
9:44
korolarından doğduğu kabul edilir. 15.
9:48
Aşağıdakilerden hangisi antik Yunan
9:50
toplumunda cinsel davranışı tanımlayan
9:52
ölçütlerden biridir? A) Fiziksel
9:56
güzellik. B Yunan kökenli olma.
10:00
C. Saygın meslek sahibi olma. D.
10:04
Vatandaşlık.
10:05
E. Sosyal mevki. Cevap E. Sosyal mevki.
10:11
16. Olimpiyat oyunlarını yasaklayan Roma
10:14
İmparatoru aşağıdakilerden hangisidir?
10:17
A. Flavius B. Teodosius
10:22
C. Arcadius
10:24
D. Honorius E. Konstantinus.
10:29
Cevap B. Teodosius.
10:32
1000 yıldan uzun bir süre devam eden
10:34
antik Olimpiyat Oyunları Hristiyanlığı
10:37
imparatorluğun resmi dini haline getiren
10:39
Roma imparatoru I Teodosius tarafından
10:42
pagan ritüelleri içerdiği gerekçesiyle
10:45
MS393 yılında yayımlanan bir fermanla
10:48
yasaklanmıştır.
10:50
17. Aşağıdakilerden hangisi tipik bir
10:53
antik Yunan evinin özelliklerinden biri
10:55
değildir? A. Kaba zeminli mekanlar
10:58
genellikle mutfak ya da banyodur. B. Üst
11:02
katlar yaygındır. C. Odalar dikdörtgen
11:06
bir avluya açılır. D. Giriş tek bir
11:09
kapıdan sağlanır. E. Duvar resimlerine
11:13
sık rastlanır. Cevap. E. duvar
11:16
resimlerine sık rastlanır. Tipik bir
11:19
antik Yunan evi odaların ortadaki bir
11:22
avluya açıldığı genellikle iki katlı ve
11:25
dışa kapalı bir yapıdaydı. Ancak Roma
11:28
evlerinin aksine Yunan evlerinin
11:30
duvarlarında fresk veya mozaik gibi
11:32
gösterişli duvar resimlerine sıkça
11:34
rastlanmaz. Dekorasyon daha sadedir. 18.
11:39
Aşağıdakilerden hangisi 12 Olimpos
11:41
tanrısının dışındadır? A Dionisos
11:45
B. Aprodite C. Hermes, D. Demeter. E
11:52
Pan. Cevap E. Pan. Aprodite, Hermes ve
11:58
Demeter 12 büyük Olympos tanrısı
12:00
arasında yer alır. Dionisos bazen bu
12:03
listeye dahil edilse de genellikle
12:06
sonradan katıldığı kabul edilir.
12:08
Kırların ve çobanların tanrısı olan keçi
12:11
Ayaklı PAN ise bir Olimpos tanrısı
12:13
değildir. 19. Polis in aşağıdaki
12:16
anlamlarından hangisi yanlış
12:18
tanımlanmıştır?
12:20
A) Akropolis yerleşme. B) Demolis ve
12:24
Hinterlandı.
12:26
C. Eklesya. Demos siyasi kurumlar. D.
12:31
AST kasaba. E. Kojonya siyasi topluluk.
12:36
Cevap B. Demey Polis ve Hinterlandı.
12:40
20. Aşağıdakilerden hangisi antik
12:43
Yunanistan'da yerleşim dokusunda
12:45
değişimlerin ve nüfus artışının
12:47
göstergelerinden biri değildir? A. Mezar
12:50
sayılarının artışı. B. Korsanlıktan
12:53
dolayı savunulabilir yerleşimlerin
12:55
tercihi. C. Kült alanlarında çoğalma. D.
13:01
Argos ve Knosos gibi şehirlerin
13:03
büyümesi. E. Yerleşimlerin kırsala doğru
13:06
genişlemesi.
13:08
Cevap B. Korsanlıktan dolayı
13:11
savunulabilir yerleşimlerin tercihi.
13:14
Yeah.
#Education

