https://lolonolo.com/2025/06/05/anne-cocuk-beslenmesi-2024-2025-final-sorulari/
Anne Çocuk Beslenmesi 2024 - 2025 Final Soruları
Anne ve Çocuk Beslenmesi: Temel Bilgiler ve Uygulamalar
Bu metin, anne ve çocuk beslenmesi ile ilgili temel bilgileri ve önemli konuları içermektedir.
Temel Besin Öğeleri
Proteinler
Hemoglobin, kanda oksijen taşıyan bir proteindir ve taşıyıcı proteinlere bir örnektir.
Karbonhidratlar
Fruktoz, "meyve şekeri" olarak adlandırılan bir karbonhidrat türüdür.
Yağlar (Lipidler)
Trigliseridler, bir gliserol molekülü ve üç yağ asidi molekülünden oluşur. Kolesterolden HDL (iyi kolesterol), LDL (kötü kolesterol), VLDL kolesterol, D vitamini, steroid hormonlar ve safra asitleri sentezlenir. Arjinin bir aminoasittir ve kolesterolden sentezlenmez.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Öğrenci dostu Lolo Nolo'ya hoş geldiniz.
0:03
Anne çocuk beslenmesi 20242025
0:07
final soruları. 1. Aşağıdakilerden
0:10
hangisi taşıyıcı proteinlere örnektir?
0:13
A) Zeyin B) Hemoglobin C) Elastin D)
0:20
Kazein, E) Aktin. Cevap B. Hemoglobin.
0:26
Hemoglobin kanda oksijen taşıyan bir
0:28
protein olup taşıyıcı proteinlere iyi
0:30
bir örnektir. Zeyin, elastin, kazein ve
0:34
aktin farklı protein türleridir. 2. Menü
0:38
planlamasında yüksek maliyetli
0:39
yemeklerin dağıtımı nasıl yapılmalıdır?
0:42
A. Eşit şekilde dağıtılır. B. Haftanın
0:46
başında yoğunlaştırılır.
0:48
C. Müşteri talebine göre belirlenir. D.
0:52
Mevsimsel olarak değişir. E. Haftanın
0:55
sonuna bırakılır. Cevap A. eşit şekilde
0:59
dağıtılır. Menü planlamasında yüksek
1:02
maliyetli yemeklerin maliyetin
1:04
dengelenmesi ve tüketicinin eşit şekilde
1:06
yararlanması için haftaya eşit şekilde
1:08
dağıtılması önerilir. 3. Fenilketonüri
1:11
hangi enzim eksikliği veya yetersizliği
1:14
sonucu oluşmaktadır? A)
1:16
Fumarilasetosetik hidroksilaz
1:19
fenilalanin hidroksilaz
1:22
ketoasit dehidrogenaz
1:25
D. Laktaz E. Peptidas. Cevap B.
1:30
Fenilalanin hidroksilaz. Fenil ketonüri.
1:34
Fenil alanin aminoasidini tirozine
1:35
çeviren fenil alanin hidroksilaz
1:37
enziminin eksikliği veya yetersizliği
1:40
sonucu ortaya çıkan metabolik bir
1:41
hastalıktır. 4. Gebelik dönemi ile
1:44
ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
1:47
A. Gebe kadının tüm trimesterlerde
1:50
enerji gereksinmesi gebe olmayan kadının
1:52
önerilen enerji gereksinmesinden
1:54
fazladır. B. A vitamini yağda çözünen
1:58
bir vitamin olduğu için gebelerde fazla
2:00
alınmasının bir sakıncası yoktur. C.
2:03
Gebelik döneminde ortaya çıkması
2:05
muhtemel olan preklen pesi gebenin
2:07
beslenmesi ile ilişkili değildir. D.
2:10
Gebelik döneminde kan değerlerine
2:12
bakılarak hangi vitamin ve mineral
2:14
takviyelerinin alınacağına karar
2:16
verilmelidir. E. Gebe kalmadan önce
2:19
kadınlara kanda vitamin ve mineral
2:21
durumuna bakılması gerekmez. Cevap D.
2:25
Gebelik döneminde kan değerlerine
2:26
bakılarak hangi vitamin ve mineral
2:28
takviyelerinin alınacağına karar
2:30
verilmelidir. Gebelik döneminde vitamin
2:32
ve mineral takviyeleri kadının kan
2:34
değerleri değerlendirilerek kişiye özel
2:37
olarak belirlenmelidir. Gebelikte A
2:39
vitaminin fazla alımı sakıncalı
2:41
olabilir. Preklempesi beslenme ile
2:43
ilişkili olabilir ve tüm trimesterlerde
2:45
enerji gereksinimi artışı olmaz.
2:47
Özellikle son trimestlerde artış
2:49
belirgindir. 5. Meyve şekeri diye
2:52
adlandırılan karbonhidrat
2:53
aşağıdakilerden hangisidir? A) Sakkaroz
2:58
B) Laktoz C) Glikoz D) fruktoz. E
3:05
Sukroz. Cevap D. Fruktoz. Meyve şekeri
3:10
olarak da bilinen karbonhidrat
3:11
fruktozdur.
3:13
6. Sağlıklı yaşam ile ilgili
3:15
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A)
3:18
Vücut ağırlığı fazla olan çocuklar
3:21
arkadaşları ve çevreleri tarafından
3:23
dışlanabilmektedirler.
3:25
B. Yüksek kalorili alkolsüz içeceklerin
3:27
tüketimindeki artış kilo alımına yol
3:29
açar. C. Çocuklara her gün 3 saat orta
3:33
düzeyde aktivite yapmaları
3:34
önerilmektedir. D. Obeziteyi azaltmayı
3:38
ve daha sağlıklı beslenmeyi teşvik eden
3:40
stratejiler benimsenmelidir.
3:42
E, çocuklar değişen bedenleri hakkında
3:45
ve yedikleriyle nasıl ilişkili oldukları
3:48
hakkında da bilgilendirilmelidir.
3:50
Cevap C. Çocuklara her gün 3 saat orta
3:53
düzeyde aktivite yapmaları
3:55
önerilmektedir. Çocuklara her gün 3 saat
3:58
orta düzeyde aktivite yapmaları yerine
4:00
genellikle daha uzun süreli ve düzenli
4:02
fiziksel aktivite önerilmektedir. Diğer
4:05
seçenekler sağlıklı yaşamla ilgili doğru
4:07
bilgilerdir. 7. Bir kireç menüsünde et
4:11
yemekleri genellikle nasıl servis
4:13
edilir? A) ızgara olarak. B. Haşlama
4:17
olarak. C. Köfte şeklinde D. Büyük et
4:22
parçaları olarak E. Kızartma olarak.
4:26
Cevap C. Köfte şeklinde. Kireç
4:30
menülerinde et yemekleri genellikle
4:32
çocukların kolay tüketebilmesi ve
4:33
boğulma riskinin azaltılması için köfte
4:36
şeklinde veya küçük parçalar halinde
4:38
servis edilir. 8. Krom minerali ile
4:41
ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
4:44
A. Basit şeker içeriği yüksek diyetler.
4:47
İdrarla krom atımını engeller. B.
4:50
Makroelementlerdendir.
4:52
C. CR3 formu toksiktir. D. Krom insülin
4:57
aktivitesini artırır. E. Cr formlu
5:01
gıdalarda en çok bulunan formudur. Cevap
5:05
D. Krom insülin aktivitesini artırır.
5:08
Krom minerali insülin aktivitesini
5:11
artırarak kan şekerinin düzenlenmesine
5:13
yardımcı olur. Basit şeker içeriği
5:15
yüksek diyetler idrarla krom atımını
5:17
engellemez, artırır. Krom bir
5:20
mikroelementtir. CR3 formu toksik
5:23
değildir. CR6 formu toksiktir ve
5:25
gıdalarda en çok bulunan form CR3'tür.
5:29
9. Aşağıdakilerden hangisinin düşük
5:31
seviyede olması preklemsi riski ile
5:33
ilişkilendirilmektedir?
5:35
A. Selenyum. B. Kükürt. C. D vitamini D.
5:42
B5 vitamini. E. Bor. Cevap C. D
5:48
vitamini. 10. Aşağıdakilerden hangisi
5:52
trigliserit tanımına uyan bir yapıya
5:53
sahiptir? A. Gliserol yağ asidi. Yağ
5:57
asidi, yağ asidi. B Yağ asidi, yağ
6:01
asidi, yağ asidi. C. Gliserol gliserol
6:05
yağ asidi yağ asidi. D gliserol gliserol
6:10
gliserol yağ asidi. E gliserol gliserol
6:14
gliserol. Cevap A. Gliserol yağ asidi.
6:18
Yağ asidi, yağ asidi. Trigliseritler bir
6:22
gliserol molekülüne 3 yağ asidi
6:24
molekülünün bağlanmasıyla oluşan bir
6:25
lipit türüdür. Bu nedenle gliserol yağ
6:28
asidi, yağ asidi, yağ asidi doğru yapıyı
6:31
ifade eder. 11. Aşağıdakilerden hangisi
6:35
kolesterolden sentezlenmez?
6:37
A) HDL, LDL ve VLDL kolesterol. B)
6:42
Arinin. C) D vitamini D. Seroid
6:47
hormonları. E safra asitler. Cevap B.
6:53
Arinin. Arinin bir aminoasittir ve
6:55
kolesterolden sentezlenmez.
6:58
HDL, LDL, VLDL kolesterol, D vitamini,
7:02
steroid hormonları ve safra asitleri
7:04
kolesterolden sentezlenen veya
7:06
kolesterol içeren yapılardır. 12.
7:09
Aşağıdakilerden hangisi A vitamini
7:11
formlarından değildir? A) karotenoid B)
7:16
Araşidonik asit C retinol D) retinal E.
7:23
Retinoik asit. Cevap B. Araşidonik asit,
7:28
karotenoid, retinol, retinal ve retinoik
7:31
asit A vitamini formlarıdır. Araşidonik
7:34
asit ise 1 omega 6 yağ asididir ve A
7:37
vitamini formu değildir. 13. Besin
7:40
zehirlenmesinde hangi yiyecekler
7:42
önerilir? A) Kızarmış yiyecekler. B)
7:47
Ağır yemekler. C) baharatlı yemekler. D.
7:52
Şekerli içecekler. E. Yoğurt ve pirinç
7:55
lapası gibi kolay sindirilebilir
7:57
gıdalar. Cevap E. Yoğurt ve pirinç
8:01
lapası gibi kolay sindirilebilir
8:03
gıdalar. Besin zehirlenmesi durumunda
8:05
sindirim sistemini rahatlatmak ve
8:07
iyileşmeyi sağlamak için yoğurt ve
8:09
pirinç lapası gibi kolay sindirilebilir
8:12
ve hafif gıdalar önerilir. Kızarmış,
8:15
ağır, baharatlı yiyecekler ve şekerli
8:17
içecekler sindirimi zorlaştırır. 14.
8:20
Aşağıdakilerden hangisi ince bağırsaktan
8:23
salgılanan karbonhidrat sindiren
8:25
enzimlerden değildir? A) Peptidas B)
8:29
Sukras C laktaz D) Sakkaras E) Maltaz.
8:37
Cevap A. Peptidaz. Peptidazlar
8:41
proteinleri sindiren enzimlerdir.
8:43
Sukraz, laktaz ve maltaz ise ince
8:46
bağırsaktan salgılanan ve
8:47
karbonhidratları sindiren enzimlerdir.
8:50
Sakkarasz, sukraz ile aynı enzimin
8:53
farklı bir adıdır. 15. Çocukluk
8:55
obezitesi günümüzün en önemli halk
8:58
sağlığı sorunlarından biridir. Çocukluk
9:00
obezitesinin önlenmesi ve tedavisi ile
9:03
ilgili aşağıdakilerden hangisi
9:04
yanlıştır? A. Pazarlama ve reklamcılık
9:07
düzenlemeleri çocukları sağlıksız
9:10
gıdalara teşvik eden içerikleri
9:11
engellemelidir.
9:13
B. Ebeveynler çocuklarına sağlıklı
9:16
beslenme ve düzenli egzersiz
9:17
alışkanlıkları kazandırmalıdır.
9:20
C. Toplumda çocukluk obezitesi hakkında
9:23
farkındalık ve bilinçlendirme
9:24
çalışmaları yapılmalıdır. D.
9:27
Gerektiğinde uzmanlardan yardım
9:29
alınmalıdır. E. Egzersiz zorunlu hale
9:32
getirilmelidir. Cevap E. Egzersiz
9:36
zorunlu hale getirilmelidir. Egzersizin
9:38
çocukluk obezitesinin önlenmesi ve
9:40
tedavisinde çok önemli olduğu kabul
9:42
edilse de egzersizi zorunlu hale
9:44
getirmek yerine çocuklara fiziksel
9:46
aktiviteyi sevdiren ve teşvik eden
9:48
yöntemler benimsenmelidir. Diğer
9:50
seçenekler çocukluk obezitesi ile
9:53
mücadelede doğru yaklaşımlardır.
9:55
16. Aşağıdakilerden hangisi doğrudan
9:58
kalsiyum eksikliğinde oluşmaz? A) kas
10:01
sistemi rahatsızlıkları.
10:03
B. Sinir sistemi rahatsızlıkları.
10:06
C. Tiroid hormonlarında azalma. D. Kemik
10:11
hastalıkları. E. Osteomalazi.
10:14
Cevap C. Tiroid hormonlarında azalma.
10:18
Kalsiyum eksikliği doğrudan tiroid
10:20
hormonlarında azalmaya neden olmaz.
10:23
Kalsiyum eksikliği, kas sistemi
10:25
rahatsızlıkları, sinir sistemi
10:27
rahatsızlıkları, kemik hastalıkları ve
10:29
osteomalazi gibi durumlarla doğrudan
10:31
ilişkilidir. 17. Çocuk beslenmesi hem
10:34
çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi
10:37
hem de yetişkinlik yaşamının
10:38
temellerinin atılması için büyük önem
10:40
taşır. Ebeveynler ve bakıcıların
10:42
çocuklara dengeli ve sağlıklı bir
10:44
beslenme programı sunmasında
10:46
aşağıdakilerden hangisi önem taşımaz? A.
10:50
Su tüketimi. B. Düzen. C. Porsiyon
10:54
kontrolü. D. Yetersiz fiziksel aktivite.
10:59
E. Çeşitlilik. Cevap D. Yetersiz
11:03
fiziksel aktivite. Yetersiz fiziksel
11:06
aktivite sağlıklı beslenme programının
11:08
bir parçası olarak önem taşımaz, aksine
11:11
kaçınılması gereken bir durumdur.
11:13
Çocuklara dengeli ve sağlıklı beslenme
11:15
sunarken su tüketimi, düzen, porsiyon
11:18
kontrolü ve çeşitlilik önemli
11:19
unsurlardır. 18. Bebeklere katı
11:22
besinlerin tanıtımı için önerilen
11:24
yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? A.
11:28
Çeşitlilik için birden fazla besin
11:30
karıştırılır. B. Tahıllarla ve
11:33
hububatlarla başlanır. C. Meyve ve
11:36
sebzelerle başlanır. D. İlk olarak püre
11:40
haline getirilmiş etler kullanılır. E.
11:43
Her seferde bir yeni besin tanıtılır.
11:45
Cevap E. Her seferde bir yeni besin
11:48
tanıtılır. Bebeklere katı besinlerin
11:51
tanıtımında olası alerjik reaksiyonları
11:53
takip edebilmek için her seferde bir
11:56
yeni besin tanıtılması önerilir. Bu
11:59
bebeğin hangi besine nasıl tepki
12:01
verdiğini anlamayı kolaylaştırır. 19.
12:04
Aşağıdakilerden hangisi vitaminlerin
12:06
hepsinin yapısında bulunan elementlerden
12:08
değildir? A fosfor B hidrojen. C
12:14
nitrojen. D oksijen. E karbon. Cevap A.
12:21
Fosfor. Vitaminlerin temel yapısında
12:24
genellikle karbon, hidrojen ve oksijen
12:27
bulunur. Bazı vitaminlerde nitrojen de
12:30
bulunurken fosfor vitaminlerin hepsinin
12:32
yapısında bulunan bir element değildir.
12:35
20. Hijyen kurallarına uyulduğunda
12:37
beklenilen sonuç aşağıdakilerden
12:39
hangisidir? A) Prestij ve imaj kaybı. B)
12:44
Müşteri güvensizliği.
12:46
C) Yasal uygulamalar ve cezalar. D
12:50
çalışanlarda motivasyon azalması. E
12:53
besin kalitesinde artış. Cevap E. Besin
12:57
kalitesinde artış. Hijyen kurallarına
13:00
uyulduğunda besin güvenliği ve kalitesi
13:03
artar. Prestij ve imaj kaybı, müşteri
13:06
güvensizliği, yasal cezalar ve çalışan
13:08
motivasyon azalması hijyen kurallarına
13:11
uyulmadığında ortaya çıkabilecek olumsuz
13:13
sonuçlardır. Ş.
#Nutrition
#Education
#Pediatrics

