https://lolonolo.com/2025/07/07/anadolu-demir-cagi-devletleri-tarihi-2024-2025-final-sorulari/
Anadolu Demir Çağı Devletleri Tarihi 2024-2025 Final Soruları
Anadolu Demir Çağı Devletleri Tarihi: Frigler, Lidyalılar, Urartular ve İyonlar
Giriş
Bu makalede, Anadolu'da Demir Çağı'nda hüküm süren önemli devletler olan Frigler, Lidyalılar, Urartular ve İyon şehir devletleri ele alınacaktır. 2024-2025 final sınavı soruları temel alınarak hazırlanan bu içerik, bu uygarlıkların siyasi, kültürel ve sanatsal özelliklerine ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Frigler ve Kybele Kültü
Anadolu ana tanrıça inancının yansıması Friglerde Kybele kültü ile devam etmiştir.
Sam'al Kent Devleti'nin Konumu
Günümüzde Sam'al, Gaziantep ilimizin sınırları içinde bulunmaktadır.
Frig Krallığı'nın Başkenti: Gordion
Friglerin başkenti Gordion'dur.
Show More Show Less View Video Transcript
0:00
Anadolu Demir Çaağ Devletleri Tarihi
0:02
20242025
0:04
final soruları. 1. Anadolu ana tanrıça
0:07
inancının yansıması friglerde aşağıdaki
0:09
hangi kült ile devam etmiştir? A) Ay
0:13
kültü B) Su kültü C iştar kültü D.
0:19
Kibele kültü. E Güneş Kültü. Cevap D.
0:24
Kibele kültü. Anadolu'nun binlerce
0:27
yıllık ana tanrıça geleneği Frigler
0:29
döneminde dağların anası olarak da
0:31
bilinen ve bereket ile doğanın tanrıçası
0:33
olan Kibele kültü ile devam etmiştir. 2.
0:37
Samal günümüzde aşağıdaki illerimizden
0:39
hangisinin sınırları içinde
0:41
bulunmaktadır? A) Gaziantep
0:44
B) Çorum C) İskenderun D) Kahramanmaraş
0:51
E. Adana Cevap A. Gaziantep Geç Hitit
0:56
döneminin önemli kent devletlerinden
0:58
biri olan Samal'ın başkenti günümüzde
1:01
Gaziantep ilinin İslahiye ilçesi
1:02
sınırları içinde yer alan zincirli
1:04
höyüktür. 3. Friglerin başkenti
1:07
aşağıdakilerden hangisidir? A. Miletos
1:11
B. Gordion C. Sardes. D. Ankara E.
1:18
Pessinous. Cevap B. Gordion. Frik
1:23
Krallın'ın siyasi ve kültürel merkezi
1:25
günümüzde Ankara'nın Polatlı ilçesi
1:27
yakınlarında bulunan Gordion kentidir.
1:30
4. İyon kent devletleri aşağıdaki
1:32
bölgelerden hangisiyle deniz ticareti
1:34
yapmamıştır? A. Kuzeybatı İran. B.
1:39
Yunanistan C. Mısır D. Karadeniz E.
1:45
Anadolu. Cevap A. Kuzeybatı İran. İyon
1:50
kent devletleri denizci bir halk olarak
1:52
Mısır, Karadeniz kıyıları ve Yunanistan
1:55
ile yoğun bir deniz ticareti
1:56
yapmışlardır. Ancak coğrafi olarak
1:59
denize kıyısı olmayan kuzeybatı İran ile
2:02
doğrudan bir deniz ticareti yapmaları
2:04
mümkün değildi. 5. Günümüzde Şamram
2:07
kanalı olarak adlandırılan en uzun
2:09
Urartu kanalı aşağıdaki krallardan
2:11
hangisinin döneminde inşa edilmiştir? A.
2:14
I argişti. B. Argişti oğlu Rusa. C. I
2:20
Sarduri D. Rusa. E. Minua. Cevap E.
2:27
Minua. Urartu Krallığın'ın sulama
2:29
alanındaki en önemli mühendislik
2:31
başarılarından biri olan ve günümüzde
2:33
Şamran kanalı olarak bilinen kanal Kral
2:35
Minua döneminde MÖ 9. Yüzyıl sonu 8.
2:40
Yüzyıl başı inşa edilmiştir. 6. Frik
2:45
sanatı milattan önce 5. Yüzyılda hangi
2:48
kültürün etkisiyle özgünlüğünü tamamen
2:50
yitirmiştir? A) Mısır B) Geç Hitit C)
2:57
Urartu. D Pers
3:01
Yunan. Cevap E. Yunan. Milattan önce 5,
3:06
yüzyıldan itibaren Batı Anadolu'da Yunan
3:09
kültürünün etkisinin artmasıyla birlikte
3:12
Frik sanatı da giderek Helenistik etki
3:14
altına girmiş ve kendine özgü
3:16
niteliklerini kaybederek Yunan sanatına
3:18
benzemeye başlamıştır. 7. Atribüsü
3:21
kanatlı güneş kursu olan Urartu tanrısı
3:23
aşağıdakilerden hangisidir? A. Irmuşini
3:28
B. Nalayini C. Şiini D. Haldi. E.
3:34
Teyşeba. Cevap C. Şiuini. Urartu
3:39
panteonunda gökyüzü ve güneş tanrısı
3:41
olan şiini genellikle kanatlı bir güneş
3:44
kursu ile tasvir edilirdi. Haldi baş
3:46
tanrı, Teyşeba ise fırtına tanrısıdır.
3:50
8. Lidya Krallığın'ın başkenti Sardes
3:53
bugün aşağıdaki hangi kentin sınırları
3:55
içinde yer almaktadır? A) Balıkesir
3:58
Biga. B) İzmir Bergama C) Manisa,
4:04
Salihli D. Ankara Polatlı E. İzmir
4:10
bayındır. Cevap C. Manisa. Salihli.
4:15
Antik çağda sikke'yi icat etmesi ve
4:17
zenginliği ile ünlü Lidya Krallığının
4:19
başkenti olan Sardes Antik kenti
4:21
günümüzde Manisa ilinin Salihli ilçesi
4:23
sınırları içinde yer almaktadır. 9.
4:26
Aşağıdaki tümülüslerden hangisi Lidya
4:28
Kralı Alyattes'e atfedilir? A) Harta B)
4:33
Elmalı C) Üçtepe D) Karnıyarıktepe
4:39
E) Koca Mutftepe. Cevap E. Koca Mutafe.
4:44
10. Ölünün yakıldıktan sonra küllerinin
4:47
bir kaba konularak gömüldüğü mezar tipi
4:49
aşağıdakilerden hangisidir? A) Urne
4:53
mezar. B) Basit toprak mezar C oda mezar
4:59
D. Kaya mezarı E. Taş sandık mezar.
5:03
Cevap A. Urne mezar. Kremasyon
5:07
geleneğinin bir parçası olarak yakılan
5:09
cesedin küllerinin ve küçük kemik
5:11
parçalarının konulduğu özel kaplara urne
5:13
denir. Bu urnelerin toprağa gömülmesiyle
5:16
oluşturulan mezar tipine de urne mezar
5:18
adı verilir. 11. Lidya Krallığının Doğu
5:22
komşusu aşağıdakilerden hangisidir? A.
5:25
Frigya, B. Karya C. Urartu D. Lyonya E.
5:33
Misya. Cevap A. Frigya. Batı Anadolu'da
5:38
Gediz ve Menderes nehirleri arasında yer
5:40
alan Lidya Krallığının doğusunda İç
5:42
Anadolu'da hüküm süren Frigya Krallığı
5:44
bulunuyordu. 12. Aşağıdaki kentlerin
5:47
hangisinde ızgara planlı kent anlayışı
5:49
görülmez? A. Piriene, B. Efesos, C.
5:55
Troya, D. Miletos, E. Simirna. Cevap C.
6:02
Troya, Miletos, Piyene, Simirna ve
6:06
Efesos gibi İyon kentleri. Milletli
6:08
mimar Hippodamos tarafından geliştirilen
6:11
ve birbirini dik kesen caddelerden
6:12
oluşan ızgara planlı şehir anlayışının
6:15
erken ve önemli örnekleridir. Troya ise
6:18
çok daha eski bir yerleşim olup organik
6:20
bir plana sahiptir. 13. Aşağıdaki hangi
6:24
İyonyalı filozof evrenin özü sorusunu
6:26
hava olarak açıklamıştır? A. Miletoslu
6:29
Tales. B. Miletoslu leikipos. C.
6:34
Klazomenalı anaksagoras.
6:37
D. Miletoslu Anaksimenes. E. Epesoslu
6:41
Herakleitos. Cevap D. Miletoslu
6:45
Anaksimenes. Miletoslu doğa
6:47
filozoflarından Anaksimenes evrenin
6:49
temel ana maddesinin hava olduğunu, her
6:52
şeyin havanın yoğunlaşması ve
6:53
seyrekleşmesiyle oluştuğunu savunmuştur.
6:56
14. Bilinen ilk Urartu yazıtında hangi
6:59
yazı sistemi ve dil kullanılmıştır? A)
7:02
Hitit B) Assur C) Elam D) Mısır E) Pers.
7:11
Cevap B. Assur. Urartular yazı sistemi
7:16
olarak komşuları ve rakipleri olan
7:18
Assurluların kullandığı çivi yazısını
7:20
benimsemişlerdir.
7:21
Bilinen en eski Urartu yazıtları da
7:24
Assur çivi yazısı ve diliyle
7:26
yazılmıştır. 15. Aşağıdakilerden hangisi
7:29
Batı Anadolu'ya yapılan iyon göçünü
7:31
başlatan tarihsel olay olarak kabul
7:33
edilir? A) Hitit devletinin yıkılması.
7:37
B) İskit istilası C. Arami göçleri. D.
7:43
Yunan anakarasının Dor kavimleri
7:45
tarafından işgali. E. Geç Hitit
7:48
krallıklarının kurulması. Cevap D. Yunan
7:52
anakarasının Dor kavimleri tarafından
7:54
işgali. Milattan önce 12. Yü yıl
7:58
civarında Yunan anakarasının kuzeyden
8:00
gelen Dor kavimleri tarafından işgal
8:02
edilmesi. Burada yaşayan Mayken
8:05
uygarlığına mensup, halkların kitleler
8:07
halinde Batı Anadolu kıyılarına göç
8:09
etmesine neden olmuştur. Bu göç
8:12
İyonya'nın kuruluşunu sağlamıştır. 16.
8:15
Gordon'da Sitadel içinde kraliyet
8:17
ailesine veya yönetici sınıfa ait birer
8:19
yaşam Sam idari kompleks oldukları öne
8:22
sürülen yapı tipi aşağıdakilerden
8:24
hangisidir? A. Kaya nişi. B. Dromos. C.
8:30
Kaya anıtları D. Tümülüs. E. Megon.
8:36
Cevap E. Megon. Frik başkenti Gordion'da
8:40
saray ve yönetici konutları olarak
8:42
kullanıldığı düşünülen önünde bir giriş
8:44
bölümü ve arkasında büyük bir salondan
8:47
oluşan yapı tipine megaron denir. Bu
8:49
yapı tipi Frik mimarisinin karakteristik
8:52
bir ögesidir. 17. Milattan önce 5.
8:56
Yüzyılda Miletos ve Pienene kentlerinde
8:58
geliştirilen ızgara planlı yerleşim
9:00
düzeni aşağıdaki hangi mimar tarafından
9:02
uygulanmıştır? A) Skopas B) Hippodomos
9:08
C) Hermogenez
9:10
D) Pythos E. Rokios. Cevap B.
9:16
Hippodomos.
9:18
Kentleri birbirini dik kesen caddelerle
9:20
sistematik bir şekilde planlama anlayışı
9:22
olan ızgara planın mucidi ve en ünlü
9:24
uygulayıcısı Milletlu şehir plancısı
9:26
Hippodamos'tur.
9:28
18. Aşağıdakilerden hangisi antik
9:31
dünyadaki kent devleti kavramını
9:33
tanımlayan kelimedir? A) Attika B) Dolm
9:38
C) Polis D) Menhir. E Megaron. Cevap C.
9:46
Polis. Antik Yunan dünyasında kendi
9:49
yasaları, ordusu ve kurumları olan,
9:51
etrafındaki kırsal alanla bir bütün
9:53
oluşturan bağımsız kent devletlerine
9:55
polis adı verilir. 19. Lidya bölgesinde
9:59
en tanınmış ve görkemli tümülüslerinin
10:01
bulunduğu alan aşağıdaki hangi isimle
10:03
anılır? A. Çatal höyükler. B Sivri
10:07
tepeler. C. Çatalpeler.
10:11
D. Bintepeler. E. Yassı tepeler. Cevap
10:16
D. Bin tepeler. Lidya Krallığının
10:20
başkenti Sardes yakınlarında çok sayıda
10:23
irili ufaklı anıtsal mezarın bir arada
10:25
bulunduğu ve bu nedenle Bintepeler
10:27
olarak adlandırılan geniş bir nekropol
10:29
alanı bulunmaktadır. 20. Türkiye'nin ilk
10:32
açık hava müzesi aşağıdaki
10:34
yerleşmelerden hangisinde uygulanmıştır?
10:37
A) Zincirli B) Karatepe Arslantaş C)
10:43
Malatya D) Samsat E. Karkamış. Cevap B.
10:50
Karatepe, Arslantaş. Türkiye'nin ilk
10:53
açık hava müzesi. Adana'nın Kadirli
10:56
ilçesi yakınlarında bulunan ve Geç Hitit
10:58
dönemine ait önemli kabartmaların ve
11:01
çift dilli yazıtların yerinde
11:02
sergilendiği Karatepe Aslantaş'tır.
#Education

