https://lolonolo.com/2025/01/11/cocuk-haklari-ve-hukuku-2024-2025-final-sorulari/
Çocuk Hakları ve Hukuku 2024-2025 Final Soruları
Çocuk Hakları ve Hukuku: Akademik Bir İnceleme
Giriş
Çocuk Hakları ve Hukuku, çocukların korunması, gelişimi ve refahı için oluşturulmuş yasal çerçeveleri kapsar. Bu alan, çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli koruyucu ve destekleyici tedbirleri içerir. Bu makalede, çocuk hakları ve hukuku kapsamında önemli konular ele alınarak, öğrencilerin final sınavlarında karşılaşabilecekleri sorulara yönelik kapsamlı bir anlayış sunulacaktır.
1. Çocukların Korunması ve Destekleyici Tedbirler
Çocukların bakımından sorumlu olan kişilere yönelik koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocukların eğitim, gelişim ve genel refahını sağlamak amacıyla uygulanır. Bu tedbirler arasında en önemlilerinden biri danışmanlık tedbiridir. Danışmanlık tedbirleri, çocukların karşılaştıkları eğitim ve gelişim sorunlarının çözümünde rehberlik sağlar. Diğer tedbirler ise:
Eğitim Tedbiri: Çocukların genel eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir.
Güvenlik Tedbiri: Çocukların fiziksel güvenliğini temin eder.
Sağlık Tedbiri: Çocukların sağlık hizmetlerine erişimini sağlar.
Barınma Tedbiri: Çocukların uygun konut koşullarında yaşamasını temin eder.
Bu tedbirler, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini desteklemek amacıyla hukuki olarak uygulanır.
2. Çocuğa Karşı Cinsel İstismar
Show More Show Less View Video Transcript
0:02
Merhaba öğrenci dostu Lolo Nolo'ya hoş
0:05
geldiniz. Çocuk hakları ve hukuku
0:08
20242025
0:10
final soruları. 1. Çocuğun bakımından
0:12
sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme
0:14
konusunda çocuklara da eğitim ve
0:16
gelişimleri ile ilgili sorunlarının
0:18
çözümünde yol göstermeye yönelik
0:20
rehberlik tedbirir. Tanımı verilen
0:22
tedbir çocuklar hakkındaki koruyucu ve
0:24
destekleyici tedbirlerden hangisidir? A.
0:28
Eğitim tedbiri. B güvenlik tedbiri. C.
0:33
Danışmanlık tedbiri D. Sağlık tedbiri.
0:37
E. Barınma tedbiri. Cevap C. Danışmanlık
0:42
tedbiri. Danışmanlık tedbirleri
0:44
çocukların eğitim ve gelişim
0:46
süreçlerinde onlara yol göstermek ve
0:48
sorunlarının çözümünde rehberlik
0:49
sağlamak amacıyla uygulanır. Bu
0:52
tedbirler hem çocuklara hem de
0:54
bakımından sorumlu kişilere yönelik
0:56
destekleyici bir rol oynar.
0:58
İki çocuğa karşı cinsel istismar iddiası
1:00
söz konusu olduğunda aşağıdakilerden
1:03
hangisi doğrudur? A. 15 yaşından küçük
1:06
olan çocuğa karşı gerçekleştirilen
1:08
cinsel davranış çocuğun rızasının
1:10
bulunması halinde çocuğun cinsel
1:12
istismarı suçunu oluşturmaz. B. 15
1:15
yaşından küçük olan çocuğa karşı
1:17
gerçekleştirilen cinsel davranışa
1:19
çocuğun rızası varsa faile verilecek
1:21
ceza hafifler. C. Çocuğun cinsel
1:24
istismarı suçunun oluşması için 15
1:26
yaşından küçük olan çocuğa karşı cinsel
1:28
davranışların cebir ve şiddet
1:30
kullanılarak işlenmesi gerekir. D. 15
1:33
yaşını tamamlamış bir çocuğa cebir,
1:36
şiddet ya da hileyle yapılan cinsel
1:37
davranış reşit olmayanla cinsel ilişki
1:40
suçunu oluşturur. E 15 yaşını tamamlamış
1:43
ve eylemin sonuçlarını anlayabilecek bir
1:45
çocuğa karşı yapılan cinsel davranış
1:47
cebir, tehdit, hile vsel
1:51
istismarı suçunu oluşturmaz. Cevap E. 15
1:54
yaşını tamamlamış ve eylemin sonuçlarını
1:56
anlayabilecek bir çocuğa karşı yapılan
1:58
cinsel davranış cebir, tehdit, hile vssa
2:02
çocuğun cinsel istismarı suçunu
2:04
oluşturmaz. Türk Ceza Kanununa göre 15
2:07
yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını
2:09
doldurmamış bir çocuğa karşı cinsel
2:11
davranışın o çocuğun eylemin hukuki
2:14
anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği
2:16
varsa ve cebir tehdit hile veya iradeyi
2:20
etkileyen başka bir neden olmaksızın
2:21
gerçekleşirse çocuğun cinsel istismarı
2:24
suçunu oluşturmaz. Ancak reşit olmayanla
2:26
cinsel ilişki suçu gündeme gelebilir. 15
2:29
yaşından küçük çocukların rızası hukuken
2:31
geçerli değildir ve her durumda cinsel
2:34
istismar suçunu oluşturur.
2:36
3.1. Ahlak kurallarının yaptırımı
2:39
manevidir. İki kişisel ahlak
2:42
kurallarının yaptırımı ayıplama ve
2:44
kınama şeklinde açığa çıkar. Üç ahlak
2:47
kuralları, kişisel ahlak kuralları ve
2:49
toplumsal ahlak kuralları olarak ikiye
2:51
ayrılır. Ahlak kurallarının özellikleri
2:54
ile ilgili olarak yukarıda verilen
2:56
bilgilerden hangisi veya hangileri
2:58
doğrudur? A) 1 ve 2 B) Yalnız 2. C)
3:05
Yalnız 1. D) 2 ve 3. E 1 ve 3. Cevap E.
3:13
1 ve 3. Ahlak kurallarının temel
3:15
özelliği yaptırımının manevi olmasıdır.
3:19
İfade doğru. Ayrıca ahlak kuralları
3:21
bireyin kendi iç dünyasına yönelik
3:23
kişisel ahlak kuralları ve toplumun
3:25
genel değer yargılarına yönelik
3:27
toplumsal ahlak kuralları olarak ikiye
3:28
ayrılır. İfade doğru. Kişisel ahlak
3:31
kurallarının yaptırımı sadece ayıplama
3:33
ve kınama ile sınırlı değildir. Vicdan
3:36
azabı gibi daha geniş içsel yaptırımları
3:38
da içerir. İfade tam doğru değildir.
3:42
4. Aşağıdakilerden hangisi soybağının
3:45
reddi davasının sonuçlarından değildir?
3:47
A). Nüfus kütüğünde çocuğun babası
3:50
olarak annenin bildireceği bir isim
3:52
yazılır. B. Çocuk ile baba arasındaki
3:55
soy bağ geçmişe etkili olarak ortadan
3:57
kalkar. C. Çocuk baba açısından nesepsiz
4:01
hale gelir. D. Çocuk annesinin hanesine
4:04
bekarlık soyadı ile kaydedilir. E. Çocuk
4:08
ile biyolojik baba olan kişi arasında
4:10
soybağı kendiliğinden kurulur. Cevap E.
4:14
Çocuk ile biyolojik baba olan kişi
4:16
arasında soybağ kendiliğinden kurulur.
4:18
Soybağının reddi davası sonucunda çocuk
4:21
ile mevcut baba arasındaki soybağ
4:23
geçmişe etkili olarak ortadan kalkar.
4:26
Çocuk baba açısından nezhepsiz hale
4:28
gelir ve annesinin hanesine bekarlık
4:30
soyadı ile kaydedilir. Ancak bu dava
4:33
sonucunda çocuk ile biyolojik baba
4:35
arasında soybağ kendiliğinden kurulmaz.
4:37
Bunun için ayrı bir tanıma veya babalık
4:40
davası gibi hukuki süreçlere ihtiyaç
4:42
vardır.
4:43
5. Vesayet ile ilgili olarak
4:45
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A)
4:49
Vesayet altındaki çocuğun mahkemece
4:51
ergin kılınması vesayeti sona erdirir.
4:54
B. Vesayet altındaki çocuğun
4:56
başkalarınınca evlat edinilmesiyle
4:58
vesayet sona erer ve çocuk ergin olur.
5:01
C. Vesayet altındaki çocuk 18 yaşını
5:04
doldurunca ergin olur ve vesayet sona
5:07
erer. D. Vesayet altındaki çocuk
5:10
vasisinin izniyle evlenirse ergin olur
5:12
ve vesayet sona erer. E. Vesayet
5:15
altındaki çocuğun tekrar anne babasının
5:18
velayeti altına alınması vesayeti sona
5:20
erdirir. Cevap B. Vesayet altındaki
5:23
çocuğun başkalarınınca evlat
5:25
edinilmesiyle vesayet sona erer ve çocuk
5:28
ergin olur. Vesayet altındaki çocuğun
5:30
başkalarınca evlat edinilmesiyle vesayet
5:32
sona erer. Ancak bu durum çocuğun
5:34
kendiliğinden ergin olmasını sağlamaz.
5:37
Erginlik durumu kanuni yaş sınırı veya
5:40
evlilik gibi diğer şartlara bağlıdır. Bu
5:43
nedenle çocuğun evlat edinilmesiyle
5:45
vesayetin sona ermesi doğru olsa da
5:48
çocuğun hemen ergin olacağı kısmı
5:49
yanlıştır.
5:51
6. Aşağıdakilerden hangisi evlat
5:54
edinmenin kişisel sonuçlarından biri
5:56
değildir? A) Evlat edinilen kişi küçük
5:59
ise soyadı değişir ve evlat edinenlerin
6:02
soyadını alır. B. Evlat edinenlerin
6:05
küçüğe yeni bir isim verebilmesi için
6:07
küçüğün ayırt etme gücünden yoksun
6:09
olması gerekir. C. Evlat edinilen kişi
6:12
ergin ise evlat edinenlerin soyadını
6:15
almak zorunda değildir. D. Evlat edinme
6:18
ile birlikte çocuğun bakım, sağlık ve
6:20
eğitim gibi giderlerini karşılama
6:22
yükümlülüğü de evlat edinene geçer. E
6:25
evlat edinme sonucunda evlatlık ile
6:27
evlat edinenler arasında bir soybağ
6:29
ilişkisi kurulur. Cevap D. Evlat edinme
6:33
ile birlikte çocuğun bakım, sağlık ve
6:35
eğitim gibi giderlerini karşılama
6:37
yükümlülüğü de evlat edinene geçer.
6:39
Evlat edinme ile birlikte çocuğun bakım,
6:42
sağlık ve eğitim gibi giderlerini
6:43
karşılama yükümlülüğünün evlat edinene
6:45
geçmesi evlat edinmenin doğal ve hukuki
6:48
bir sonucudur. Kişisel sonuçlarından
6:50
ayrı bir madde olarak ifade edilmez.
6:52
Diğer seçenekler evlat edinmenin soyadı,
6:55
isim ve soybağ gibi kişisel
6:57
sonuçlarıdır.
6:58
7. Aşağıda fiil ehliyeti ile ilgili
7:01
verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
7:04
A) Hak ehliyeti bulunan kişi
7:06
kendiliğinden fiil ehliyetini de
7:07
kazanmış olur. B). Fiil ehliyetine sahip
7:11
olmak için ayırt etme gücüne sahip olmak
7:13
gerekir. C. Fiil ehliyetine sahip
7:16
olabilmek için ergin olmak gerekir. D.
7:19
Fiil ehliyeti fiilin hukuki sonuçlarının
7:22
kişiye aidiyetini sağlar. E. Fiil
7:25
ehliyetine sahip olmak için kısıtlı
7:27
olmamak gerekir. Cevap A. Hak ehliyeti
7:31
bulunan kişi kendiliğinden fiil
7:33
ehliyetini de kazanmış olur. Hak
7:35
ehliyeti bireyin haklara ve borçlara
7:37
sahip olabilme yeteneğidir ve tam ve sağ
7:40
doğmakla kazanılır. Ancak fiil ehliyeti
7:43
hukuki işlem yapabilme yeteneğidir ve
7:45
bunun için ayırt etme gücüne sahip
7:47
olmak, ergin olmak ve kısıtlı olmamak
7:49
gibi ek şartlar aranır. Dolayısıyla hak
7:52
ehliyeti olan herkes kendiliğinden fiil
7:54
ehliyetini kazanmaz.
7:57
8. Aşağıdakilerden hangisi velayet ile
8:00
vesayet arasındaki farklardan biri
8:02
değildir? A) velayet hısımlık
8:05
ilişkisinden doğarken vesayet mahkeme
8:07
kararından doğar. B. Velinin velayet
8:10
altındaki çocuk tarafından azliği mümkün
8:12
değil iken vasinin mahkemece azledilmesi
8:15
mümkündür. C. Velayet kural olarak
8:18
küçükler için iken vesayet kural olarak
8:20
erginler içindir. D. Veli temsil
8:23
yetkisini kullanırken, mahkemeden izin
8:26
alırken vasi için böyle bir izne ihtiyaç
8:28
yoktur. E velayetten vazgeçmek mümkün
8:32
değil iken vesayetten istifa etmek
8:34
mümkündür. Cevap D. Veli temsil
8:37
yetkisini kullanırken, mahkemeden izin
8:39
alırken vasi için böyle bir izne ihtiyaç
8:41
yoktur. Vasi vesayet altındaki kişiyi
8:45
temsilen bazı işlemleri yaparken
8:47
mahkemeden izin almak zorundadır. Veli
8:49
için bu tür bir genel izin alma
8:51
zorunluluğu yoktur. Velayet daha geniş
8:53
bir yetki alanı sunar. Bu nedenle D
8:56
seçeneği velayet ve vesayet arasındaki
8:59
bir farkı yanlış ifade etmektedir.
9:02
9. Aşağıdaki nedenlerden hangisi mahkeme
9:04
kararı ile gerçekleşen kısıtlanma
9:06
nedenleri arasında yer almaz? A)
9:09
savurganlık
9:11
B) Alkol bağımlılığı C Uyuşturucu madde
9:15
bağımlılığı D. Kötü yaşam tarzı. E
9:19
tecrübesizlik.
9:21
Cevap E. Tecrübesizlik.
9:24
Türk Medeni Kanununa göre mahkeme kararı
9:27
ile kısıtlanma nedenleri arasında
9:28
savurganlık, alkol bağımlılığı,
9:30
uyuşturucu madde bağımlılığı ve kötü
9:33
yönetim gibi kişinin kendini veya
9:34
ailesini zarara sokma riskini taşıyan
9:36
durumlar yer alır. Tecrübesizlik ise
9:39
hukuki ehliyetin kısıtlanması için bir
9:41
neden değildir.
9:43
10. Aşağıdaki sürelerden hangisi çocuk
9:46
işçilerin çalışma sürelerine dahil
9:48
değildir? A. İşveren tarafından çocuk
9:51
işçilere verilmesi gereken eğitimlerde
9:53
geçen süreler. B işveren tarafından iş
9:56
yerlerinden başka bir yerde
9:58
çalıştırılmak üzere gönderilmeleri
9:59
halinde yolda geçen süreler. C. İşçinin
10:03
işinde ve her an iş görmeye hazır bir
10:05
halde bulunmakla beraber
10:06
çalıştırılmaksızın bekleyerek boş
10:08
geçirdiği süreler. D. 2 saatten fazla ve
10:12
4 saatten az süren işlerde 30 dakikalık
10:15
ara dinlenme süresi. E işverenin çocuk
10:18
işçi iş yeri dışında gönderdiği kurslar
10:21
ve toplantılarda geçen süreler. Cevap D.
10:24
2 saatten fazla ve 4 saatten az süren
10:27
işlerde 30 dakikalık ara dinlenme
10:29
süresi. İş kanununa göre ara dinlenme
10:32
süreleri işçinin dinlenmesi için verilen
10:34
ve iş görme borcundan muaf olduğu
10:36
süreler olduğu için çalışma süresine
10:38
dahil edilmez. Diğer seçeneklerde
10:40
belirtilen süreler ise genellikle
10:42
çalışma süresinden sayılır.
10:45
11. Kusur ile ilgili olarak
10:47
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A)
10:51
Kural olarak failin taksir nedeniyle
10:53
cezalandırılabilmesi için bunun kanunda
10:55
açıkça belirtilmesi gerekir. B. Kast
10:59
için hukuka aykırılığı bilmek ve hukuka
11:02
aykırı sonucu istemek unsurlarından
11:03
birinin varlığı yeterlidir. C. Ceza
11:06
hukukuna hakim olan ilke kusur
11:09
sorumluluğu ilkesidir. D. Ceza hukukunda
11:12
yer almayan sorumluluk türlerinden
11:14
birisi de kusursuz sorumluluktur. E
11:17
kusur sorumluluğu denildiğinde kural
11:19
olarak kast sorumluluğu akla gelir.
11:22
Cevap B. Kast için hukuka aykırılığı
11:25
bilmek ve hukuka aykırı sonucu istemek
11:27
unsurlarından birinin varlığı
11:29
yeterlidir. Ceza hukukunda kastın
11:31
varlığından söz edebilmek için failin
11:34
hem fiilin hukuka aykırı olduğunu
11:35
bilmesi hem de hukuka aykırı sonucu
11:38
istemesi gerekmektedir. Bu iki unsurun
11:40
birlikte bulunması şarttır. Sadece
11:42
birinin varlığı yeterli değildir. Bu
11:45
nedenle B seçeneği yanlıştır.
11:48
12. Kocanın baba sayılabilmesi için
11:51
çocuğun evlilikten kaç gün sonra doğmuş
11:53
olması yeterlidir? A) 180 gün B 290 gün
12:00
C 9 ay 10 gün D 1 gün E 300 gün Cevap D
12:08
bir gün. Türk Medeni Kanununa göre
12:11
evlilik devam ederken veya evliliğin
12:13
sona ermesinden sonra belirli bir süre
12:16
içinde doğan çocuk kocanın çocuğu
12:17
sayılır. Evlilik içerisinde çocuğun
12:20
doğumu için teorik olarak en az bir gün
12:22
geçmiş olması yeterlidir ki evlilik
12:24
ilişkisi içerisinde doğmuş kabul
12:26
edilsin. Ancak hukuki olarak babalık
12:29
karinesi için evliliğin devam etmesi
12:31
esas alınır. 13. Çalışma ve Sosyal
12:34
Güvenlik Bakanlığı çocukların
12:36
çalıştırıldığı iş yerleri ile ilgili
12:38
olarak aşağıdakilerden hangisini
12:39
incelemez? A) Çocukların mesleki
12:42
gelişimleri. B) Çocukların işverene
12:46
karşı tutumları. C) İş sağlığı ve
12:49
güvenliği koşulları. D Çocukların sağlık
12:53
durumları. E Çocukların fiziksel
12:56
gelişimleri. Cevap B. Çocukların
12:59
işverene karşı tutumları. Çalışma ve
13:02
Sosyal Güvenlik Bakanlığı çocuk
13:04
işçilerin mesleki gelişimlerini, iş
13:06
sağlığı ve güvenliği koşullarını, sağlık
13:08
ve fiziksel gelişimlerini denetler ve
13:10
koruyucu önlemler alır. Ancak çocukların
13:13
işverene karşı tutumları gibi subjektif
13:15
ve kişisel ilişki dinamiklerini doğrudan
13:17
inceleme görev ve yetkisi
13:19
bulunmamaktadır.
13:21
14. İş kanununa göre zorunlu ilköğretim
13:23
çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam
13:26
etmeyen çocukların çalışma süresi günde
13:28
azami kaç saattir? A 7 B 4 C 2 D 6 E 5.
13:39
Cevap A 7. İş Kanununa göre zorunlu
13:43
ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün
13:46
eğitime devam etmeyen çocukların günlük
13:48
çalışma süresi azami 7 saat olarak
13:50
belirlenmiştir. Bu süre haftalık
13:53
toplamda 35 saati geçemez.
13:56
15. Aşağıdakilerden hangisi
13:58
nişanlanmanın geçersiz olması sonucunu
14:00
doğurmaz? A) taraflar arasında evlatlık
14:03
ilişkisinin bulunması. B) Tarafların
14:06
birisinde evlenmeye engel olacak bir
14:09
akıl hastalığının bulunması. C. Kadının
14:12
evliliğin sona ermesinden sonraki
14:14
bekleme süresi içerisindeyken
14:15
nişanlanması.
14:17
D. Taraflardan birisinin evli olması. E.
14:21
Taraflar arasında evlenmeye engel olacak
14:23
derecede hısımlık ilişkisinin bulunması.
14:26
Cevap C. Kadının evliliğin sona
14:29
ermesinden sonraki bekleme süresi
14:31
içerisindeyken nişanlanması. Nişanlanma
14:34
bir evlilik vaidir ve evlenme
14:36
engellerinin nişanlanma sırasında da
14:38
bulunmaması esastır. Evlatlık ilişkisi,
14:41
evlenmeye engel akıl hastalığı,
14:43
taraflardan birinin evli olması ve
14:45
evlenmeye engel hısımlık, nişanlanmanın
14:48
geçersiz olmasına neden olur. Ancak
14:50
iddet müddeti kadının yeni bir evlilik
14:52
yapmasını engelleyen bir süredir.
14:54
Nişanlanmayı değil. Bu süre içerisinde
14:57
nişanlanmak nişanlanmanın kendisini
14:59
geçersiz kılmaz. Ancak bu nişanlanmanın
15:02
ardından yapılacak evliliği geçersiz
15:04
kılabilir.
15:05
16. Aşağıdakilerden hangisi küçüklerin
15:09
evlat edinilmesinin genel şartlarından
15:11
biri değildir? A) Evlat edinilecek
15:14
kişinin küçük olması. B) Evlat
15:17
edinenlerin çocuksuz kişiler olması. C)
15:20
Küçüğün bir yıl süreyle bakılmış ve
15:22
eğitilmiş olması. D. Evlat edinmenin bir
15:26
kere yapılabilmesi. E. Küçüğün üstün
15:29
yararına olması. Cevap B. Evlat
15:33
edinenlerin çocuksuz kişiler olması.
15:35
Küçüklerin evlat edinilmesi için genel
15:38
şartlar arasında evlat edinenlerin
15:40
çocuksuz olması şartı bulunmamaktadır.
15:42
Çocuksuz olmaları tercih nedeni olabilir
15:45
ancak yasal bir zorunluluk değildir.
15:48
Diğer şıklar ise evlat edinmenin temel
15:50
şartları arasındadır.
15:52
17. Nişanlanma için aşağıdakilerden
15:55
hangisi yanlıştır? A. Evlenilmek istenen
15:58
kişi belirlendikten sonra ona
16:00
temsilciyle yollanan evlenme teklifi
16:02
hukuken geçersizdir. B. Nişanlanma
16:05
yazılı olmasa da bir aile hukuku
16:08
sözleşmesidir.
16:09
C. Temsilci aracılığı ile yapılamayacak
16:12
işlemler arasında nişanlanma işlemi de
16:14
yer alır. D. Nişanlanma, yüzük takma
16:17
gibi herhangi bir şekil şartına bağlı
16:19
olmadan da gerçekleştirilebilir.
16:22
E. Farklı cinsiyetten kişiler arasında
16:24
yapılan evlenme teklifinin muhatap
16:26
tarafından kabulü nişanlanma sayılır.
16:29
Cevap A. Evlenilmek istenen kişi
16:32
belirlendikten sonra ona temsilciyle
16:34
yollanan evlenme teklifi hukuken
16:36
geçersizdir. Nişanlanma temsilci
16:39
aracılığıyla yapılamayan şahsa sıkı
16:41
sıkıya bağlı bir işlemdir. Bu nedenle
16:43
evlenme teklifinin doğrudan ilgili kişi
16:46
tarafından yapılması gerekir ve temsilci
16:48
aracılığıyla yapılan teklif hukuken
16:50
geçersizdir. Bu durumda A seçeneği
16:53
doğrudur. Ancak sorunun yanlışı arıyor
16:55
olması göz önüne alındığında sorunun
16:57
kendisinde bir çelişki olabilir.
17:00
18. Evlat edinme ve nafakaya ilişkin
17:03
sonuçları hakkında aşağıda verilenlerden
17:05
hangisi yanlıştır? A) Evlat edinene
17:08
karşı nafaka yükümlülüğü altında olmayan
17:10
kişilerden biri evlatlığın alt soyudur.
17:13
B. Evlatlığın nafaka yükümlülüğü sadece
17:16
kendisini evlat edinen kişilere
17:18
karşıdır. C. Evlat edinenin yardım
17:21
nafakası yükümlülüğü evlatlığın al
17:23
soyunu da kapsar. D. Evlat edinen ile
17:26
evlatlık gerektiğinde birbirlerine
17:28
yardım nafakası vermekle yükümlüdürler.
17:31
E nafaka yükümlülüğünün söz konusu
17:33
olmadığı durumlardan biri evlat edinenin
17:36
evlatlıkları arasındadır. Cevap C. Evlat
17:40
edinenin yardım nafakası yükümlülüğü
17:42
evlatlığın alt soyunu da kapsar. Türk
17:44
Medeni Kanununa göre evlat edinenin
17:46
yardım nafakası yükümlülüğü evlatlığın
17:49
alt soyunu değil yalnızca evlatlığı
17:51
kapsar. Evlatlık ile evlat edinen
17:53
arasında soy bağ kurulsa da evlat
17:56
edinenin kendi soyundan gelenlerle
17:57
ilgili yükümlülükleri evlatlığın alt
17:59
soyuna doğrudan yansımaz.
18:02
19. Sosyal düzen kuralları ile ilgili
18:04
olarak aşağıdakilerden hangisi
18:06
yanlıştır? A. Din kuralları ilahi
18:10
iradeye dayanan kurallardır. Bu
18:12
kurallara uyulmamasının maddi bir
18:14
müeyyidesi olmadığı için sosyal düzen
18:16
kuralları içerisinde en kolay değişeni
18:18
din kurallarıdır. B. Hukuk kuralları,
18:22
diğer sosyal düzen kuralları gibi
18:24
içerisinde yaşanılan toplumda düzeni
18:26
sağlamaya yönelik olan kurallardır. Bu
18:28
kuralların en önemli özelliği maddi
18:30
müeyyideye bağlı olmasıdır. C. Ahlak
18:34
kuralları içerisinde yaşanılan toplumda
18:36
iyi ve kötü şeklinde oluşan değer
18:37
yargılarına göre yapılması gereken ya da
18:39
yapılmaması gereken davranışlara yönelik
18:41
kurallar bütünüdür. D. Örf adet
18:44
kuralları toplumda ortaya çıkış zamanı
18:46
bilinmeyecek kadar eski olup
18:48
tekrarlanagelen ve bu sebeple toplumun
18:50
bu kurallara uymayı zorunluluk olarak
18:52
kabul ettiği kurallar şeklinde
18:54
tanımlanabilir. E görgü kuralları yeme,
18:57
içme, giyinme gibi insanın günlük
18:59
yaşantısında uyması gereken kurallar ile
19:01
bayram ve tören gibi topluluklarda
19:03
uyması gereken kurallardan oluşur. Cevap
19:06
A. Din kuralları ilahi iradeye dayanan
19:09
kurallardır. Bu kurallara uyulmamasının
19:12
maddi bir müeyyidesi olmadığı için
19:14
sosyal düzen kuralları içerisinde en
19:16
kolay değişeni din kurallarıdır. Din
19:19
kuralları ilahi iradeye dayalıdır ve
19:21
yaptırımları manevidir. Ancak bu onları
19:23
en kolay değişen sosyal düzen kuralı
19:25
yapmaz. Aksine genellikle oldukça
19:27
dirençli ve değişmesi zor kurallardır.
19:30
Bu nedenle A seçeneği yanlıştır.
19:33
20.1. Akla uygun davranmak, kanunda
19:36
tanımlanan şartlara uygun davranmak
19:38
suretiyle gerçekleşir. İki, akla uygun
19:41
davranmamanın ilk sebebi hem biyolojik
19:44
hem de tabii bir sebep olan yaş
19:45
küçüklüğüdür. 3. Akla uygun davranmak,
19:48
yapılan davranışın sebep ve sonuçlarını
19:51
doğru olarak kavrayarak buna uygun
19:53
davranmayı ifade eder. Ayırt etme gücü
19:55
ile ilgili olarak yukarıda verilen
19:57
bilgilerden hangisi veya hangileri
20:00
doğrudur? A yalnız 1. B
20:06
2 ve 3. D 1 ve 3. E yalnız 2. Cevap C. 2
20:14
ve 3. Ayırt etme gücü bir kişinin
20:17
yaptığı fiilin sebep ve sonuçlarını
20:19
doğru olarak kavrayabilme yeteneğidir.
20:22
İfade doğru. Ayırt etme gücünü etkileyen
20:24
veya tamamen ortadan kaldıran ilk ve en
20:26
temel sebeplerden biri hem biyolojik hem
20:29
de doğal bir sebep olan yaş
20:30
küçüklüğüdür. İfade doğru. Akla uygun
20:33
davranmak sadece kanuni şartlara uymak
20:36
değil, aynı zamanda düşünsel bir
20:38
süreçtir. İfade eksiktir.
20:41
Lolonolo ücretsiz bir öğrenme yönetim
20:43
sistemidir. Tüm çıkmış sınav soruları
20:46
için lolonolo.com'u ziyaret edin. Testi
20:49
yapmak için videonun altındaki linki
20:52
tıklayın.
#Education

